Osvitanova.com.ua

7 лютого засновниця School Navigator*– сервісу добору шкіл та інших освітніх закладів – Ірина Єцкало провела для батьків вихованців київського садочка «ДімReggio» тренінг з пошуку школи для дитини. Вона поділилася алгоритмом, яким користується сама при роботі з замовниками. А «Освіта Нова» записала основні тези.



1. Багато батьків просто кочують зі школи в школу, додаючи собі та дітям психологічних травм та розповсюджуючи негативні враження про приватний сектор освіти. Працюючи зараз на стороні батьків, Ірина побачила, що тривожність батьків зменшується, а успішність дітей значно збільшується, коли підібрано ідеальний з усіх наявних варіантів школи. 

2. Через те, що великі школи мають маркетингові бюджети на просування в онлайн-просторі, невеликі приватні школи залишаються поза увагою батьків, а якась з них могла б стати кращим варіантом школи для їхньої дитини.

3. Алгоритм пошуку школи складається з 5 кроків. Спочатку потрібно визначитися зі своїми критеріями й дізнатися побажання дитини, яку обов’язково треба залучити до вибору. Потім проаналізувати свої можливості, зокрема фінансові, і зробити чекліст для шкіл. Після того варто перейти до збору даних про школи, які відповідають обраним критеріям. Тепер час зробити шортліст і йти знайомитися зі школами особисто. Коли оберете фаворитів, скористайтесь тестовими днями.

4. Коли визначатимете критерії вибору школи, обов’язково врахуйте особливості і схильності дитини. За основу беріть бажання дитини, зворотний зв’язок від спеціалістів (наприклад психолог та вихователь в садочку), а також власні спостереження. Пані Ірина радить також звернутися до психолога для діагностики, висновки якого також допоможуть при виборі школи. School Navigator співпрацює з такими психологами, які зокрема визначають рівень когнітивних можливостей та психоемоційний стан дитини, і ви можете звернутися з цим питанням до неї.

5. Якщо ви не готові переїжджати ближче до школи, то один з головних критеріїв – локація. Тривалий час у ранкових заторах втомить дитину й ефективність навчання знизиться.  

{{read_more|Читайте також| 5244, 5223}} 

6. Коли будете прораховувати свої фінансові можливості, візьміть до уваги, що школа може підвищити вартість під час навчального року на 10%. При знайомстві зі школою дізнайтеся про додаткові витрати. Наприклад, деякі школи окремо рахують харчування, екскурсії, факультативи тощо. Поцікавтеся у представника школи, чи підтримають вони вас у вашому бажанні отримати податкову знижку від держави у вигляді 18%. 

7. При особистому знайомстві зі школою відчуйте простір, погляньте на дітей та дорослих, які там будуть у той момент. Познайомтесь із засновниками або провідними чи ключовими  педагогами особисто. Запитайте про цінності, цілі, історію створення. Зверніть увагу на поведінку засновника відносно своїх співробітників та дітей у школі, якщо є така нагода. Ви відчуєте усю трушність та фейк. А якщо на одній із зустрічей буде з вами ваша дитина, вона точно вам скаже вербально або невербально, хоче вона тут бути більшість свого часу чи ні. 

8. Поцікавтеся у представників обраних до шортлісту шкіл, чи передбачає школа залученість батьків і якщо так, то яку саме, і подумайте, чи ви готові до цього. Дитині важливо зчитувати співпрацю між дорослими. Тоді не потрібно буде дитині додатково вчитись співпрацювати. Це транслюватимете ви разом зі школою. А ви ж розумієте, що найбільше корисних для життя знань та навичок дитина засвоює на прикладі, а не через класно-урочну систему. 

9. Якщо школа відповідає вашим критеріям і побажанням дитини, дитині все сподобалось під час тестових днів, саме час ознайомитись з угодою. Бажано з юристом. Просіть внести правки, якщо у цьому є необхідність. Не соромтесь цього. Школа описала усе, щоб уберегти себе від різних випадків, які, на жаль, бувають. Ваша задача – уберегти себе і свою дитину від можливих непорозумінь у майбутньому. Не засмучуйтесь ні в якому разі, якщо вам відмовлять. Можливо адміністрація побачила, що цінності школи і ваші не збігаються. Відмова – це нормально. У вас ще є інші варіанти в шортлісту шкіл.

10. Всі дані – свої критерії, побажання і схильності дитини, інформацію про школи записуйте в Google-таблицю для зручності. Поставте собі дедлайн по вибору школи. Шкіл у Києві та передмісті наразі приблизно 265, якщо у вас не вистачає часу на дослідження підхожих шкіл, доручіть це сервісу School Navigator, який відстежує нові школи і тримає контакт з існуючими школами.

{{read_more|Читайте також| 4792, 4856}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: