Osvitanova.com.ua

У другу неділю жовтня в Україні святкують День художника, а 25 жовтня відзначається Міжнародний день художника. Ми склали для вас добірку фільмів про художників. В четверту частину увійшли стрічки про Марину Абрамович, Ель Греко, Густава Клімта, Мікеланджело та Караваджо. Попередні частини дивіться за посиланнями в кінці допису.

1. Марина Абрамович: У присутності художника (2012, США, документальний)

Югославська художниця Марина Абрамович називає себе «бабусею перформансу». І в неї є на те всі підстави. Сьогодні в цьому виді актуального мистецтва їй, мабуть, немає рівних, а вперше вона привернула до себе увагу артспільноти ще в 1974 році. Документальний фільм Меттью Ейкерса розповідає про підготовку Марини до своєї ретроспективної виставки в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку (яка стала найбільшим перформансом в історії MoMA).

Її відвідувачі змогли не лише побачити, а й особисто взяти участь у реконструкціях найбільш знакових та провокативних перформансів художниці, один з яких тривав 736,5 годин (кожен охочий міг дивитися прямо в очі Абрамович 30 хвилин, що призводило до найнепередбачуваніших наслідків). Мало хто зможе повторити те, на що здатна Марина. Але ті, кому це вдасться, зрозуміють, що значить не тільки «бути присутнім», а й «бути» тут і зараз.

2. Вільям Тернер (2014, Велика Британія, Франція, Німеччина, США)

Фільм розповідає про останні роки життя видатного англійського художника-мариніста Вільяма Тернера. Після смерті батька, який підтримував його захоплення мариністикою, Тернер переживає важку життєву кризу.  Він намагається знайти втіху та внутрішній спокій у романтичних стосунках і експериментах у мистецтві, працюючи над своїми картинами.

3.  Прожити життя з Пікассо (1996, США)

Фільм розкриває складну природу Пікассо, його геній та емоційні конфлікти, а також його стосунки з жінками і друзями. «Прожити життя з Пікассо» – це драматичний фільм, який дозволяє глядачам краще зрозуміти талант та складний характер великого художника, а також його вплив на мистецтво та суспільство в цілому.

4. Котячі світи Луїса Вейна (2021, Велика Британія) 

Луїс Вейн був старшим сином у родині, де окрім нього було п’ять молодших доньок. Батька не стало, коли Луїсові виповнилося 20, тож відтоді він став головою сімейства та мусив забезпечувати літню матір і сестер. Талановитий юнак ілюстрував книжки та писав картини. Коли Луїс покохав, то швидко одружився. Любов дружини до котів надихнула Луїса створювати все нові й нові зображення. До нього цих тварин так ніхто не малював. 

5. Світ Далі/Бути Сальвадором Далі (2022, США, Великобританія, Франція) 

Біографічна драма, що розкриває важливі етапи життя і творчості видатного іспанського художника Сальвадора Далі, починаючи з його молодості і навчання в школі мистецтв. Він здобув популярність і визнання завдяки своїм унікальним картинам, які відрізнялися від будь-якого іншого мистецтва свого часу. Фільм також показує складне особисте життя Далі.

{{read_more|Читайте також| 5116, 5117, 5743, 566}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: