Osvitanova.com.ua

У другу неділю жовтня в Україні святкують День художника, а 25 жовтня відзначається Всесвітній день художника. Ми склали для вас добірку фільмів про художників. Першу частину дивіться тут. В цій частині добірки дивіться стрічки про Ван Гога, Енді Воргола, Сальвадора Далі, Франсіско-Хосе де Гою та художницю Маргарет Кін.

1. Великі очі  (США, 2014)

Художниця Маргарет Кін, автор картин, герої яких мають величезні очі, пише свої оригінальні сюжети анонімно. Авторство на картини належить чоловікові. Популярні серед покупців дивні зображення приносять непоганий дохід. Піддавшись впливу феміністського руху, художниця вирішує змінити усталені правила і заявляє про права на власну творчість. Режисував стрічку Тім Бертон.

2. «Ван Гог: Портрет, написаний словами» (2010, Велика Британія)

Сюжет фільму розповідає про життя і творчість одного з найвідоміших художників Вінсента Ван Гога. Його картини досі входять до числа найдорожчих творів мистецтва. У 1990 році його робота «Портрет доктора Гаше» була продана за вісімдесят два мільйони доларів. Однак в житті Вінсенту довелося пережити дуже складні часи, коли він ледь зводив кінці з кінцями й був змушений освоїти декілька професій, щоб забезпечувати своє життя. І лише переживши безліч труднощів Вінсент прийняв дуже важливе рішення — остаточно присвятити себе живопису…

3.  «Я спокусила Енді Воргола» (США, 2006)

Енді Воргол — художник і режисер, який перетворив банку томатного супу в фетиш 20-го століття. Фільм оповідає про цього короля богемної тусовки 60-х і засновника відомого в Нью-Йорку глем-клубу «Фабрика». Для Воргола «Фабрика» була свого роду грою: хто витримає, а хто зламається? Там же Воргол познайомився зі своєю музою — Іді Седжвік. Іді була частиною його душі, поки не закохалася в ще одну ікону того часу — Боба Ділана…

4. «Відлуння минулого» (США, 2008, 18+) 

У 1922 році в Мадрид приїжджає 18-річний Сальвадор Далі. Столиця Іспанії того часу стає місцем тяжіння найяскравіших молодих умів. Далі, талановитий і захоплений живописом, прагне стати великим художником. В університеті він знайомиться з вже визнаним поетом Федеріко Гарсіа Лоркою і з режисером Луісом Бунюелем. Молоді люди стають лідерами іспанської творчої інтелігенції, але їх міжособистісні відносини кардинально змінюються.

5. Привиди Гої (США, 2006) 

2006 року Мілош Форман, автор культової картини «Пролітаючи над гніздом зозулі», зняв драму «Привиди Гої» – не стільки про іспанського художника, скільки про епоху Гої й про погляди Іспанії кінця XVIII століття, зокрема, на інквізицію. Гою грає найвідоміший шведський актор Стеллан Скарсгард, його багаторічну музу Інес – Наталі Портман, а священника Лоренцо, близького товариша Гої, який намагається врятувати Інес від інквізиції – Гав'єр Бардем.

{{read_more|Читайте також| 4814, 5116}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: