Osvitanova.com.ua

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) рекомендує введення заборони на використання смартфонів у навчальних закладах з метою покращення рівня навчання учнів та забезпечення захисту дітей від онлайн-переслідувань. Згідно з інформацією від Укрінформ, цю ініціативу озвучило видання The Guardian.

Згідно з доповіддю ООН, рекомендується обмежити використання смартфонів у навчальних закладах для зняття дискомфорту у класах, підвищення ефективності навчання та забезпечення дітей захистом від цифрового насильства. Така інформація подана в повідомленні. За даними ЮНЕСКО, існують підтверджені факти того, що використання мобільних телефонів у надмірних межах пов'язана зі зниженням успішності в навчанні. Більш того, велика кількість часу, проведеного перед екраном, негативно впливає на емоційний стан дітей.

В умовах зростального навчання в онлайн-форматі, особливо на рівні вищої освіти, ЮНЕСКО закликало міністрів освіти з усього світу «не забувати про соціальний аспект освіти», де найцінніше — особиста взаємодія між студентами та викладачами. 

School Navigator вирішив розібратися, яка ситуація зі смартфонами в школах України.

Фото: Freepik

27 липня 2023 року відбулася пряма трансляція з участю Андрія Закалюка, керівника управління освіти Львівської міської ради. Під час цього заходу він розповів про перспективи освітньої галузі міста на наступний навчальний рік. 

Серед ключових анонсів  було повідомлення про намір з 1 вересня запровадити обмеження на використання мобільних телефонів у школах Львова для учнів. Ця ініціатива має сприяти активнішому взаємозв'язку між школярами та допомогти уникнути надмірних розсіянь під час навчального процесу,  інформує пресслужба ЛМР.

Такі кроки мають на меті забезпечити можливості для взаємодії між школярами однієї вікової групи та уникнути непотрібних розсіянь, що можуть завадити навчальному процесу.

Ми хочемо ініціювати і з 1 вересня заборонити використання мобільних телефонів під час навчального процесу. Це відволікає дітей. Так є в багатьох школах за кордоном, так є в багатьох приватних школах, хороших школах. І всі навчальні заклади, які це впровадили, наводять багато переваг такої ініціативи

– сказав керівник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк.

З іншого боку, 16 травня 2023 року освітній омбудсмен з прав дітей Сергій Горбачов наголосив, що школи не мають права забороняти учням володіти мобільними телефонами.

Заборонити чи дозволяти використовувати мобільні телефони у школах – дискусійне питання, яке час від часу порушується не лише в Україні, а й у різних країнах за кордоном. Адже з одного боку, використання мобільних пристроїв в освітніх цілях допомагає урізноманітнити уроки, сприяти навчанню учнів, зокрема розвивати в них медіаграмотність. Також наявність мобільного при собі дозволяє швидко зв’язатися з батьками в разі необхідності. З іншого боку, користування мобільним може відволікати від навчання при використанні не за призначенням, сприяти академічній недоброчесності, знижувати рівень міжособистісного спілкування, яке є важливим для розвитку учнів, сприяти булінгу, неправомірній фото- чи відеозйомці та злочинам як проти самої дитини, так і з боку дитини

– повідомляє пресслужба Сергія Горбачова.

Зазначається, що законодавством України не передбачено заборони на використання мобільних телефонів у навчальних закладах, тому школи не мають права забороняти учням користуватися мобільними пристроями.

Але якщо використання мобільного телефону учнем заважає освітньому процесу, зокрема відволікає його або інших учнів під час уроку – вчитель має право зробити зауваження та вимагати, щоб учень припинив заважати проведенню уроку

– додає омбудсмен.

У повідомленні відзначається, що Офіс освітнього омбудсмена вивчив практику шести держав щодо правил використання мобільних пристроїв у навчальних закладах (Німеччині, Франції, Польщі, Швеції, Японії та Великій Британії), і це дослідження підтвердило, що в деяких з них (наприклад, Франція і Швеція) законодавством забороняється використання мобільних телефонів, за винятком певних обставин.

Франція також обмежила використання мобільних під час позаурочних заходів, проведених за межами навчального закладу, включаючи прогулянки та екскурсії.

Тим часом у Німеччині, Польщі та Великій Британії школи мають можливість самостійно встановлювати правила використання мобільних пристроїв, а в Польщі та Великій Британії були спроби регулювання цього питання на законодавчому рівні, у тому числі і забороною на використання мобільних.

А в Японії, навпаки, з повної заборони мобільних у початкових класах потім дозволили їх використання за певних умов. У більшості країн використання мобільних дозволяється для екстреного зв’язку з батьками, але у спеціально відведених для цього місцях у закладі або за певних умов

– зазначається у повідомленні.

Думка психолога щодо заборони телефонів у школах

За словами психолога Ольги Голубицької, заборона використання смартфонів у школах могла б позитивно вплинути на якість навчання учнів та їх загальний психологічний стан. Про це йшла мова в її  коментарі  для УНІАН.

У приватних школах (в Україні – УНІАН), зазвичай, уже так роблять. Діти, коли приходять до школи, вони здають телефони в різні бокси або залишають у своїй шафі. Є різні вимоги до реалізації цієї ідеї. І вона використовується не тільки для того, щоб діти себе добре вели, а для того, щоб поліпшити здатність їхньої уваги. Тому що увага у дитини тікає, і ми так важко зосереджуємося. А коли в них є смартфони їм складно регулювати процес і проходити якісь складні моменти у навчанні, напружуючись. Від напруження вони відволікаються, втрачають лінії розмови або навчання, тому в принципі, якщо це буде досить адекватно зроблено, то я думаю, це досить гарна порада

– розповіла психолог.

За її висновками, втілити такий підхід у державних школах виявляється непростим завданням: для цього необхідно встановити моніторинг або ввести заборону на принесення смартфонів до школи.

Чи може вчитель самостійно забрати телефон в учня в Україні?

Слід зазначити, що смартфон належить до приватної власності учня. Відповідно до Конституції України, будь-яке незаконне позбавлення особи права власності заборонено. Це може статися тільки за рішенням суду, відхиляючи волю та бажання особи.

Тимчасове вилучення майна можливе лише у випадках, коли це вчиняється компетентними правоохоронними органами відповідно до закону. Тому вчителю відсутні законні підстави для таких дій.

Батьки учня мають можливість оскаржити подібні випадки, звернувшись до директора школи або до поліції. Це може призвести до попереджень, догани, або навіть звільнення.

Втім, якщо учні порушують дисципліну під час уроку, використовуючи гаджети чи інші предмети, що заважають іншим учням та викладачу нормально вчитися, вчитель має право відповідно до чинного законодавства адекватно реагувати. Це може включати звітування до директора школи.

Проте, найбільш раціональним розв'язання таких проблем було б встановлення домовленостей та правил між вчителями та учнями стосовно використання гаджетів під час уроків, а не  витрачання часу на скарги або навіть судові позови.

{{read_more|Читайте також| 5299, 5223}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: