Osvitanova.com.ua

Авторка порталу іMom Мері Джо Вайз поділилася власним досвідом, як користуватися технікою позитивного підкріплення, тобто ефективної похвали.

Якось я послизнулася на вологому рушнику, який лежав на підлозі в кімнаті моєї дочки. «Чому це тут валяється?» – запитала я, нахиляючись, щоб підняти рушник. На що доня тільки знизала плечима. «Ти можеш вішати це у ванній?» – знову запитала я.

Наступного дня, коли двері ванної кімнати прочинились і моя донька виринула з клубів пари, я помітила, що рушник був обмотаний навколо неї. Я подумала: «Можливо цього разу вона повісить його у ванній кімнаті». Але ні! Через кілька хвилин потому я пройшла повз її кімнату і помітила вологий рушник, який лежав на підлозі. «Твій рушник», – мовила я, показуючи пальцем. Коли вона повернулася з ванної, я пробурмотіла «Молодець. Дякую».

Я сподівалася, що похвала підкріпить її поведінку. Але вже іншого дня я наступила на інший вологий рушник. Знайома ситуація? Що ж пішло не так?

Очевидно, що є два види похвали: загальна похвала й ефективна. Очевидно, що я цей раз скористалася першою, а от як користуватися другою, пропоную засвоїти через 4 прості кроки

Хваліть після того, як дитина зробила щось позитивне

«Чудова робота!» Моя донька вирішила прибрати свою кімнату. Це було зроблено небездоганно, вона лише поклала весь свій брудний одяг у кошик і розставила стос книжок в ряд. Зараховується як крок у правильному напрямку, бо лад наводила без нагадування.

Використовуйте такі слова як «чудово», «прекрасно», «блискуче», коли хочете похвалити! Коли ми помічаємо те, що роблять наші діти і, хвалимо їх за зроблене, вони почуваються впевненіше і стають кращої думки про себе, і про вас. Їм подобається наша увага і вони, ймовірно, повторять поведінку, яка її привернула.

У своїй книжці Common Sense Parenting («Виховання на основі здорового глузду») авторка Бріджит А. Барнс стверджує, що наше схвалення повинно «бути водночас щирим і повним ентузіазму». Пригорніть дитину, дайте їй п’ять, покажіть, що ви раді.

Опишіть конкретну позитивну поведінку, яка заслужила ваше схвалення

«Ти помив руки перед обідом», сказала я своєму синові як тільки він вийшов з ванної кімнати. Почувалася я безглуздо, бо стверджувала очевидне. Але у такий спосіб я звернула увагу на поведінку, яка мені сподобалася. Ваша дитина, як і моя, здивуються, але, найімовірніше, всередині буде задоволеною, що ви зауважили, як вона робить щось добре. Опис позитивної поведінки є другим кроком до заохочення того, що ви бажаєте від вашої дитини. Висловіться коротко, просто дайте знати дитині, що вона зробила добре.

Поясніть, чому це була хороша поведінка

«Коли ти миєш руки без вказівок, я економлю час, щоб не нагадувати тобі» – сказала я своєму синові. – «Ти також позбуваєшся бруду і мікробів, яких нахапався в школі й на вулиці». Він усміхнувся у відповідь. Пояснивши дітям причину, ми допомагаємо їм зрозуміти зв’язок між їхніми діями та тим, яку це приносить користь їм або іншим. Маленькій дитині за заохочення можна запропонувати довше почитати перед сном. Підлітку можна сказати, що допомога іншим один зі шляхів отримати підвищення на його чи її тимчасовій роботі. Розуміння того, чому поведінка дитини була хорошою, збільшує ймовірність, що вона захоче її повторити, особливо, якщо вона бачить зв’язок із тим, як це приносить їй користь.

Подбайте про надання позитивної винагороди

«Я знаю, що твоя сестра тебе дуже засмутила, але ти стримався, і не сказав нічого образливого у відповідь. Завдяки цьому ти отримав додаткові пів години, щоб побути сьогодні зі мною та татом ввечері». Мій син посміхнувся гордо. Як пояснює Бріджит А. Барнс: «Коли зусилля дітей визнають, вони продовжують намагатися ставати кращими».

Останній крок не є обов’язковим, але винагорода буде на часі, коли ви надзвичайно задоволені певною поведінкою дитини. Використання винагороди збільшує ймовірність того, що ваша дитина захоче повторити поведінку. Незалежно від того, що являє собою винагорода: чи то дозвіл позичити вашій дочці-підлітку ваші сережки для вечірки, чи то можливість вашому молодшому сину поспати ніч з вами, переконайтеся, що розмір винагороди співмірний бажаній поведінці, яку ви хочете повторити. Це не станеться відразу. Але, якщо ви використовуватимете позитивну винагороду регулярно, поведінка ваших дітей з часом покращиться.

За переклад з англійської дякуємо Галині Вселюбській

{{read_more|Читайте також| 1120, 4779}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: