Osvitanova.com.ua

РБК Тренди вивчив прогнози футурологів, і склав список найбільш затребуваних професій в найближчі 30 років. Це професії з 19 галузей: від медицини і транспорту до культури і космосу. Нижче поданий перелік зі 100 професій майбутнього – результат аналізу прогнозів футурологів і дослідників по всьому світу. 

Навіщо стежити за професіями майбутнього

Якщо не освоїти професію майбутнього зараз, вас замінять роботом або штучним інтелектом, тому в майбутньому ви залишитеся без роботи. За даними доповіді Jobs of Tomorrow, більш 75 млн людей у ​​світі можуть залишитися без роботи через роботизацію та автоматизацію.

В  Оксфорді вважають, що роботи будуть виконувати половину всієї рутинної роботи вже через 15-20 років. При цьому 53% працівників упевнені , що їх робота сильно зміниться або застаріє в наступні десять років, а 77% людей будуть переучуватися і міняти професію. 

Професії майбутнього в медицині

Щоб продовжити життя і поліпшити його якість, будуть потрібні фахівці найширшого профілю: від лікарів, які лікують хворих на відстані, і персональних менеджерів здоров'я до професіоналів в області генетики і трансплантології.

1. Онлайн-терапевт – лікар, який проводить попередню діагностику пацієнта, щоб виявити у нього ознаки хвороби і відправити до потрібного фахівця. Він перевіряє, як йде терапія і рекомендує заходи для профілактики захворювань онлайн.

2. Експерт з персоніфікованої медицині – фактично, звичайний лікар, але з поглибленими знаннями в генетиці: вміє проводити і інтерпретувати тести ДНК.

3. Біоетика – фахівець на стику медицини, технологій і права. Організовує комунікацію між людиною або його родичами і лікарями, юристами, генетиками, щоб вирішувати складні медико-біологічні випадки.

4. Розробник кіберпротезів та імплантів – інженер-медик, який працює спільно з дизайнерами та робототехніками над створенням біонічних протезів.

5. Спеціаліст по імплантах мозку.

6. Медичний маркетолог.

7. Інженер-генетик.

8. Спеціаліст по біохакінгу і програмованому здоров'ю.

9. Оператор медичних роботів.

Професії майбутнього в екології

Фахівці, зайняті охороною навколишнього середовища, в недалекому майбутньому будуть впливати на локальну погоду і глобальний клімат. Вони будуть з розумом і вигодою боротися із забрудненням планети і навіть навчаться давати точні короткострокові прогнози щодо землетрусів та інших стихійних лих.

10. Фахівець зі зменшення екологічного сліду.

11. Екопроповідник – просвітитель і наставник в області захисту навколишнього середовища і усвідомленого споживання. Може працювати як з організаціями, так і з окремими людьми, наприклад, зі школярами.

12. Інженер «зеленого» транспорту.

13. Спеціаліст з переробки.

14. Міський садівник.

15. Ековожатий.

16. Екоаудитор.

Професії майбутнього в інформаційних технологіях

ІТ – одна з найбільш швидкозростаючих сфер економіки. Цифрові технології проникли в усі сфери життя людини. Нас оточують дані, тому сфера інформаційних технологій гарантує робочі місця для фахівців, що уміють з ними працювати: від дата-журналіста до архітектора даних.

17. ІТ-проповідник – навчає та пояснює суть нових програм, просуває сучасні ідеї та скорочує цифровий розрив серед населення.

18. Дата-журналіст – фахівець, який аналізує і збирає великі дані, щоб потім на їх основі готувати статті, замітки та інші формати журналістських матеріалів, включаючи також інтерактивні.

19. Керівник цифрової трансформації.

20. Архітектор даних.

21. Цифровий лінгвіст – спеціаліст, який допоможе зорієнтуватися в інформаційному потоці, знищити непотрбну і обробити потрібну текстову інформацію.

22. Спеціаліст з ІТ-та ШІ-етики.

23. Утилізатор цифрового сміття.

Професії майбутнього в біотехнологіях

Галузь, що стоїть на стику живої та неживої природи. Експерти прогнозують безмежні можливості по створенню абсолютно нових мікроорганізмів, які допоможуть зробити значущі прориви в медицині, біології і суміжних сферах. Біотехнології допоможуть вирішувати проблеми людства за допомогою живих систем. Наприклад, створювати нові джерела енергії, матеріали і гени.

24. Біофармаколог.

25. Інженер в галузі синтетичної біології.

26. Проектувальник кіберорганізмів.

27. Спеціаліст по відродженню вимерлих видів.

Професії майбутнього в робототехніці

Близько 68% підприємців світового рівня вважають, що майбутнє бізнесу – це спільна робота людини і штучного інтелекту. Люди все активніше передають важку, небезпечну, монотонну і надточну роботу машинам. Але успіх глобальної роботизації буде безпосередньо пов'язаний з успіхами робототехників - тих людей, які будуть придумовувати і давати «професію» «розумним» помічникам, які супроводжують людину від народження і до глибокої старості.

28. Розробник роботів.

29. Юрист в сфері робототехніки.

30. Оператор роботизованих систем.

31. Інженер-композитчик.

Професії майбутнього в сільському господарстві

Сучасні технології – генетика, 3D-друк, штучний інтелект і роботи – звільнять мільйони людей, зайнятих в сільському господарстві, від важкої фізичної праці. Перенесуть вирощування овочів і фруктів з полів в міні-ферми на дахах міських багатоповерхівок і назавжди знімуть проблему масового забою худоби. Наприклад, м'ясо, вирощене в пробірці з однієї клітини тваринного або роздруковане на 3D-принтері, повторять всі смакові якості оригіналу.

32. Агрокібернетик.

33. ГМО-агроном.

34. Інженер з 3D-друку продуктів харчування.

35. Оператор автоматизованої сільгосптехніки.

36. Сільськогосподарський еколог.

Професії майбутнього в транспорті

Безпека, екологічність і ШІ-логістика – основні рушії змін у транспортній сфері майбутнього. Наземні служби будуть дистанційно керувати безпілотними морськими і повітряними транспортними засобами. Водії міського транспорту зможуть знайти найкоротший шлях за підказкою «розумних» доріг і оминати затори.

37. Проектувальник нових видів транспорту.

38. Професійний пілот дрона.

39. Юрист в сфері безпілотного транспорту.

40. Оператор крос-логістики.

41. Інженер безпілотної авіації.

Професії майбутнього в енергетиці і ресурсах

Чим швидше вичерпуються корисні копалини, тим активніше людство шукає їм заміну – нові і відновлювані джерела енергії. Фахівці цієї галузі навчаться виробляти енергію за допомогою погодних умов або руху людського тіла, зупиняючи руйнування планети.

42. Фахівець з альтернативних і відновлюваних видів енергії.

43. Метеоенергетик.

44. Дизайнер переносних енергозасобів.

45. Екоаналітик з видобувних галузей.

46. Розробник систем енергоспоживання

Професії майбутнього в будівництві

Чисті матеріали, робототехніка і штучний інтелект змінять підхід до будівництва цілих міст. Архітектори вже продумують енергоспоживання будинків так, щоб вони самі себе забезпечували за допомогою вітру, сонця і підземних вод. Будинки можна зібрати з готових елементів, надрукованих на 3D-принтері, а замовлення «розумної» техніки стане такою ж буденністю, як вибір нових шпалер і штор.

47. ВІМ-((Building Information Model – інформаційне моделювання будівельного об’єкту)-проектувальник.

48. Проектувальник інфраструктури «розумного» будинку.

49. Спеціаліст по перебудові та укріпленню старих будівельних конструкцій.

50. Проектувальник 3D-друку в будівництві.

51. Архітектор «зелених» міст.

Професії майбутнього в легкій промисловості

Модна індустрія майбутнього буде безпосередньо залежати від досягнень в суміжних високотехнологічних областях. Наприклад, фахівці легкої промисловості навчать взуття та одяг заряджати численні гаджети, вбудовані в повсякденний гардероб. Саме вони змусять джинси і кросівки «пратися» на ходу і допоможуть надрукувати одяг точно по фігурі.

52. Техностіліст.

53. Проектувальник нових тканин.

54. Спеціаліст по переробці одягу.

Професії майбутнього в соціальній сфері

Далеко не кожна людина зможе впевнено встигати за змінами, які чекає світ на порозі нової реальності. На допомогу прийдуть фахівці, які допоможуть знайти спільну мову з просунуненими сучасниками, «розумними» машинами і представниками інших культур. Наприклад, громадські модератори стануть посередниками між конфліктуючими сторонами або людьми з абсолютно різними поглядами.

55. Медіатор соціальних конфліктів.

56. Спеціаліст по адаптації людей з особливими потребами до роботи в інтернеті.

57. Соціальний модератор.

58. Спеціаліст з адаптації мігрантів.

59. Спеціаліст з краудсорсингу суспільних проблем.

Професії майбутнього в сфері безпеки

Через численні кібератаки та витоки приватних даних безпека даних давно сталоо пріоритетом для будь якої компанії чи організації. За даними Cyberedge Group, в 2019 році 78% ІТ-фахівців повідомляли про кібератаки. Опитування The Myers-Briggs Company дає цифру в 64%. Всесвітній економічний форум в 2019 році назвав кібератаки та мережеве шахрайство в числі головних проблем, з якими стикається суспільство. Тому професії в сфері безпеки здебільшого будуть пов'язані з безпекою даних компаній і окремих людей.

60. Спеціаліст з кібербезпеки.

61. Кіберслідчий.

62. Спеціаліст з усунення системних екологічних катастроф.

63. Проектувальник особистої безпеки.

64. Аудитор і координатор безпеки.

Професії майбутнього в бізнесі і фінансах

Блокчейн і криптовалюта стануть буденним явищем в фінансах і бізнесі. При чому все ціннішими стають інші активи: час, інтелектуальна власність, інсайти і стратегії. Щоб бізнесу адаптуватися в майбутньому, доведеться вчитися його розуміти і прогнозувати, приймати швидкі рішення і працювати зі змінами.

65. Мультивалютний перекладач.

66. Операціоніст криптовалютного банку.

67. Оцінювач інтелектуальної власності.

68. Розробник персонального пенсійного плану.

69. Менеджер фонду по інвестиції в талановитих людей.

70. Тренд-вотчер – фахівець, який вивчає зміни в економіці, політиці, науці, культурі та суспільному житті, а потім на основі їх аналізу видає бізнесу стратегічні рекомендації.

71. Корпоративний антрополог.

72. Тайм-менеджер.

73. Менеджер з корпоративних портфелів венчурних фондів.

Професії майбутнього, пов'язані з дитячими товарами та послугами

Діти впливають на суспільство в цілому. Наприклад, улюблені мультфільми та відеоігри формують цінності, інтереси і уявлення про світ майбутнього покоління. Тому сервіси та товари для дітей майбутнього будуть розробляти як освітній продукт. Діти залишаються ключем до майбутнього для великих компаній і брендів, але що ще важливіше – для світового інтелекту і людства.

74. Експерт з образу майбутньої дитини – допомагає школярам сформувати персональні траєкторії розвитку, підбирає курси, гуртки і секції пропорційно їхнім інтересам і здібностям. Фактично, експерт на стику профорієнтації та педагогіки.

75. Архітектор трансмедійних продуктів.

76. Спеціаліст дитячого R&D.

77. Проектувальник дитячої робототехніки.

Професії майбутнього в освіті

Тепер ми живемо в контексті постійного безперервного навчання – Lifelong Learning. Щоб постійно вчитися і вчити, будуть потрібні нові інструменти і підходи. Загальноосвітня система навчання неминуче буде поступатися місцем персональноve підходу до кожного учня і студента. При цьому наставники і тьютори майбутнього будуть розпізнавати і розвивати таланти кожної окремої людини ще з раннього віку.

78. Розробник освітньої траєкторії.

79. Ігромастер.

80. Автор освітніх курсів на базі ШІ.

81. Персональний гід по кар'єрного росту.

82. Тренер по майнд-фітнесу.

83. Експерт з пошуку і розвитку талантів.

Професії майбутнього в масмедіа

У роботі фахівців по розважанню та інформуванню людей важливішим стає не стільки контент, скільки форма його подачі на стику реальних і вигаданих світів. А спільна творчість діячів культури і штучного інтелекту трансформуються в окрему область масмедіа.

84. Інфостиліст.

85. Дизайнер віртуальних світів.

86. Інженер доповненої та віртуальної реальності

87. Професії на стику креативних індустрій і штучного інтелекту.

88. Медіаполіцейський – співробітник правоохоронних органів на просторах Мережі. Бореться з протиправним контентом, кіберзлочинцями, в тому числі тими, хто скоює злочини проти особистості (кібербулінгу, сталкінг, інтернет-шахрайство).

89. Розробник медіапрограм.

90. Менеджер крос-культурної комунікації.

Професії майбутнього в культурі і мистецтві

Чим більше люди будуть передавати рутинну роботу машинам, тим більше приділятимуть уваги творчості, дослідженням, спілкуванню з іншими людьми і природою, а не задоволенню базових потреб. Зміняться цілі професійні галузі, але з'являться нові робочі місця в сфері культури і мистецтва. При цьому мистецтво буде грати все важливішу роль в суміжних сферах: освіті, туризмі, масмедіа.

91. Science-художник.

92. Куратор колективної творчості.

93. Артоцінювач.

Професії майбутнього в туризмі і готельно-ресторанній справі

Світова економіка росте, тому все більше людей можуть дозволити собі вирушити в подорож. Туристів стане більше, але місць на Землі більше не стає. Сфера туризму зіткнеться з викликом – задовольнити запити мандрівників і зробити все, щоб вони повернулися знову. Для цього доведеться переосмислити підхід до планування і організації подорожей, клієнтського сервісу та проектування просторів.

94. Режисер індивідуальних турів – фахівець, який розробляє програми відпочинку, спираючись на запити і можливості конкретної людини. Весь час туру він залишається на зв'язку і супроводжує клієнтів віртуально.

95. Консьєрж робототехніки.

96. Розробник інтелектуальних туристичних систем.

Професії майбутнього в космосі

Те, про що так довго мріяли фантасти, може здійснитися вже в найближчі десятиліття – людство приступить до завоювання далекого космосу.

97. Пілот комерційних космічних кораблів.

98. Гід в сфері космічного туризму – фахівець з розробки та підбору програми для мандрівників в космос, супроводжує туриста або групу під час подорожі і проводить екскурсію.

99. Інженер систем життєзабезпечення.

100. Вузькі фахівці в сфері космосу.

Як освоїти професію майбутнього

Щоб вибрати професію майбутнього, зосередьтеся на професіях зі списку, які вже потрібні роботодавцям. Наприклад, професія інфостиліста звучить красиво, але не допоможе знайти нову роботу в цьому році. А ось медичний маркетолог – професія майбутнього з реальним попитом в сьогоденні. Якщо вирішили змінити професійну область, присвятіть рік освоєнню нового, кидаючи всі сили на наявні навички.

Джерела:

World Economic Forum. The Future of Jobs: Employment, Skills and Workforce Strategy for the Fourth Industrial Revolution McKinsey & Company. A Future That Works: Automation, Employment, and Productivity Fast Future Research. The shape of jobs to come The National Economic Development and Labour Council (Nedlac). Futures of work in South Africa Crimson Education. Top 10 Jobs in 2030: Skills You Need Now to Land the Jobs of the Future BusinessTech. These 7 new jobs will exist by 2050 - including an 'extinct species revivalist' Trade-Schools.net. Best Careers for the Future: 51 Jobs for 2020 and Way Beyond! Thomas Frey, Futurist Speaker. 20 common jobs in 2040 Thais Bittencourt, Hotmart.com. 25 jobs of the future: trends that deserve your attention Andrew Nusca, ZDNet. Top 20 most popular future jobs of 2030 Агентство стратегічних ініціатив, Московська школа управління  «Сколково». «Атлас нових професій»

 

{{read_more|Читайте також| 3052, 4309}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: