Osvitanova.com.ua

План кар’єрного зростання здається чимось серйозним, таким, що потребує стратегічного підходу та займе багато часу. Якщо ти тільки закінчив(-ла) виш, тобі може здатися, що створювати свій кар’єрний план немає сенсу. Але це не зовсім так. Ми поспілкувалися з кар’єрним консультантом Уляною Ходорівською і засновницею кар’єрного порталу Happy Monday Анною Мазур та дізналися, яким має бути план кар’єрного зростання молодої людини, з яких кроків він має складатися, як часто його треба переглядати. А також розкриваємо тобі секрет побудови кар’єрної стратегії за принципом «agile», який використовує в плануванні проєктів IT-індустрія. Читай рекомендації, пиши свій план і реалізовуй свої амбітні кар’єрні цілі.

Анна Мазур, засновниця кар’єрного порталу Happy Monday

Що таке кар’єрний план? Для чого його треба створювати?

«Кар’єрний план – це інструмент досягнення професійних цілей. Він допомагає зрозуміти і зафіксувати свою кар’єрну мету та визначити методи її досягнення.

Наявність кар’єрного плану дає змогу довгостроково тримати фокус на власних цілях, своєчасно відстежувати прогрес і коригувати дії, коли це потрібно».

Кому потрібен кар’єрний план? Чи потрібен він людині, у якої немає досвіду?

«Якщо ти готовий(-а) взяти відповідальність за побудову і розвиток кар’єри на себе, тобі потрібен кар’єрний план. Наявність чи відсутність досвіду не важлива. Кар’єрний план – це карта розвитку. Але карта – це лише інструмент. Головне – це бажання відправитись у цю подорож і рішучість досягти мети».

Як правильно складати кар’єрний план? Яку структуру (категорії, підкатегорії) він повинен мати?

«Кар’єрний план має два важливих складники: кар’єрну мету (тобто чого саме ти хочеш досягти) і план дій (як ти цього досягнеш). Не варто одразу складати розгалужений план розвитку. Почни із цих двох питань, а потім доповнюй.

За бажанням кар’єрний план можна доповнити такими категоріями:

бачення кар’єри на 5 – 10 років. Ким і де ти себе бачиш за 5 або навіть 10 років? Який вигляд матиме твоя кар’єра? Будь чесним(-ою) із собою і напиши, чого ти справді хочеш від своєї кар’єри. Це має бути велика амбітна мета. покрокові цілі. На основі глобального бачення пропиши цілі на 2 – 3 роки – твої особисті сходинки до глобальної мети. Найкраще для цього підійде формат планування SMART. Обов’язково пропиши критерії успіху – як ти зрозумієш, що ціль досягнуто? аналіз власний сильних і слабких сторін. Можна зробити у форматі SWOT-аналізу. Проаналізуй свої досягнення, освіту, досвід, професійні навички, компетенції, бажання, інтереси, оточення, репутацію, можливості та обмеження. Що тебе підсилює? А що заважає досягати цілей? опис конкретних запланованих дій із чітким строком виконання. Твій план має охоплювати розвиток необхідних навичок і компетенцій, побудову стосунків з особами, які приймають рішення, посилення твоєї професійної та особистої репутації, нові знайомства і контакти тощо. перелік ресурсів для розвитку. Додай сюди курси, книжки, освітні програми, спільноти, посилання на профілі людей, з якими хочеш познайомитись. Усе те, що допоможе реалізувати план задач».

Чи може кар’єрний план допомогти знайти роботу тій людині, яка кардинально хоче змінити сферу?

«Будь-який план потрібен, щоб упровадити зміни. Якщо ти не хочеш нічого змінювати, план не потрібний. А от якщо відчуваєш, що час зробити крок уперед або в сторону – почни з кар’єрного плану.

Кардинальна зміна сфери потребує великої кількості сфокусованих дій. Тут потрібно і сформувати нове професійне середовище, і напрацювати досвід і необхідні компетенції, розібратися у сфері та її ключових гравцях, опрацювати велику кількість знань та інформації і ще не втратити мотивацію на цьому шляху. Дуже важливо рухатись маленькими кроками та постійно відстежувати прогрес. Саме для цього і потрібний кар’єрний план».

Читайте також: Шість трендів майбутнього, що назавжди змінять наше життя

Які поради можете дати тим, хто хоче створити свій план кар’єрного розвитку?

Заплануй час для створення плану. Для першої чернетки знадобиться 1,5 – 2 години концентрованої роботи. Повернися до плану за декілька днів, прочитай його, відчуй, чи все для тебе актуальне, і внеси зміни або доповнення. Цей етап можна повторити 2 – 3 рази. Ти маєш відчути задоволення і впевненість, що це саме те, чого ти хочеш. Починай діяти. Навіть найбільш продуманий і надихаючий план не принесе результатів, якщо його не почати втілювати. Перенеси перші задачі у свій щоденник і відразу переходь до активних дій.

Уляна Ходорівська, кар’єрний консультант

Чи варто створювати план кар’єрного зростання людині без досвіду?

«План потрібно створювати тоді, коли ти знаєш свій рівень. Він діє, якщо ти чітко розумієш, куди хочеш рухатися і чим хочеш займатися. Молода людина спочатку може не бути впевненою в тому, що їй подобається. І це абсолютно нормально. Тут можна провести таку аналогію. Уяви себе в екзотичній країні. Ти зголоднів(-ла) і зайшов(-ла) у місцевий ресторан. Після перегляду меню ти не знаєш, що замовити, оскільки не розумієш назв продуктів і якими вони будуть на смак. Ти не дізнаєшся, чи сподобається тобі страва, доки не спробуєш її. Отож, жодний план харчування в цьому ресторані на наступні три місяці неможливий, доки ти не продегустуєш їжу там.

Студентські роки – це період саме такої дегустації. Ти не можеш одразу знати, ким ти хочеш бути, доки не спробуєш цю професію в дії. Буває, що людина з дитинства має схильність і талант до чогось. Тоді вона розуміє, чим буде займатися в майбутньому. Це чудово, але це скоріше виняток із правил».

Яким може бути кар’єрний план людини, що тільки починає розвиватися в професії?

«Ти можеш скласти два види планів. Перший – мріяльний. Я рекомендую його мати на все своє життя, наприклад на 80 років вперед. Запиши туди, що ти маєш зараз і чим би тобі хотілося займатися в майбутньому. Цей план потрібно періодично переглядати і не дорікати собі, якщо ти не досяг(-ла) конкретних цілей через певний проміжок часу. Плани пишуть не для того, щоб їх виконувати, а для того, щоб у тебе було уявлення про майбутнє і ти відстежував(-ла), як воно змінюється. А те, що твої цілі та бажання можуть змінюватися, – це нормально.

Другий план має бути більш структурованим. Запиши в ньому, чого хочеш досягти, через який час і за допомогою яких засобів. Якщо ти студент(-ка), твій план може складатися з того, що потрібно спробувати. Це буде кар’єрна стратегія проби. Для побудови такого плану я рекомендую техніку «agile». Вона є найгнучкішою, саме її використовують IT-фахівці для планування проєктів».

Читайте також: Scrum для школьников. Как научить детей учиться самостоятельно

Як побудувати свій план кар’єрного зростання відповідно до техніки «agile»?

«Планування кар’єри за «agile» передбачає чітку постановку цілей і регулярну їх перевірку. Ця техніка складається з таких кроків.

Крок 1. Передбачає самостійну оцінку себе як професіонала. Якщо в тебе є синдром самозванця або страхи, то спочатку треба розібратися з ними, а вже потім переходити до планування. Інакше ти можеш запланувати не те, чого хочеш.

Спробуй подивитися на свою професійну ситуацію збоку, як спостерігач. А також знайди менторів і поговори з людьми, які можуть порадити, куди рухатися далі.

Крок 2. Визнач горизонт планування – на який період ти плануєш свою кар’єру. Тут немає конкретного терміну. На скільки відчуваєш, на стільки і плануй.

Крок 3. Дай відповідь на запитання: «Де я і хто я?» Для цього потрібно ідентифікувати себе професійно. Відповісти на це запитання допоможе інструмент – коло компетенції.

Розділи свої компетенції за рівнями. Центральний рівень, або ядро, – це твоя професійна компетенція, у якій ти впевнений(-а) на 100 % і можеш називати себе senior. Друга зона – це сукупність умінь, які дають тобі змогу почуватися на рівні між middle та senior. Третя зона – джуніор, там, де ти тільки починаєш розвиватися.

Крок 4. Врахуй обставини життя, які можуть вплинути на твою професійну реалізацію. Це може бути сім’я, переїзди, здоров’я і стан інших членів родини.

Крок 5. Зроби дослідження у професійній сфері. Враховуй той факт, що ти матимеш справу з прогнозами і версіями реальності, а вони досить неточні. Досліджуй різні джерела і обирай свою точку зору на те, що відбувається на ринку.

Читайте також: Scrum&Agile: що це таке та кому може знадобитися?

Крок 6. З’ясуй, які зовнішні обставини можуть впливати на твою професійну реалізацію. Не сприймай їх негативно чи позитивно. Спробуй зробити аудит, без оціночної ситуації.

Крок 7. Став цілі, яких хочеш досягти в межах горизонту планування. Розпиши свої перспективи та завдання. Помрій про те, яке майбутнє хочеш мати. Запитай себе, які задачі виконує робота у твоєму житті. Список цілей має викликати у тебе сильні емоції. Вони не мають бути нав’язані соціумом.

Крок 8. Визнач, які засоби і ресурси ти маєш, щоб досягти своєї цілі. Це можуть бути гроші, нерухомість, люди, ментори, освіта, здоров’я. Також важливо розуміти, на який обсяг ресурсів ти можеш розраховувати.

Крок 9. Передбачає верхньорівневе планування. Тут потрібно приблизно розписати, де ти плануєш бути і приблизно через який час.

Крок 10. Починай діяти та розписувати перший пункт плану. Напиши, що ти маєш отримати в результаті і які засоби тобі будуть потрібні для досягнення цієї цілі.

Крок 11. Настає тоді, коли ти виконав(-ла) перший пункт плану і перевіряєш, чи подобається тобі ціль і її результат. Тільки тоді, коли крок 1 завершено, можна планувати крок 2. І так доти, доки не дійдеш до основної цілі».

Читайте також:  Вчитися цікаво? Куди рухається освіта у світі

Як правильно переглядати свій план і як часто це потрібно робити?

«Потрібно регулярно оцінювати свою професійну ситуацію. Я рекомендую повертатися до плану мінімум раз на декілька місяців і серйозно переглядати раз на рік. Тут немає алгоритму. Якщо ти не знаєш, ким хочеш бути, твій кар’єрний план треба переглядати в будь-якій точці, яка його міняє. Буває так, що люди щось планують і тоді впевнено й наполегливо йдуть до своєї цілі. Це проблема, бо в процесі світ змінюється, і ця мета може стати неактуальною.

Час від часу запитуй себе: “Чи добре мені зараз? Чи задоволений(-а) я? Чого мені бракує? Як організувати собі те, чого бракує? Чи можна це зробити на моєму поточному робочому місці чи потрібно обов’язково його змінювати?”»

Чи можна взагалі не будувати кар’єрну стратегію?

«Чому погано зовсім без стратегії? Бо тоді ти можеш займатися якось справою тільки тому, що тобі це гарно продали або тебе вмотивували інші люди. Тоді ти не дослухаєшся до своїх бажань і потреб. Ти робиш те, що вважається престижно або модно. Наприклад, працювати в міжнародній компанії або стати айтішником. До речі, до мене на консультації приходить купа людей, які навпаки хочуть вийти зі сфери IT».

Читайте також: Хочу стати дизайнером: про досвід для студентів, мобільність роботи та потрібні навички

Які поради щодо побудови плану кар’єрного зростання ви можете дати студентам?

«Перш ніж будувати стратегію, я рекомендую піти в «розвідку» – спробувати ті сфери, які тебе цікавлять. А вже потім на її основі будувати план кар’єрного зростання. Молодій людині потрібно пробувати і, пробуючи, орієнтуватися на те, що їй цікаво. Зробити це можна за допомогою стажувань, проєктної зайнятості, волонтерств. Це ідеальні способи знайти те, що подобається, не вписуючись довготерміново.

Чітко формулюй цілі. Записуй, з якими завданнями і людьми тобі хотілося б працювати, у якій компанії, що ти можеш зробити вже сьогодні, щоб така можливість у тебе з’явилася через 2 роки, а може, навіть швидше.

Не бійся переписувати свою стратегію відповідно до змін, які відбуваються всередині тебе та у зовнішньому світі. Буває так, що те, чим ти хотів(-ла) займатися раніше, перестає подобатися. І тоді продовжувати цим займатися буде неправильно і несправедливо щодо себе. Тим більше, що це цілком нормально – змінювати свою професію в будь-якому віці.

Можна зробити декілька варіантів свого плану. Це дасть змогу бути гнучкішим(-ою). Треба ставити таку ціль, яку можна буде досягнути різними способами.

Будь готовим(-ою) у будь-який момент пристосовуватися до зовнішніх умов. Адже світ змінюється, тому потрібно набувати нових професійних навичок».

Читайте також: Віталій Жилак - про професії, які зникнуть до 2030 року та навички, що допоможуть гарно заробляти найближчі 10 років

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: