Osvitanova.com.ua

У другу неділю жовтня в Україні святкують День художника, а 25 жовтня відзначається Всесвітній день художника. Ми склали для вас добірку фільмів про художників. В третю частину увійшли стрічки про Джексона Поллока, Ель Греко, Караваджо, Клімта та Мікеланджело. Першу і другу частини дивіться за посиланнями наприкінці допису.

1. Поллок  (2000, США)

Драма режисера Еда Харріса знята за книжкою Стівена Нейфі і Грегорі Уайт Сміт «Джексон Поллок, американська сага». Кінобіографія знаменитого художника абстракціоніста Джексона Поллока, родоначальника абстрактного експресіонізму в живописі, наочно демонструє творчий шлях художника.

2. Ель Греко  (2007, Греція)

Фільм розповідає про життя і творчість видатного іспанського художника Доменіко Теотокопулоса, відомого в історії мистецтва як Ель Греко. Він не залишив після себе учнів, не створив власної школи і не приєднався до жодного з художніх напрямків того часу. Художник багато років пропрацював в Італії і в Іспанії, але про його життя відомо вкрай мало. Але час зберіг найголовніше — його картини. «Ель Греко» – це емоційна історія про шлях великого художника, який залишив незабутній слід в світовій історії мистецтва.

3.  Караваджо (2007, Італія, Франція, Німеччина, Іспанія)

Молодий художник, який започаткував в мистецтві новий рух – караваджизм – закінчивши навчання, приїжджає в Рим, сподіваючись продати свої картини і знайти роботу. Однак його картини викликають сміх, він вплутується в бійки, голодує і ночує з волоцюгами. Завдяки новим друзям йому вдається отримувати вигідні замовлення від вельмож та церкви, однак і зі своїми замовниками він конфліктує через своє розуміння композиції. 

4. Клімт (2006, Німеччина, Австрія, Франція, Велика Британія)  

Розповідь про життя, кохання і творчість австрійського художника Карла Густава Клімта, основоположника модерна в австрійському живописі. У центрі сюжету – роман Клімта та Леї де Кастро, дружба головного героя зі знаменитим майстром пензля Егоном Шіле, а також дружні стосунки з модельєркою Емілією Фльоге, з якою він підтримував приправлену романтикою дружбу протягом всього життя. Знавці кажуть, що на одній найвідоміших картин «Поцілунок» він зобразив себе з Емілією.

5. Божественний Мікеланджело (Італія, 2004, документальний) 

Кінодрама про творчий геній великого Мікеланджело і його величезний внесок у світове мистецтво. Мікеланджело Буонаротті  вдалося створити три найбільші символи мистецтва одразу в трьох різних видах мистецтв – скульптуру Давида, фреску Сикстинської капели й купол собору Святого Петра. У чому секрет людини, яка зуміла виконати настільки потужні за замислом і майстерністю виконання шедеври?

{{read_more|Читайте також| 5116, 5117}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: