Osvitanova.com.ua

Моральні цінності – це стандарти, які допомагають людині визначати правильне й неправильне, хороше і погане. Це розуміння необхідне для того, щоб приймати чесні і справедливі рішення в повсякденному житті.

Моральний розвиток – це важливий процес, який повинен починатися ще в ранньому дитинстві. Дотримуючись моральних цінностей, діти можуть формувати хороший характер і позитивні особистісні якості. Сім'я дитини відіграє важливу роль у підтримці дитини і її контролі. У цій статті від childdevelop мова піде про моральні цінності та їх значення для дитини.

Важливість моральних цінностей для дитини

Якщо ви розвиваєте в дитині моральні цінності, це позитивно позначається на ній.

1. Моральні цінності допомагають сформувати позитивні риси характеру: співчуття, повагу, доброту, смиренність тощо.

2. Моральні цінності допомагають дитині розрізняти правильне і неправильне, хороше і погане. У кінцевому підсумку це сприяє розвитку раціонального мислення і об'єктивного судження про навколишній світ.

3. Моральні цінності формують у дитини точку зору, систему взаємин і переконань з приводу різних аспектів життя.

4. Моральні цінності підвищують упевненість дитини в собі і допомагають їй залишатися позитивною навіть у важких ситуаціях.

5. Моральні цінності дозволяють дітям направляти свою енергію в правильне русло.

6. Моральні цінності працюють як орієнтир, який допомагає дитині уникнути негативного впливу однолітків, соціальних мереж або суспільства в цілому, коли вона входить у підлітковий вік і дорослішає.

7. Моральні цінності допомагають встановити високі стандарти соціального життя, які допомагають розвитку суспільства в цілому. З раннього дитинства до зрілого віку сім'я сприяє моральному розвитку дитини.

Як виховати в дитині моральні цінності

Виховання моральних цінностей у дитині допомагає розвивати позитивні риси її характеру. Розглянемо кілька способів, як ви можете в цьому допомогти.

1. Станьте для дитини зразком для наслідування. Читати дитині моралі марно, якщо ви самі не дотримуєтеся того, чого її навчаєте. Діти краще засвоять ваші уроки, наслідуючи ваш приклад. Тому самі проявляйте чесність, відповідальність і співчуття.

2. Діліться з дитиною своїм досвідом, пов'язаним з моральними цінностями. Розповіді з книг, які вчать дитину чесності або справедливості, гарні, але історії з життя – ще кращі. Діліться з дитиною своїм життєвим досвідом, щоб прищепити дитині моральні якості.

3. Допоможіть дитині познайомитися з моральними цінностями на практиці. Ви можете, наприклад, показати їй, як ввічливо розмовляти з оточуючими, допомагати тим, хто потрапив у важку ситуацію, не хвалитися тощо.

4. Хваліть дитину за хорошу поведінку. Це стане для неї позитивним підкріпленням її хороших вчинків. Не обов'язково заохочувати дитину матеріально. Замість цього ви можете хвалити дитину за хорошу поведінку в присутності всієї родини. Коли дитину хвалять батьки або близькі, це підвищує її впевненість у собі і почуття власної гідності.

5. Спілкуйтеся з дитиною ясно і просто. Говоріть про моральні цінності мовою, зрозумілою дитині. Ви можете використовувати приклади з життя дитини, щоб навчити її моральних цінностей.

6. Правильно використовуйте засоби масової інформації. Вони можуть позитивно або негативно впливати на дітей. Якщо ви будете використовувати їх правильно, дитина може отримати важливі знання про моральні цінності. Наприклад, ви можете дивитися з дитиною фільми або читати їй статті з Інтернету, які вчать моралі. Однак засоби масової інформації краще використовувати для виховання старших дітей.

Отже, які ж моральні цінності повинна засвоїти дитина?

15 моральних цінностей для дітей

Розглянемо основні моральні цінності, які ви повинні прищепити своїй дитині.

1. Подяка

Подяка – це готовність висловлювати свою вдячність за те, що у вас є. Подяка починається з почуття задоволеності. Навчіть дитину бути вдячним за те, що є в її житті. Розкажіть їй, що не можна нічого і нікого приймати як належне.

2. Чесність

З раннього дитинства діти знають з книг, що завжди потрібно бути чесними. Але щоб дізнатися справжнє значення чесності, потрібно застосовувати її в житті. Дитина тільки тоді зможе розвинути в собі чесність, якщо буде чесною з батьками, вчителями та іншими людьми. Поясніть дитині, що завжди краще чесно визнати свою помилку, а не намагатися її приховати. Покажіть дитині, що вона може почати розвивати в собі чесність з малого: наприклад, бути чесною з однокласниками і вчителями.

3. Співчуття

Співчуття – це здатність людини розуміти проблеми й почуття іншої людини. Це здатність ставити себе на місце іншої людини. Щоб навчити дитину бути чуйним до оточуючих, спочатку ви самі повинні проявляти до неї співчуття. Уважно слухайте, що вам розповідає дитина, і підтримуйте її. Говоріть з нею про те, як вона може впоратися зі своїми проблемами, приймайте разом з нею узгоджені рішення.

4. Співпереживання

Співпереживання – це почуття любові і турботи, які людина відчуває стосовно інших. Це більш глибоке почуття, ніж співчуття, оскільки ви не тільки розумієте почуття іншої людини, але і прагнете допомогти їй з її проблемами. Виховання в дитині співчуття допоможе їй встановлювати хороші стосунки з іншими людьми.

5. Співпраця

Співпраця – це надання допомоги іншим людям для досягнення мети, яка часто буває взаємною. Першим кроком до того, щоб навчити дитину співпраці, може стати співпраця в сім'ї. Разом виконуйте домашні справи, вислуховуйте і підтримуйте один одного. Такі прості дії допоможуть дитині думати не тільки про себе, а й про оточуючих.

6. Повага

Дитина з раннього віку повинна навчитися поважати людей, незалежно від їх віку, соціального статусу, релігії, національності, переконань і поглядів. Коли дитина виростає, повага стає важливим кроком до розвитку здорових соціальних і професійних відносин. Ввічлива розмова з офіціантом або таксистом – це хороший приклад, який ви можете подати своїй дитині.

7. Рівність

Рівність – це невід'ємна частина справедливості. Дитина повинна сформувати переконання, що всі люди мають рівні права і можливості. Дозвольте дитині грати з іншими дітьми незалежно від їх соціального статусу або національності. Тим самим ви покажете їй ідею рівності в дії.

8. Справедливість

Почуття справедливості дозволяє дитині протистояти поведінці й поглядам, які вона вважає несправедливими. Також дитина може робити правильний вибір у різних ситуаціях. Показуйте дитині приклад справедливості вдома. Наприклад, ви можете встановлювати єдиний час для всіх дітей, коли вони повинні лягати спати. Також ви можете пояснити дитині, що дорослі лягають спати пізніше, тому що їм потрібно закінчити роботу по дому.

9. Мужність

Мужність – це готовність до непростих рішень у складних ситуаціях. Почуття мужності дає дитині можливість робити правильні вчинки. Коли дитина проявляє мужність (наприклад, розповідає вчителю про несправедливі ситуації, свідком яких вона стала), хваліть її за це. Скажіть дитині, що ви пишаєтеся нею.

10. Схвалення

Схвалення – це здатність приймати точку зору іншої людини. Схвалення розширює кругозір дитини і допомагає поглянути на ситуацію по-іншому. Наприклад, якщо ваші діти в чомусь не згодні один з одним, попросіть їх спокійно вислухати один одного і постаратися зрозуміти. Навчіть їх приймати точку зору іншої людини і знаходити оптимальне рішення разом.

11. Щедрість

Ця риса особливо важлива для того, щоб дитина стала доброю і соціально відповідальною. Щедра дитина готова приділяти свій час і допомагати іншим без бажання отримати щось натомість. Заохочуйте дитину протягувати руку допомоги тим, хто цього потребує. Нехай вона робить те невелике, що в її силах.

12. Відповідальність

Кращий спосіб навчити дитину відповідальності – показати їй хороший приклад. Ви можете дати дитині обов'язки по дому, які будуть відповідати її віку. Наприклад, дитина може мити посуд, накривати на стіл і прибирати зі столу після вечері або просто дотримуватися розпорядку дня.

Відповідальність допомагає дитині краще вчитися в школі. Тому, доручаючи дитині домашні справи, хваліть її, коли вона виконує поставлені завдання.

13. Здатність ділитися

Коли ви ділитеся чимось з іншою людиною – ви піклуєтеся про неї. Дитина повинна знати, як важливо ділитися з оточуючими. За власним бажанням дитина може дати почитати свою книжку чи пригостити дітей цукерками, запросити додому на чай з пирогом.

14. Наполегливість

Наполегливість – це докладання зусиль для досягнення поставленої мети. Щоб виховати в дитині наполегливість, ви повинні навчити її долати перешкоди. Дитина повинна практикувати це у всіх сферах життя. Наприклад, якщо вона отримує погані оцінки, не лайте її. Замість цього мотивуйте дитину продовжувати працювати, поки вона не виправить ситуацію. Підтримуйте дитину, щоб вона проявляла наполегливість.

15. Самоконтроль

Самоконтроль – важлива риса, яка допомагає дитині керувати своїми думками, словами, діями й емоціями. Дитина, яка вміє контролювати себе, не робить імпульсивних вчинків і уникає проявів гніву. Заохочуйте дитину проявляти терпіння. Наприклад, поясніть їй, що кожен раз, коли вона відчує гнів, вона повинна стримувати свої емоції і зберігати спокій. Ви також повинні показувати дитині приклад самоконтролю.

Моральні цінності – це свого роду цеглинки, з яких будується особистість дитини. Ваше завдання – сформувати у неї переконання і ставлення до різних речей. Так ви допоможете дитині стати морально сильною і непохитною людиною. Чим раніше ви почнете прищеплювати дитині моральні цінності, тим краще. Це забере у вас багато часу і сил, проте в результаті ви зможете сформувати у дитини моральні якості.

{{read_more|Читайте також| 3974, 3615}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: