Кожна людина хоче бути щасливою, але інколи на шляху до цього стоять певні проблем, перепони чи буденні справи. Однак час від часу про них потрібно забути й згадати про себе та своє самопочуття. Письменниця Бріана Віст розповіла для Huffingtonpost, що потрібно робити, щоб кожен день приносив більше радості, аніж зазвичай.

1. Викиньте, продайте або подаруйте ті речі, які вам не потрібні

Використовуйте цю пораду, щоб зрозуміти, яких речей у вас занадто багато. Позбуваючись непотрібних речей, ви відразу ж позбудетеся багатьох тривог і будете почуватись набагато краще. Залиште тільки ті речі, які вам необхідні або дуже важливі.

2. Підтримуйте лад у всьому, що робите

Абсолютно все: документи повинні бути заповнені, рахунки — оплачені, як тільки ви їх отримали; одяг — несильно відставати в моді, а необхідні речі лежати там, де ви швидко їх знайдете (адже є речі, якими ми користуємось 1-2 рази в тиждень, але коли вони нам потрібні, ми можемо їх не знайти).

3. Не купуйте те, що вам абсолютно не потрібне

Це інший і складніший етап, коли вам необхідно позбутися усього, що вам не потрібне, але тільки не купуйте знову безглузді речі, щоб замінити їх.

Купуйте стільки їжі, скільки зможете з’їсти, і дуже уважно ставтеся до одягу та інших речей, які ви хочете придбати. Ви справді будете їх використовувати? Вони потрібні вам, чи в цю хвилину вам просто хочеться їх мати? Повірте, для вас буде краще, якщо ви навчитесь розподіляти свої кошти та контролювати себе.

4. Приділяйте собі більше уваги перед роботою

Звичайно, є деякі винятки, наприклад, коли ви повинні виконати свої обов’язки й встати на кілька хвилин раніше, щоб відповісти на важливий лист. І це нормально, але лиш до того моменту, поки ви розумієте, що ваше життя полягає не тільки в роботі. Ви не повинні жити лише тим, що потрібно заробляти гроші. У кожного має бути життя і поза роботою.

5. Робіть те, що вас розслабляє

Якщо сидіти, схрестивши ноги, і глибоко дихати вам не до душі, то знайдіть для себе інше заняття. Якщо вам подобається довго вести машину або слухати на всю гучність музику, то робіть так. Якщо любите танцювати, тоді робіть це кожен день в своїй кімнаті. Подобається малювати? Тоді знайдіть час для цього заняття.

6. Навчіться перетворювати щоденну домашню роботу в терапевтичну практику

Наприклад, купання. Гаряча вода очистить вас. Теплий душ або прийняття ванни розслабляють тіло в кінці робочого дня. Така щоденна практика відновить вашу нервову систему. Запаліть свічку, послухайте музику або використовуйте солі, щоб очистити не лише тіло, але й думки.

7. Заведіть блокнот для заміток

Записуйте туди цитати, ідеї, абзаци з художніх книг, які надихають вас або змушують задуматися. Ретельно продумуйте записи та акуратно занотовуйте їх, щоб в разі необхідності можна було відразу знайти потрібну інформацію. Розділіть блокнот на розділи: «натхнення», «лікування», «стосунки» або «робота», і відстежуйте всі дрібниці, які вас коли-небудь надихали.

8. Заведіть особистий щоденник

Не хвилюйтесь через те, що будете записувати в нього події зі свого життя. Просто коротко викладайте ідеї, натхнення та спостереження з повсякденного життя. Озирніться і задумайтеся над тими речами, які ви записали, і ви зрозумієте, що потрібно зробити чи змінити у своєму житті.

9. Запалюйте свічки

Полум’я зачаровує і заспокоює, а також наповнює повітря приємним запахом і створює хорошу атмосферу.

10. Замініть чай або каву теплою водою з лимоном

Вода з лимоном розслабляє і має величезні переваги для здоров’я. Вона дешевша і більш натуральна, ніж латте, яке ми постійно п’ємо.

11. Розплачуйтеся тільки готівкою

Спочатку це буде складно, але потім увійде у звичку, і вам буде навіть важко уявити, як ви могли робити це інакше. Розраховуючись готівкою, ви будете бачити, на що витратили кошти й зрозумієте, що в сумі дрібниці коштують досить-таки дорого. А також будете знати свій бюджет і позбудетеся страху, що покупка виявиться занадто дорогою для вас.

12. Припиніть спілкуватись з людьми, які негативно на вас впливають, і не просіть за це вибачення

Якщо вони телефонують вам і розмовляють грубо, нехай. Але ви не зобов’язані створювати їм комфорт, жертвуючи своєю психікою.

13. Самостійно готуйте

В момент, коли ви самі готуєте, поєднуєте інгредієнти, з’являється певний зв’язок, відповідальність та повноваження, які проявляються найгуманнішим шляхом.

14. Зверніть увагу на те, що ви робите несвідомо

Їжа, музика, читання книг, телевізор — все це впливає на те, як ви будете почуватися протягом дня. Не варто недооцінювати силу тих речей, які ви впускаєте у своє життя.

15. Запитайте себе, яке б життя ви хотіли прожити, і які цілі ви перед собою ставите

Наприклад, якщо ви вважаєте, що хочете почати власний бізнес, то задайте собі запитання, чи готові ви кожного дня виконувати складну роботу? Чи, можливо, ви цього хочете лиш, щоб сказати іншим, що ви чогось досягли в житті? Це хороше запитання, щоб зрозуміти, що вам більше підходить.

16. Ставте перед собою більш реальні цілі

Насправді ви не зможете зробити більше або менше, ніж зазвичай, але ви не будете себе винити, що могли б зробити більше.

17. Радійте дрібницям в повсякденному житті

Доведіть собі, що вам не потрібні екстравагантні речі, щоб добре почуватись. Вам не потрібна дорога їжа, щоб смачно поїсти. Вам не потрібно нічого іншого, окрім того, що ви маєте на сьогодні, щоб жити тим життям, якого ви прагнете. Чому? Тому що життя, якого ви хочете, залежить від почуттів, які ви можете з легкістю отримати, змінивши своє сприйняття.

18. Зверніть увагу на те, що ви шукаєте

Ви знайдете це, і неважливо, що це буде. Якщо, намагаючись зрозуміти, що ви робите неправильно в житті, ви намагаєтесь змінити це, тоді ви отримаєте бажане.

19. Розробіть власну філософію і застосовуйте її в повсякденному житті

Якщо у вас немає особистих переконань стосовно того, чому ми тут, яка ваша мета і т. д., тоді ваше життя буде сповнене тривоги, неспокою та страху.

Ніхто не каже, що ви маєте прийняти якусь релігію чи приєднатись до певної групи людей, але ви повинні чітко вибрати для себе ті правила, які найбільш вам близькі. Не тому, що хтось вам сказав так робити, а тому, що це ваше єство, і такі ваші переконання.

20. Припиніть контролювати себе

Всупереч інстинктам, велика частина спроб «тримати себе в руках» є безглуздою. Чим більше ви будете контролювати себе, тим менше у вас буде сил, щоб придушити негативні почуття, і, як результат, ви тільки зазнаєте стресу і зможете в будь-який момент зірватися. Більш небезпечно приглушувати та ігнорувати негативні аспекти, ніж приймати їх.

Переклад з англійської

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram