Osvitanova.com.ua

До Міжнародного дня кухарів і кулінарів (20 жовтня) ми приготували добірку з найкращих фільмів про кулінарне мистецтво. Перегляд таких фільмів надихне дорослих та дітей на кулінарні експерименти й можливо на ведення блогу чи створення свого власного кулінарного проєкту.

1. Шоколад (2000 р., США, Велика Британія)

Кінопритча про людину, яка не схожа на інших, але попри все лишається сама собою. Вієнн зі своєю дочкою приїжджає в маленьке спокійне містечко. За допомогою дивовижних рецептів з приготування шоколаду і вмінню вгадувати бажання людей, їй вдається в буквальному сенсі слова змінити це місто. Вона змогла підібрати ключик до серця кожного мешканця і зробити їхнє життя трішечки щасливішим... Але шлях до змін був складним. Жителі містечка намагалися змусити Вієнн жити за їхніми правилами, та розкута і вільна жінка змогла залишитись собою і навчити мешканців містечка радіти життю.

2. Джулі і Джулія: Готуємо щастя за рецептом (2009, США)


 

Ця стрічка розповідає нам про життя двох жінок, що належать до різних епох і соціальних верств, але однаково захоплених кулінарією і постійною роботою над собою. Джулі Пауелл мріє про письменницьку кар'єру, але черги з видавців біля її дверей, на жаль, не спостерігається. Щоб відволіктися від щоденної рутини, вона вирішує поставити перед собою мету: за рік приготувати понад п'ятсот рецептів описаних у відомій книзі Джулії Чайлд. Розповідь про свої кухарські пригоди Джулі оформляє в щоденні замітки, що публікуються в особистому блозі. Паралельно цій історії показане і життя самої місіс Чайлд. Опинившись у Франції через службу чоловіка, вона з усією притаманною їй пристрастю почала осягати місцеву кухню. Свій досвід вона перенесла в книгу, яка на довгі роки стала флагманом кухарського мистецтва. Складнощі, що виникають на шляху обох жінок, роблять їх тільки сильнішими. А підтримка близьких зайвий раз допомагає переконатися, що вони йдуть правильним шляхом.

3. Смак життя (2007, США, Австралія)

Професійна шеф-кухарка Кейт Армстронг, яка настільки відповідально і самовіддано ставиться до процесу приготування їжі, що на все, що відбувається навколо не звертає ніякої уваги. Але ось в сім'ї її родичів відбувається раптова трагедія, і Армстронг бере під свою опіку осиротілу племінницю Зої. Таким чином, життя успішної леді змінюється кардинальним чином.
Плюс до всього іншого в ресторан призначають нового су-шефа, дуже самовпевненого типа. Тепер героїні доводиться якось уживатися з ним. Але незабаром тиха ворожнеча переростає в любовний зв'язок. Відтепер Кейт належить налагодити взаємини з Зої і навчитися бути щасливою з Ніком.

4. Прянощі і пристрасті (2014, США)

Чудова мелодраматична комедія  про запеклу конкуренцію східної та європейської кухонь, що розгорнулася у мальовничому французькому містечку. За сюжетом сім'я Хассана втекла з Індії, коли там почалися масові заворушення, в яких загинула мати хлопця. Після декількох місяців поневірянь по Європі фургончик родини Кадам зазнає аварії в невеликому містечку в Провансі, і біженці вирішують залишитися в містечку, купити будиночок і відкрити невеликий ресторан національної кухні. Справи Хассана і його рідних йдуть не дуже добре, адже прямо навпроти входу в їх ресторан щовечора розкриває свої двері конкурент, місце зустрічі консервативних гурманів міста – ресторан «Плакуча верба»...

5. Тост (2010, Велика Британія)

Дія відбувається в британському містечку Вулвергемптон, в 1957 році. Найджел Слейтер, дев'ятирічний хлопчик, любить свою матір, яка є безнадійним кухарем. Її краще блюдо – тост, у той час, як у хлопчика великий кулінарний талант. Коли його мати помирає, Найджел залишається з батьком, з яким він ніколи особливо не ладнав. Але справи стають ще гірше, коли батько наймає прибиральницю Джоуен Поттер. Найджел починає боятися, що вона прагне стати новою місис Слейтер. Однак, Джоуен –чудова кулінарка і Найджел починає конкурувати з нею за любов батька застосовуючи всі свої кулінарні здібності. Стрічка є екранізацією автобіографічного роману відомого шеф-кухаря Найджела Слейтера.

6. Кухар для президента (2012, Франція)

Дія відбувається в британському містечку Вулвергемптон, в 1957 році. Найджел Слейтер, дев'ятирічний хлопчик, любить свою матір, яка є безнадійним кухарем. Її краще блюдо - тост, у той час як у хлопчика великий кулінарний талант. Коли його мати помирає, Найджел залишається з батьком, з яким він ніколи особливо не ладнав. Але справи стають ще гірше, коли батько наймає прибиральницю Джоуен Поттер. Найджел починає боятися, що вона прагне стати новою місіс Слейтер. Однак, Джоуен - чудовий кухар, але це тільки створює конкуренцію Найджел, який є єдиним хлопчиком у кулінарному класі його середньої школи. Тоді він починає змагатися з Джоуен, щоб знайти шлях до серця свого батька.

7. Шеф Адам Джонс (2015, США)

 

Видатний кулінар Адам Джонс рано став популярним паризьким шеф-кухарем, але не витримав емоційного тиску і приохотився до алкоголю та наркотиків. Коли він майже повністю зруйнував своє життя, Адам втік до Нового Орлеану де три роки приходив до тями, працюючи в дешевій забігайлівці. Тепер він переїхав до Лондона, де живе більшість його колишніх знайомих, і знову намагається стати одним з кращих шеф-кухарів Європи. Але цей шлях буде дуже не простим…

8. Офіціантка (2007, США)

Дженна працює в звичайному маленькому кафе в провінційному містечку. Її чоловік – ревнивець і тиран. І коли дівчина дізнається, що у неї з’явиться дитина, це зовсім не приносить радості, оскільки мріє взяти участь в конкурсі з кулінарного мистецтва і виграти! У дівчини справжній талант: вона кожен день створює новий чудовий рецепт пирога, і кожен день втілює новий і незвичний рецепт в життя. Чи вдасться Дженні виграти кулінарний конкурс, якщо життєві обставини руйнують всі її плани...

9. Кухар на колесах (2014, США)

Легкий і життєрадісний сімейний фільм про ексцентричного шеф-кухаря Карлі Каспері. Через прискіпливість ресторанного критика його вигнали з ресторану в Лос-Анджелесі. Але Карл не засмутився – за підтримки сина і свого помічника він відкрив закусочну на колесах і відправився в захопливу подорож Сполученими Штатами, щоб отримати народне визнання і налагодити непрості відносини з рідними.

9. Шеф (Comme un chef, 2012, Франція)

10. Шеф (2012, Франція)

 

Жакі вважає себе Моцартом у кулінарії. Та на відміну від композитора, який був визнаний генієм вже у дитинстві, Жакі ніяк не знайде визнання у простих їдців картоплі і м'яса, і тому чергового разу опиняється без улюбленої роботи і грошей. Він обіцяє своїй вагітній красуні-дружині ніколи більше не підходити до кухні та влаштовується працювати малярем в елітний пансіон. Але від долі нікуди не дітися. Йому доручають фарбувати фасад закладу, і вже незабаром він виявляється на кухні і починає вчити кухарів правильно готувати. Ми стаємо свідками історії непростих взаємин початківця кухаря і зоряного шефа.

11. Душевна кухня (2009, Німеччина)

Шеф невеликого ресторану в Гамбурзі в кризі. Відвідувачів в його закладі стає все менше. Брат, що вийшов з в’язниці, просить взяти його на роботу, а дівчина їде працювати журналістом в Китай. Що може бути ще гірше? Хіба тільки недоброзичливці вирішать відібрати ресторан. Чи вдасться впоратися головному герою? Історія заснована на реальних подіях, прототипом послужив справжній гамбурзький ресторан La Taverna.

12. Смачного! (2010, Іспанія, Німеччина, Швейцарія, Італія)

Події відбуваються в одному з найкрасивіших міст Європи, Цюріху. Сюди, в один із престижних ресторанів Швейцарії, на стажування приїжджає Даніель, молодий та амбітний кухар-іспанець. Завдяки своєму кулінарному таланту він швидко підіймається по кар’єрних сходах. Та цей талант не допомагає у налагодженні стосунків з колегами. В команді ресторану розігрується справжня драма.

13. Кохання і кухня (2011, Великобританія)

Роб Хейлі – колишній шеф-кухар, який разом з дочкою їде з рідного міста, коли його дружина загинула в автокатастрофі. Незадовго після цього Роба відвідує знайомий – відомий на весь світ кулінар Гордон Рамзі. Він умовляє друга зайнятися забігайлівкою в глибинці і спробувати зробити із звичайного місцевого пабу щось особливе. Незабаром слава про маленький паб швидко розходиться по окрузі.

14. Сьогодні в меню (2009, США)

Самір впевнений, що уроки кулінарної майстерності від всесвітньо відомого шефа та робота в престижному ресторані в Манхеттені допоможуть йому досягти успіху як в професійному плані, так і на особистому фронті. Але нещасний випадок з батьком змінює всі плани та надії. Замість нової роботи в французькому ресторані, Самір починає займатися скромним родинним рестораном, де готують страви індійської кухні.

15. Принцеса спецій (2006, США)

Головна героїня індійська дівчина Тіло тримає маленький магазинчик спецій в Сан-Франциско. Дівчина володіє незвичайним даром – вона може бачити минуле і майбутнє людей і міняти чуже життя завдяки приправам, які вона повинна ретельно підібрати. Але щоб ця маленька магія працювала необхідно дотримуватися деяких правил...

16. Маленька Італія (2018, Канада, США)

Молоді Нікі та Лео виросли в районі Маленька Італія в канадському Торонто, а їхні сім'ї володіють ресторанним бізнесом. Між батьком Ніккі Салом та батьком Лео Вінсом триває ворожнеча, а їхній бізнес зазнає чималих збитків. Це змусило Нікі покинути родину і відправитися до Лондону, щоб вивчати кулінарію. Повернувшись додому до Торонто, Нікі в барі зустрічає Лео. Вони проводять вечір разом і між молодими людьми виникає сильна симпатія. Батьки не в захваті від цієї дружби, але сильні почуття ніщо не може спинити.

17. Непереборна Марта (2001, Німеччина)

Марта, шеф-кухар французького ресторану в Гамбурзі, створює на своїй кухні справжні шедеври кулінарного мистецтва. Для неї існує тільки робота. Але, коли в автокатастрофі гине її сестра, мати-одиначка, Марті доводиться узяти до себе восьмилітню племінницю Ліну. А потім в їх житті виникає він – небезпечний конкурент Марти, новий кухар з Італії Маріо, який перетворюється на «великого татуся» і «кращого друга». Тим часом невідомо звідки з'являється справжній батько Ліни...

{{read_more|Читайте також| 4147, 4341}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: