Osvitanova.com.ua

Багато підлітків стикаються з проблемою вибору професії. Невизначеність, сумніви, та відчуття тиску – звичні супутники цього періоду життя. Але іноді достатньо вчасно прочитаної книжки, щоб відкрити для себе нові горизонти. Історії успішних людей, практичні поради або навіть захопливі романи можуть надихнути на важливі рішення, підказати правильний напрямок і допомогти краще зрозуміти себе та свої таланти. Читання – це не просто спосіб відволіктися, а можливість знайти відповіді на питання, які так хвилюють у виборі кар'єрного шляху. В цьому дописі 5 книжок, які допоможуть розібратися в собі, знайти підхожу професію і отримувати задоволення від роботи.

1. «Що варто знати у свої 20. Дозволь собі бути не таким, як усі», Тіна Сіліг

Оточення нав’язують нам проторені шляхи та стандартні варіанти, тоді як іноді краще експериментувати та мислити креативно. Цю книжку викладачка Стенфордського університету Тіна Сіліґ написала насамперед для свого сина, намагаючись застерегти від помилок, яких припустилася сама. Це не черговий підручник з покроковими інструкціями, як досягти успіху, а практичний порадник з вправами та інсайтами, які розвинуть ваше творче мислення і нестандартний погляд на буденні ситуації.

2. «Кар'єра без драм та травм», Анна Мазур, Настя Пасенко

В книжці авторка Анна Мазур наголошує, що для успішної кар'єри важливо спочатку зрозуміти свої особисті цінності та цілі. Без цього будь-які професійні досягнення можуть здаватися порожніми або не приносити справжнього задоволення. У кожного свій шлях – хтось все життя працює в одній компанії, а хтось все життя шукає для себе викликів і міняє сфери та посади. Кар’ра може бути не тільки горизонтальною чи вертикальною, а ще й діагональною, зигзагоподібною, через слеш чи у формі різних літер. Книжка також 8 історій незвичних кар’єр відомих українців.

3. «Як хотіти й отримати все (але це неточно)», Тетяна Лукінюк, Людмила Колб

Своєрідний маніфест для тих, хто хоче поєднувати амбітні цілі з насолодою життям, але без шкідливого перфекціонізму. Вона сповнена практичних порад та життєвих історій, як досягати бажаного, залишаючись в гармонії із собою. Авторка книжки Тетяна Ліукінюк закликає читачів не боятися великих бажань, але водночас підходити до життя з гумором, гнучкістю та без зайвих драм. Вона нагадує, що можна мріяти і досягати багато, але не забувати про себе, свої потреби і комфорт на цьому шляху.

4. «Фриланс здорової людини», Тетяна Гонченко

Практичний посібник для тих, хто хоче працювати на себе, уникнувши при цьому типових помилок і стресів, що супроводжують фриланс. Книга розповідає про важливість самодисципліни, керування часом, побудови стосунків із клієнтами та особливості роботи вільного професіонала. Для підлітків, які ще не визначилися з кар’єрним шляхом, фриланс може стати можливістю випробувати різні напрямки роботи: написання текстів, дизайн, програмування, маркетинг тощо. Це дозволяє дослідити різні сфери без прив’язки до однієї професії.

5. «Вибір. Прийняти можливе», Эдит Ева Эгер

Надзвичайно потужна історія про силу людського духу, яка базується на особистому досвіді авторки, що пережила Голокост. Її головний посил в тому, що, незалежно від того, через які випробування ми проходимо, завжди залишається можливість вибору – вибору, як ми будемо реагувати на обставини та що з ними зробимо. Книжка не лише розповідає про виживання в найтяжчих умовах, але й про те, як психологічно долати труднощі і віднаходити нові шляхи розвитку. Цю книжку варто читати тим, хто хоче зрозуміти себе і навчитись приймати усвідомлені рішення і будувати життя, що відповідає їхнім цінностям. Для підлітків і студентів, які стоять перед вибором кар'єрного шляху, вона може стати джерелом натхнення і підтримки в процесі самопізнання та вибору професії.

{{read_more|Читайте також| 6372, 1395}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: