Osvitanova.com.ua

В деяких країнах світу вже понад 100 років існує традиція вітати тат з їхнім статусом батька. З 2019 року Україна приєдналася до країн, в яких святкування цього свята стало офіційним. Далі про виникнення свята, традиції святкування у світі.

Історія виникнення свята

Вперше День батька відсвяткували в США (місто Спокан, штат Вашингтон) 19 червня 1910 року. Під час служби в церкві, присвяченої Дню матері, жінка, на ім'я Сонора Додд (Смарт) подумала про свого батька – Вільяма Смарта, який після смерті дружини сам виховував Сонору і ще п'ятьох дітей.

На знак поваги та любові до свого батька, жінка звернулась до місцевої влади з пропозицією запровадити нове свято для всіх татусів Америки. Було прийнято рішення відзначати його в День народження Вільяма Смарта – 5 червня, проте підготовка затягнулася і вперше День батька відсвяткували 19 червня 1910 року.

Згодом ідею підтримали інші штати, але загальнонаціональним це свято стало на кілька десятків років пізніше. В 1966 році президент Ліндон Джонсон підписав прокламацію, офіційно оголосивши третю неділю червня Днем батька. Однак Конгресмени ще довгий час не наважувалися на офіційну установу свята. День батька офіційно узаконений президентом США Річардом Ніксоном в 1972 році.

З часом інші країни також почали долучатися до свята. Сьогодні понад 40 країн світу щорічно вшановують чоловіка-батька. Більшість із них, як і Сполучені Штати, в третю неділю червня. Окремі країни відзначають в інші дати. Наприклад, Польща – 23 червня; Італія, Іспанія, Португалія – 19 березня, а от у Південній Кореї 8 травня – спільне свято матерів та батьків.

Про День батька в Україні

Запропонували ввести цей день в Україні представники МГО «Міжнародний Центр Батьківства», започаткувавши у жовтні 2006 р. Громадську ініціативу «День Батька». У рамках цієї ініціативи зібрано 10 тис. підписів від громадян під листом до Президента України зі пропозицією ввести День Батька на державному рівні. Також 2007 року було проведено у Львові, Кропивницькому та Дніпрі регіональні громадські форуми представників державних, громадських і релігійних організацій «Роль чоловіка як батька в сім'ї та суспільстві».

18 вересня 2008 року за підтримки Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту — Перший усеукраїнський громадський форум у Києві в Жовтневому палаці. У форумі взяли участь близько 500 учасників від 57 громадських організацій, 23 представники малого та середнього бізнесу, 18 релігійних організацій та об'єднань, 12 представників ЗМІ. На форумах учасники дійшли висновку, що для українського суспільства важливо прийти до моделі доброго батька, що:

відповідає за збереження життя дитини від її зачаття; у партнерстві з мамою бере активну участь у вихованні; забезпечує сім'ю матеріально, та в такий спосіб, щоб був час на розвиток здорових стосунків у сім'ї; виховує дітей на засадах високої моралі своїм особистим прикладом.

Ідея введення Дня Батька була широко підтримана громадськістю та висвітлена в ЗМІ. Того ж 2008 року МУСМС у співпраці зі громадськістю підготувало проєкт указу Президента України «Про день батька», що було схвалено Гуманітарним урядовим комітетом при Кабінеті Міністрів України. У грудні 2008 року КМУ, посилаючись на фінансову кризу, відклав ухвалення рішення з ряду указів до покращення економічної ситуації в країні. Серед них був і згаданий указ.

Ураховуючи ситуацію, за ініціативою МГО «Міжнародний Центр Батьківства», від імені представників громадських і релігійних організацій учасників Першого всеукраїнського форуму, Всеукраїнський громадський комітет із підтримки сім'ї та відповідального батьківства, 18 вересня 2009 року під час пресконференції в УНІАН, оголосив третю неділю вересня Всенародним Днем Батька в Україні.

У 2013 році впровадження Дня Батька стає одним із завдань виконання Державної цільової соціальної програми підтримки сім'ї до 2016 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 № 341.

На виконання зазначеної програми Мінсоцполітики України було розроблено та погоджено з центральними органами виконавчої влади проєкт Указу Президента України «Про День батька», який запропоновано відзначати щороку у третю неділю вересня. Зазначений проєкт указу 23 вересня 2013 року було схвалено урядом України та направлено на розгляд Президентові України (лист Кабінету Міністрів від 04.10.2013 № 12561/0/2-13).

Упровадження Дня батька вноситься в проєкт рішення як рекомендація до Президента України від парламентських слухань «Сімейна політика України — цілі та завдання» від 17 червня 2015 року.

8 травня 2019 року Кабінет Міністрів України схвалив указ Президента «Про день батька», а 18 травня Президент України Петро Порошенко підписав цей указ. Такий перебіг подій пояснює, чому День тата в Україні відзначається двічі. У 2021 році День батька припадає на 20 червня (офіційне свято), як і у більшості країн, а Всенародний день батька (неофіційне) на 19 вересня.

Як святкують День тата в різних країнах

День батька відзначають у понад 40 країнах світу — США, Канаді, Великій Британії, Аргентині, Франції, Греції, Індії, Ірландії, Мексиці, Пакистані, Сингапурі та інших. Однак не всі країни святкують цей день у червні.

Так, Грузія відзначає це свято восени, в жовтні, під час святкування збору врожаю. Цікаво, що в Південній Кореї свято Дня батька та Дня матері відзначається в один і той самий день, а саме — у другу неділю травня.

Зазвичай цього дня діти вітають батьків у родинному колі та дарують подарунки, часто ті, що зробили власноруч. Також у багатьох країнах світу проводяться конференції на тему відповідального батьківства та проблем, що виникають під час виховання дітей.

У США цього дня заведено приколювати до лацкана, біля серця, червону троянду, якщо батько живий, або білу — якщо батько вже покинув наш світ. Ця дуже зворушлива традиція символізує нескінченність любові до батьків. Крім того, в День батька американці намагаються допомагати татам-одинакам, які самостійно виховують дітей.

В Естонії та Швеції День батька відзначається у другу неділю листопада. Напередодні в дитячих садках відбуваються тематичні ранки, а в школах — концерти для батьків. В цей день татусям дарують саморобні листівки та подарунки (зазвичай це вирізані з паперу та розфарбовані краватки та автомобілі).

У Фінляндії до свята ретельно готується міська влада, вулиці прикрашають прапорами, проводяться фестивалі, діти дарують татам подарунки, а дружини печуть пироги. Вдень всі йдуть на цвинтар вшанувати пам’ять померлих чоловіків. А вже ввечері родина збирається за святковим столом.

У мешканців Німеччини День батька, законодавчо введений ще 1936 року, відзначається разом зі святом Вознесіння Господнього. Офіційно це — вихідний, коли чоловіки збираються разом і проводять час у пабах чи за містом великими компаніями. Основні атрибути свята для німців — це піші прогулянки, барбекю, риболовля в компанії друзів. Сьогодні в багатьох німецьких сім’ях День батька набуває більш «сімейних» рис, а влаштовувати пікніки разом з дружинами й дітьми стає доброю традицією.

В Італії День батька за традицією присвячений до Дня святого Джузеппе. Цього дня вітають і дарують подарунки всім італійським чоловікам (наприклад, улюбленим учителям, тренерам або хрещеним), але особливу увагу приділяють батькам. Дорослі обов’язково приходять до своїх літніх батьків, влаштовують домашні обіди.

В Іспанії в цей день діти із задоволенням вітають батьків і майструють для них подарунки своїми руками. Найчастіше це жовте картонне коло з жовтими прищіпками-промінчиками та підписом на ньому: «Тату, ти — сонечко!»

В Австралії День батька — привід вибратися на природу. Вважається, що пікніки зміцнюють сімейні зв’язки й приносять у сім’ю щастя.

А в Японії свято перейменували й відзначають «День хлопчиків». Японці вважають, що мужність треба прищеплювати з раннього дитинства, тож майбутнім самураям у цей день дарують мечі, ножі та інші знаряддя захисту.

В Єгипті, Лівані, Сирії та деяких арабських країнах батьків вітають у день літнього сонцестояння і закликають представників сильної статі звернути увагу на виховання дітей, оскільки традиційно на Сході цим займаються здебільшого жінки.

За матеріалами Wikipedia, УНІАН

{{read_more|Читайте також| 4930, 3952}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram 

Поширити у соц. мережах: