Osvitanova.com.ua

Можливо, ви не вважаєте себе надто креативною людиною. І, можливо, просто зараз так і є. Але дедалі більше досліджень показують, що будь-яка людина має здатність стати хоча б трохи креативнішою й оригінальнішою, і часом це відбувається вельми дивовижним чином. Аманта Імбер (Amanta Imber), засновниця компанії Inventium та авторка книги «The Innovation Formula» («Формула інновацій»), на сторінках Fast Company ділиться кількома досить дивними способами, щоб підвищити свою креативність.

1. Роздивляйтеся логотип Apple

Чи можна запустити творчі думки, просто розглядаючи картинку? Професор Університету Дьюка Геван Фіцсіммонс (Gavan Fitzsimons) і кілька його колег нещодавно задумалися: а що, якщо це правда? Їх цікавив вплив перегляду картинок, що навіюють ті чи інші асоціації, на здатність людей мислити творчо. Зокрема, вони перевірили, який вплив чинить розглядання логотипів Apple та IBM. Перша компанія відома своєю оригінальністю і підходом до дизайну, другу знають (справедливо це чи ні, інше питання) як постачальника комп’ютерів у досить простих і звичайних корпусах.

В одному з експериментів учасників просили подивитися на той чи інший логотип, а потім придумати якомога більше варіантів застосування для звичайної цегли. Дослідники побачили, що люди, яким дістався логотип Apple, виконали це завдання значно краще, ніж ті, хто дивився на лого IBM.

Дослідники пояснюють цю різницю відмінністю в масовому сприйнятті цих двох технологічних компаній. Загалом люди сприймають Apple як джерело маси інновацій, як компанію, що не вписується в стандарти. І розглядання логотипу компанії запускає ці асоціації, що, своєю чергою, і могло призвести до значного сплеску творчих ідей.

2. Уявіть себе на побаченні

Коли настає час спарювання, самці альтанкових птахів проводять значну частину свого часу, будуючи барвисті та вишукані гнізда. Самок цікавлять ті самці, які декорують гнізда найоригінальнішим чином.

Група дослідників Університету Арізони припустила, що у людей є схожий зв’язок між статевими стосунками і креативністю. У низці експериментів вони попросили учасників виконати кілька завдань, що вимагають творчого підходу. Одній групі учасників одразу доручили розв’язувати ці завдання, а іншу спершу попросили уявити себе на побаченні з сексапільним партнером. Люди з другої групи виступили краще у творчих завданнях. Що цікаво, це особливо сильно проявилося в учасників-чоловіків. Але в жінок ефект теж був помітний, якщо вони вважали свого партнера не просто сексуальним, але й надійним.

Дослідники припускають, що в ході еволюції людям доводилося проявляти креативність, щоб залучати партнерів. Вона завжди вважалася ознакою адаптивності та вміння розв’язувати непрості завдання, а отже, протистояти складним обставинам і виживати в них.

3. Перенесіть час відвідування спортзалу

Якщо ви з тих людей, хто любить робити фізичні вправи вранці або під час обідньої перерви, це добре. Девід Бланшетт (David Blanchette) з Род-Айлендського коледжу і його колеги виявили, що всього лише 30 хвилин аеробного навантаження збільшує нашу здатність творчо розв'язувати проблеми, і цей ефект зберігається протягом кількох годин. Тож якщо ви зазвичай ходите займатися спортом після роботи, ви втрачаєте цей шанс посилити свої творчі здібності. Якщо вам по роботі доводиться вирішувати творчі завдання, краще перенесіть вправи на ранок або постарайтеся знайти для них час протягом дня.

4. Вчіться розігріватися — і без інструкцій

Без розігріву люди не займаються бігом і не тягнуть ваги. Дослідження показують, що і для творчого розв’язання проблем потрібно спочатку налаштуватися на правильну хвилю. Як це зробити?

В одному дослідженні, опублікованому в Journal of Marketing Research, порівнювали творчі здібності людей, які грали в LEGO, але по-різному. Одній групі доручили збирати щось конкретне, іншій — усе, що спаде на думку. Ті, хто будував за інструкцією і розв’язував чітко визначену проблему, у наступних творчих завданнях виступили значно гірше, ніж ті, хто просто грався з конструктором.

Тому перед розв’язанням складної проблеми необхідно не просто виділити час на розігрів, але й зробити це правильно. Важливо, щоб завдання, які ви використовуєте, щоб увійти в потрібний стан, були неструктурованими (або менш структурованими) і вільними. Не варто, одним словом, після роботи з Excel-таблицями одразу починати мозковий штурм.

5. Перехопіть сендвіч

Успіхи у творчому мисленні зрештою визначаються тим, наскільки правильні рішення ви приймаєте. І як показують дослідження, найкраще ухвалювати рішення не на голодний шлунок. Коли ми голодні, шлунок виділяє гормон під назвою «грелін», який провокує більш імпульсивні рішення.

Тож коли ви визначаєтеся з тим, за яку ідею взятися, а від яких відмовитися, поїжте хоч трохи. Це допоможе мислити не так імпульсивно, а в ідеалі й більш творчо.

{{read_more|Читайте також| 4438, 4443}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: