Osvitanova.com.ua

Як правильно сказати чи написати: безкоштовний онлайн-курс української мови чи безплатний? І якщо сказати безплатний, чи буде це росіянізмом? Спойлер: ні, не буде. Vogue розбирався в тонкощах мови разом з філологинею, письменницею та викладачкою української мови Мариною Герасименко. Цікавими фактами про українську мову Марина ділиться в телеграм-каналі «Українська з Марусею».

«Безплатно» – це росіянізм чи ні?

Слово «безплатно» – не росіянізм. Це нормальне українське слово. Є платні послуги, а є безплатні – ті, за які не треба платити.

Деякі мовознавці вважають вживання слова «безплатно» навіть доречнішим, аніж «безкоштовно». Мовляв, безкоштовне – це те, що не має вартості, а безплатний проїзд, безплатна освіта/медицина, безплатний квиток на концерт свою вартість мають, просто за них з тих чи інших причин не треба платити.

Приклади вживання слова «безплатно» можна знайти в українській літературній мові задовго до нинішнього дня. Наприклад, в історичній повісті «Захар Беркут» в 1882 році Іван Франко писав: «Не говорячи вже про дрова, котрих мали безплатно і на топливо, і на всякі будинки, – ліси достачали тухольцям звірини, лісових овочів і меду».

Або український письменник, поет, художній керівник Одеської кінофабрики Юрій Яновський: «Не так легко було дістати безплатну путівку поза чергою й саме туди, куди радила лікарка».

В яких випадках краще вживати «безкоштовний»

Пані Марина зауважує, що в словниках слово «безкоштовний» є, із таким самим значенням, як слово «безплатний». Слово «безоплатний» також є, хоча думки про його вживання різняться. Академічний тлумачний «Словник української мови» в 11 томах пише: безкоштовний – це той, який не потребує коштів, оплати.

Навчання, одяг і харчі там були безкоштовні (Семен Скляренко, «Легендарний начдив»)

Яке слово вживати? Та яке вам подобається. Зрештою, завжди можна покликатися на словник, в якому є всі три слова. Але для того, щоб вживати їх влучно, краще відчувати сенс та відтінки кожного слова. Безкоштовний походить від прикметника «коштовний», який має значення «цінний». «Безкоштовний» у своєму сенсі наближається до поняття »безцінний» – той, що немає ціни, або його вартість складно порахувати в матеріальних величинах.

Спеціалісти порталу «Чиста мова» (@chystamova) влучно зауважують: ми звикли чути «безкоштовна доставка» (піци, замовлення чи будь-чого іншого), але доречніше казати «безплатна доставка» чи «безплатний довіз». Бо ця доставка має свою ціну, її легко вирахувати – просто наразі ви отримаєте це безплатно.

Щодо пані Марини, то за її словами, вона завжди каже чи пише «безплатно», бо літредактори вважають, що «безкоштовно» – це справжній філологічний »зашквар», як ото »на протязі» чи «приймати участь».

{{read_more|Читайте також| 5848, 5469}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: