Osvitanova.com.ua

Експерти Центру «Розвиток КСВ*» розробили сертифікацію для закладів загальної середньої освіти України, що допомагає впроваджувати кар’єрне орієнтування у їх діяльність та надає можливість отримати статус «КАР’ЄРНО-ОРІЄНТОВАНОЇ ШКОЛИ» (КОШ). Пілотна сертифікація була проведена з серпня 2023 року по березень 2024 року. Для пілотної участі відібрали 10 закладів освіти з 8 областей України. Середній бал результатів сертифікації - 50,7 балів зі 100. 

Відповідно до дослідження «Центри кар’єри закладів освіти: виклики та перспективи в умовах війни», організоване Центром «Розвиток КСВ» у 2023 році було встановлено, що 86,3% молоді України мають запити на індивідуальні кар’єрні консультації, аби самостійно обрати майбутню професію. Потреба в кар’єрному консультуванні спричинена тим, що наразі 23,9 тис. молодих людей до 35 років є безробітними, а більш ніж половина молоді, які мають роботу, працюють не за фахом (за даними Державного центру зайнятості).

Тож якщо школярі отримуватимуть у освітньому процесі повну, об’єктивну, актуальну та правдиву інформацію про можливі професійні напрями розвитку, це розширить їхні кар’єрні можливості, знизить рівень стресу на етапі вибору професії, та дозволить зробити свідомий вибір, відповідно до можливостей, бажань та здібностей. Все це дозволить молоді більш впевнено почувати себе на ринку праці, займати проактивну позицію, проявляти ініціативу, шукати можливості, ініціювати відкриття власної справи. Саме з цією метою була розроблена сертифікація «Кар’єрно-орієнтована школа». 

«Кар’єрно-орієнтована школа» (КОШ) – це цілісна система індикаторів, що спрямовані на впровадження кар’єрного орієнтування учнів/учениць шкіл та їх підготовку до свідомого вибору шляху професійної самореалізації. Сертифікація закладів загальної освіти має на меті оцінити рівень адаптації програм і активностей школи до ринку праці та рівень сприяння підвищенню інтеграції молоді в суспільне життя України та світу.

Сертифікація КОШ для закладу освіти означатиме, що заклад готує молодь обирати кар'єру свідомо, зважено та головне –самостійно.

Марина Саприкіна, Голова організації Центр «Розвитку КСВ»: «Все починається зі школи. Тому сертифікація та отримання статусу кар'єрно-орієнтованої школи – це якраз крок до забезпечення успішного майбутнього як для учнів, так і для їх майбутніх роботодавців. І головне – це знак для батьків, що ця школа може допомогти їх дитині усвідомлено та без стресу обрати професію».

Методологія КОШ була розроблена у 2023 році Центром «Розвиток КСВ» в межах програми «Мріємо та діємо», що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Центром «Розвиток КСВ». Партнер проєкту – Міністерство освіти і науки України. 

Катерина Маркевич, Менеджерка з економічного розвитку програми USAID «Мріємо та діємо»/IREX: «З початком війни в Україні збільшилася кваліфікаційна прірва, коли власники дипломів про вищу освіту виконують роботу, яка не вимагає вищої освіти або ж коли випускники працюють за іншою спеціальністю, ніж та, за якою отримали освіту. Зменшити цю прірву можливо і одним зі шляхів є практичне впровадження інструментів та технік кар’єрного орієнтування, що закладені в основу сертифікації КОШ. Це дозволить не лише розкрити сильні сторони молоді, але слугуватиме базисом для її успішного працевлаштування та самореалізації.”

В межах сертифікації, заклади освіти оцінюються за 10 критеріями, такими як:  

- індивідуальний підхід до школярів та їх інтересів,
- різноманіття інформації в школі про світ професій,
- системність у наданні інформації, залучення вчительської спільноти та керівництва до процесу кар’єрної орієнтації,
- робота з батьками,
- партнерство з компаніями та ринком праці,
- інклюзивність/недискримінація,
- навчання навичок майбутнього,
- випробування інноваційних методів роботи та слідкування за трендами,
- збалансованість у представленні різних векторів розвитку кар’єри.

Кожен критерій оцінюється в 10 балів. Середній результат сертифікації десяти 10 пілотних закладів освіти – 50,7 зі 100, що свідчить про певні виклики і тому така сертифікація необхідна на національному рівні. 

За результатами аналізу документів закладу освіти експертами Центру «Розвиток КСВ» надаються практичні рекомендації для покращення їх діяльності у напрямі кар’єрного орієнтування школярів та присвоюється рівень відповідності критеріям КОШ. Існує чотири рівні відповідності:
- кар’єрно-орієнтований заклад освіти (80-100 балів);
- заклад освіти, що здійснює діяльність у сфері КОШ (60-79 балів);
- заклад освіти, що розпочинає діяльність у сфері КОШ (> 60 балів) та
- заклад освіти, який готується розпочати діяльність у сфері КОШ. 

Результати пілотної сертифікації демонструють величезний запит на впровадження кар'єрного орієнтування в заклади освіти. Адже бажання пройти пілотну сертифікацію виявили близько 40 закладів освіти, з яких було обрано 10 з 8 областей України відповідно до вмотивованості та готовності до подальшого вдосконалення, що свідчить про актуальність проєкту та його перспективи на національному рівні. Найвищі бали та рівень відповідності  за сертифікацію отримали професійні ліцеї, що через специфіку закладу вже містять у своїй діяльності складову щодо професійного розвитку учнів та учениць.

Заступник директора Ліцею №6 імені Івана Ревчука Івано-Франківської міської ради Цюпер Надія: «Пройти сертифікацію було правильним рішенням. Тепер є чітке розуміння як краще визначити вектор руху і допомагати школярам при виборі майбутньої професії та вищого навчального закладу».

Прикмето, які критерії отримали найвищі середні бали в 10 закладах:
- це залучення вчительської спільноти та керівництва до реалізації КОШ,
- випробування інноваційних методів роботи, слідкування за трендами,
- навчання навичок майбутнього (діджиталізація, нове обладнання).

Водночас найнижчі бали отримали такі критерії як
- представлення різних шляхів кар'єрного розвитку школярам,
- партнерство з закладами вищої, професійно-технічної та  фахової передвищої освіти,
- компаніями та ринком праці, а також робота з батьками. 

Закладам освіти для покращення своїх показників по КОШ рекомендується вдосконалити план роботи школи із кар’єрного орієнтування, в тому числі провести навчання для педагогів школи із кар’єрного орієнтування, підготувати фахівця із кар’єрного консультування та організувати індивідуальні консультації як мінімум для учнів із вразливих категорій, розширити взаємодію із батьками у питаннях КОШ, налагодити партнерство із компаніями та ринком праці. 

Заступниця директора з навчально-виховної роботи у Харківській гімназії № 42 Біловол Оксана: «Наша участь в програмі «Кар'єрно-орієнтована школа» показала нам, що професійне орієнтування учнів й учениць – це не просто окрема ланка виховної роботи, а концепт, на якому можна побудувати всю роботу закладу освіти. І це дає низку переваг: від розуміння школярем, який напрямок кар'єрного розвитку обрати, до відповіді на питання «Для чого я це вчу?». Перспективно, це сприятиме зменшенню кількості безробітної молоді та кількості людей, які виїжджають на заробітки за кордон в нашій громаді. Наприклад, найближчою нашою метою є відстеження офіційного працевлаштування учнів й учениць на час канікул, а також залучення їх до менторських програм».


*КСВ – Корпоративна соціальна відповідальність

{{read_more|Читайте також| 5067, 4309}}

Джерело фото колажу Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram


 


 

Поширити у соц. мережах: