Osvitanova.com.ua

Дуже часто ми кидаємо автоматичне «Молодець!», «От і добре!», «Чудово!», але чи це справді заохочує нашого співрозмовника? Ні. То як похвалити когось так, аби через дві хвилини ваші слова не вилетіли з пам'яті людини? В цьому посприяють декілька особливостей. Психологиня Марта Приріз для life.pravda

1. Винятковий сенс

Яке слово ми найчастіше вживаємо, коли хочемо когось похвалити? Якщо ви подумали про «молодець», то в мене для вас погана новина: це слово неефективне. Воно не пояснює людині абсолютно нічого про те, що унікального вона зробила, чим її вчинок позитивно вас вразив.

«Молодець» ми говоримо вже автоматично, не задумуючись. Як наслідок – часто не надаємо йому виняткового сенсу.

2. Конкретність замість шаблонних фраз

Наша оцінка себе формується завдяки самоспостереженням та відгукам інших. Тож, аби похвала містила цінну інформацію, що саме вдалося людині, будьте максимально конкретні: «Ти виконала завдання вчасно та дуже ретельно. Я помітив, що ти навіть проаналізувала додаткові аспекти та розширила наше дослідження. Дякую!». Або ж так: «Я бачила, що ти старався, коли готував нам вечерю. Хоча для тебе було стресом те, що неочікувано приїхали ще й мої батьки, ти впорався. Все було дуже смачно!»

3. Хваліть за те, що людині цінно

Подруга намагається опанувати новий танець, але їй це поки не надто вдається. Як хвалити в цьому випадку? Змовчати чи бути щирими та сказати правду? Коли людина витрачає час та зусилля на якесь заняття, то скоріш за все воно їй дуже важливе. Вона навіть може пожертвувати вільним часом чи спілкуванням з друзями, аби досягнути успіху в новому ділі.

Щоб бути чесними, але заохотити людину рухатися далі, хваліть її за спроби та перші, навіть незначні, досягнення. Так ви покажете, що помічаєте її працю та готові підтримувати.

4. Корисна похвала – це негайна похвала

Не чекайте довго, аби похвалити когось за ретельну роботу, допомогу чи прогрес в діяльності. Нема більш підходящого моменту, ніж одразу – після дії або вчинку людини.

Ваш підлеглий приніс виконане завдання. Ви переглянули його та побачили, що зроблено воно якісно та вчасно. Не обов`язково чекати наступного тижня, наради, кінця місяця. Прямо сьогодні похваліть людину.

Чому похвала має бути в той самий день? Люди з низькою самооцінкою часто применшують свою працю та здобутки. Вони забувають про те, що комусь допомогли та виручили. Коли ви кажете їм похвалу одразу, то схвалюєте їх старання.

Завдяки такому позитивному зворотному зв'язку від інших людина може з часом більш позитивно ставитися до себе.

6. Реалістична похвала – це дієво

Дуже важливо – хвалити за те, що дійсно зроблено. Так людина розуміє, що її роботу відзначили. Не треба перебільшувати вчинки чи старання інших. Якщо подруга допомогла вам обрати кафе для дня народження, не варто казати: «Ти врятувала моє життя!»

Коли ж ми періодично переоцінюємо старання інших, це може призвести до того, що людина в майбутньому старається менше. Проте добрих слів очікує все частіше.

{{read_more|Читайте також| 5501, 5715}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: