Osvitanova.com.ua

Мало є настільки популярних промов, як звернення до випускників дев'яносто сьомого року, яке починається зі слів: «Користуйтеся захисним кремом від сонця». Текст промови публікують знову і знову дотепер, але часто... під чужим ім'ям. Цей текст написала Мері Шміч  – американська журналістка й опублікувала у своїй постійній колонці в однієї з газет Чикаго.

Вона ніколи не намагалася видати себе за Воннегута! Як написала Мері з цього приводу: «Це було б все одно, що пришити лейбл Calvin Klein на дешеві джинси». Хто і коли переніс її статтю в інтернет за помилковим підписом, досі залишається загадкою. 

Покійний Воннегут завжди шкодував про те, що невідомі вкрали у Шміч її заслужену популярність, так брудно використавши його ім'я (йому самому ніколи не треба було красти чужі тексти, щоб бути відомим – він і так був відомий!).

 Ось повний текст статті Мері Шміч.

«Дорогі випускники дев'яносто сьомого року, пані та панове.

Використовуйте сонцезахисний крем. Якби мені було треба дати вам лише одну пораду на майбутнє, то вона була б про використання сонцезахисного крему. Його тривалий сприятливий ефект був давно доведений ученими, до того ж ці поради засновані на моєму звивистому досвіді, і я маю намір поділитися ними з вами.

Насолоджуйтесь силою і красою вашої юності. Хоча, ні, забудьте! У вас ніколи не вийде усвідомити всю силу і красу вашої молодості, поки вона не почне в'янути. Але, повірте мені, через 20 років ви подивитесь на свої сьогоднішні фотографії й зрозумієте те, що ви не в змозі усвідомити зараз: скільки перед вами було можливостей, і як приголомшливо ви виглядали. І нема чого вам худнути!

Не переймайтеся за майбутнє. Або переймайтеся, але знайте, що занепокоєння настільки ж ефективно, як спроби вирішити рівняння алгебри жуючи жуйку. Справжніми неприємностями у вашому житті стануть речі, про які ваш розтривожений мозок не зможе здогадатися, вони з'являться, як сніг на голову, в один з ледачих вівторків о 4 годині пополудні.

Раз в день робіть щось, чого ви боїтеся.

Співайте.

Не грайте на почуттях людей. Не дозволяйте іншим грати з вашими.

Користуйтеся зубною ниткою.

Не витрачайте час на заздрість. Іноді ви випереджаєте, іноді відстаєте. Перегони мають бути довгими, але у загальному підсумку кожен змагається з самим собою.

Компліменти, коли-небудь зроблені на вашу адресу, запам'ятовуйте. Образи забувайте. Якщо у вас це вийде, розкажіть мені як.

Ваші любовні листи зберігайте. Старі виписки по рахунках викидайте.

Робіть розтяжку.

Не відчувайте себе винними, якщо не знаєте, чого ви хочете в житті. Найцікавіші люди, яких я знаю, у 22 роки не знали, що вони хочуть від життя. А деякі з найцікавіших не знають цього і в 40 років.

Їжте продукти з високим вмістом кальцію. Будьте великодушні до ваших колін. Вони вам ще знадобляться.

Може, ви зв'яжете себе тенетами шлюбу, а, може, й ні. Можливо, у вас будуть діти, а, можливо, і ні. Може, ви розлучитеся через кілька років, а може, будете бадьоро танцювати на діамантовому весіллі. Що б не трапилося, не треба себе ні надмірно хвалити, ні лаяти.

Все лише наполовину залежить від вас, а наполовину від випадку. Як і у будь-якого іншого.

Насолоджуйтесь своїм тілом. Користуйтеся ним при кожній нагоді. Не соромтеся його і того, що інші думають про нього. Це найкращий інструмент, яким ви будете володіти.

Танцюйте, навіть якщо єдиним місцем для цього буде ваша вітальня.

Читайте інструкції, навіть якщо не дотримуєтесь ім.

{{read_more|Читайте також| 4831, 2302}}

Не читайте журналів про красу. Вони тільки спотворять вас.

Трохи краще дізнайтеся своїх батьків. Ніколи не знаєш, в який момент їх не стане. Будьте милі з вашими братами й сестрами. Вони – ваша найкраща сполучна ланка з минулим і найнадійніша опора в майбутньому.

Зрозумійте, що друзі приходять і йдуть, але за кілька найближчих з них вам слід триматися. Докладайте зусиль, щоб ліквідувати розрив у відстані й способі життя, оскільки чим старше ви стаєте, тим сильніше ви відчуватимете потребу у людях, які знають вас з молодості.

Подорожуйте.

Усвідомте кілька незмінних істин: ціни будуть тільки рости, політики будуть тільки брехати, а ви будите тільки старіти. І коли це станеться, ви будите фантазувати, що в вашу молодість ціни були доступними, державні діячі благородними, а діти поважали старших.

Поважайте старших.

Розраховуйте тільки на себе. Можливо, ви отримаєте спадщину. Може, знайдете вигідну партію. Але ніколи не зрозумієш, чи надовго все це.

Залиште ваше волосся в спокої, а то до того часу, коли вам буде 40, вони будуть виглядати на всі 85.

Будьте уважні, до чиєї поради прислухатися, але будьте терпимі до тих, хто її дає. Порада – це певною мірою ностальгія, а ділитися порадами – все одно, що намагатися дістати своє минуле з небуття, змахнути з нього пил, замазати вади й знову пустити в оборот за необґрунтовано високу ціну.

Щодо сонцезахисного крему – можете не сумніватися».

{{read_more|Читайте також| 4895, 4607}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: