Osvitanova.com.ua

В мене двоє дітей, сину 11 років, доньці 13. І вони часто-густо використовують слова, яких не знайдеш в словнику. Щоб розуміти своїх дітей, потрібно орієнтуватися в підлітковому сленгу, що ми зараз з вами і зробимо. Ось 13 найпоширеніших слів в мові підлітків станом на червень 2024 року. Перелік не претендує на вичерпність і об’єктивність, адже допис було погоджено лише з двома носіями підліткового сленгу ;-).

1. Імба

Це слово походить від англійського imbalance (незбалансованість, недолік у компʼютерній грі, який водночас може давати перевагу тому чи іншому персонажу). Підлітки вживають його не як негативну характеристику, а як щось топове, класне і смішне. Може бути використано на знак згоди з чимось почутим чи побаченим.

2. Сигма

Насамперед це 18-та буква грецького алфавіту – Σ, σ, якою в статистиці позначають стандартне відхилення (похибку). Вживається відносно типу особистості, яка володіє беззаперечною харизмою і чимось відзначилась. Сигмою називають людину, яка відрізняється від інших, спокійна і не чекає на схвалення оточення. На відміну від альф воліє залишатися поза ієрархією. 

В мемах слово сігма супроводжується обличчям людини з нахмуреними бровами і надутими губами, яке виражає схвалення того що відбувається. Найчастіше разом з фото чи відео Патріка Бейтмана, головного героя серіалу «Американський психопат», якого в соцмережах вважають сигмою.

3. Чиназес

Синонім задоволення або відпочинку на підлітковому сленгу. Також це слово можна застосовувати на знак подяки чи схвалення. Марно шукати етимологію слова, адже його придумав відеоблогер Андре Боярський. Також він використовує такі слова, як чина, чинен, чизазес, санчизес тощо.

4. Рофл, рофлити

Рофл – походить від англійської абревіатури rolling on the floor laughing (качаюся по підлозі від сміху). Рофл вживають у значенні «жарт», «мем», «прикол», а «рофлити» відповідно означає «жартувати над кимось».

5. Краш, крашиха, вкрашитись

«Краш» (з англ. crush) – це чоловік чи хлопець  (а інколи якийсь предмет), який подобається. Відповідно дівчата можуть робити компліменти одна одній і називати «крашихою», тобто красунею. Вкрашитись відповідно – закохатись. 

6. Агритись 

Означає злитися, сердитися, бути агресивним. Походить від англійського aggress (агресія). Відмінюється за звичайними правилами: я агрю, ти агриш, він агрить і т. д.  До підліткового сленгу перейшов ймовірно з мови геймерів, які використовують його в контексті «провокувати суперника на напад» або «починати агресивні дії». Так ігромани позначають, що противник напав на їхнього персонажа. 

7. Вайб, вайбовий

Мовою сучасних підлітків «вайб» (англ. vibe) – це емоційний стан людини або атмосфера, тому «вайбовий» означає атмосферний.

8. Байт, байтити

Означає навмисну провокацію на якісь дії чи емоції. Походить від англійського слова bite, одне зі значень якого – попадатися, приставати на пропозицію або, якщо це іменник, то – приманка. Байтом на коменти можуть назвати дії блогера, який порушує спірні питання і очікує хайпу від коментів. Байтом може бути також відео, наприклад, в Тік-тоці, в якому розповідається про цікавий фільм чи локацію, а дізнатися про згадане, можна лише підписавшись на якийсь телеграм-канал і не знайти там відповіді.

9. База

База – це слово, яке молодь використовує для підтримки чиєїсь думки і схвалення (англ. based – на основі). Антонім бази – крінж. В Україні під час війни слово набуло окремого значення. Відтепер «база» — це коли людина каже щось антимоскальське.

10. Крінж

Щось, що викликає почуття сорому та огиди. Антонім до слова «база». Згідно з нормами українського правопису правильно було б писати «криндж». «Сringe» – слово з англійської, від якого і походить «крінж», означає «вираз обличчя, сповнений огиди до когось/чогось». 

11. Ещкере

Вигук, що виражає захоплення і використовується для вираження ентузіазму чи заклику до дії. Це слово вперше придумав репер Lil Pump в композиції ESSKEETIT, яке трансформувалося до цієї від форми від Let’s Get It.

12. Го 

 Від англійського «go». Означає «ходімо»

13. Жиза 

 Скорочення від слова «життя» — життєво. Вживають після смішних або повчальних історій. 

{{read_more|Читайте також| 6410, 6408}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: