Osvitanova.com.ua

У другу неділю жовтня митці Україні святкують професійне свято – День художника, а 25 жовтня світ відзначає Міжнародний день художника. Пропонуємо переглянути 20 найновіших і найцікавіших фільмів про художників. В першій частині добірки стрічки про Гогена, Ренуара, Модільяні, Вермера та Фріду Кало. В другій про Гогена, Ренуара, Модільяні, Вермера та Фріду Кало. В третій про Поллока, Ель Греко, Густава Клімта, Караваджо та Мікеланджело. В четвертій про Марину Абрамович, Вільяма Тернера, Пікассо, Луїса Вейна та Сальвадора Далі.

1. Дикун (2017, Франція) 

Французький біографічний фільм-драма 2017 року, поставлений режисером Едуардом Делюком з Венсаном Касселем в ролі Поля Гогена. Втомившись від богемного життя Парижу він полишає дружину й дітей, і вирушає на Таїті у пошуках натхнення. Там він закохується у місцеву жительку і пише понад 200 полотен. Саме вони принесли художнику всесвітню  славу. 

2. Дівчина з перловою сережкою (2003, США)

Фільм знятий за мотивами однойменного роману Трейсі Шевальє. Нідерландського художника Вермера зіграв відомий актор Колін Ферт, а не менш відома Скарлетт Йоханссон виконала роль його служниці та натурниці Вермера. Стрічка розповідає історію створення найвідомішої картини живописця «Дівчина з перловою сережкою».

3. Фріда (2002, США/Канада/Мексика)

Фільм-біографія про непросте життя мексиканської художниці Фріди Кало (Салма Хаєк) Молода дівчина потрапляє в аварію, де зазнає численних травм і переломів. Вона так ніколи повністю і не одужала, і все життя страждала від болю. Травми прикували її на певний час до ліжка... і в цей період вона починає писати картини.  Фріда показує свої роботи відомому художнику Дієго Рівері, який згодом стає її вчителем, чоловіком і соратником у політичній боротьбі. Першу власну виставку вона відкриє вже на смертному одрі. 

4. Ренуар. Останнє кохання (2012, Франція)

Кінострічка режисера Жиля Бурдо про останні роки Огюста Ренуара в Кань-сюр-Мер під час Першої світової війни. Сивоволосий Огюст Ренуар, якого грає Мішель Буке, одержує звістку про те, що улюблений син Жан поранений на фронті. Єдине, що відволікає художника від сумних думок – молода рудоволоса натурниця Андре. Саме вона стає останньою музою майстра і наповнює його світ новими фарбами. Аж тут повертається з фронту Жан і закохується в натурницю...

5. Моділ'яні (2004, Велика Британія, Німеччина, Румунія, Франція, Італія)

Драматичний фільм про життя, кохання і творчі пошуки талановитого художника-експресіоніста Амадео Модільяні також висвітлює запекле суперництво Модільяні з Пабло Пікассо та його трагічний роман з Жанною Ебютерн. Роль художника грає Енді Гарсіа. 

{{read_more|Читайте також| 5117, 5743, 5744, 5729}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: