Osvitanova.com.ua

Історія Дня матері починається з найдавніших часів. В Україні матір шанували завжди, хоча свято з'явилося не одразу.

Це свято відзначають у 85 країнах світу,  у тому числі й в Україні, щорічно у другу неділю травня. У 2022 році  свято припадає на 8 травня.

Мама – найдорожча людина для кожного з нас, яка подарувала нам цей світ. З неї починається наш життєвий шлях на цій землі, людське життя, з усіма нашими перемогами й невдачами, досягненнями й розчаруваннями, щастям і стражданням, але життя, дійсно, прекрасне! Мама супроводжує нас на нелегкому життєвому шляху, дарує свою любов, турботу, допомогу, які потрібна нам завжди, хоч іноді ми цього не помічаємо.

Історія Дня матері 

Свої витоки свято веде з найдавніших часів, адже скільки існувало життя, існували й матері. Ще у Древній Греції вшановували Богинь. А у багатьох країнах навесні влаштовували Містерії – таїнства, присвячені культу матері. Спочатку греки поклонялися материнським божествам, і лише пізніше стали вшановувати своїх земних матерів.

З XVII сторіччя в Англії кожного року у кожну четверту неділю Великого посту відбувається урочистість на честь матері. А от, як свідчить історія, узаконили свято американки: Джулія Уорд, яка 1872 року опублікувала прокламацію Дня матері, а Ганні Джарвіс у 1907 році письмово звернулася до політиків з проханням зробити свято державним.

{{read_more|Читайте також| 3791, 2350}}

Відколи відзначають в Україні

В Україні свято завжди мало глибинний зміст. З найдавніших часів матерів оспівували як берегинь – сім'ї, роду та нації. Наші пращури поклонялися Божій Матері, як заступниці та покровительці усіх українців, шанували своїх матерів, а пізніше матінкою стали називати і рідну країну. Так матері стали уособлювати все найсвятіше та найдорожче у житті людини.

Першими з Днем матері стали вітати один одного представники української діаспори у Канаді ще на початку XX століття. В Україні свято вперше відзначили у Львові у 1929 році.  Втім, за часів радянської влади День матері був заборонений, але навіть тоді у другу неділю травня матерів вітали у західних регіонах України. Згодом після прийняття Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99 свято отримало офіційний статус.

У 2000 році багато громадських організацій спільними зусиллями повернули День матері як державне свято. Вихідного у цей день в Україні немає, але українські матері мають нагоду почути привітання на свою адресу, а також слова щирої любові та подяки від найрідніших людей.

Не випадково День матері відзначають навесні, у чудові травневі дні, коли розквітає природа і земля-мати вбирається у прекрасне зелене вбрання, що символізує початок довгого життєвого шляху. В цей день мамам ми бажаємо здоров'я і щастя, вітаємо та даруємо квіти і подарунки, міцно обіймаємо і всіма засобами засвідчуємо свою любов і вдячність.

{{read_more|Читайте також| 4558, 4560}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: