Osvitanova.com.ua

З вересня 2022 року на сервісі Netflix почали з’являтися українські художні фільми. Подивімося, які саме і про що вони.

1. «Снайпер. Білий ворон» (2021)

Головний герой стрічки – Микола Вороненко, який через війну на Донбасі у 2014-му вирішив стати снайпером. Його прототипом став Микола Воронін – пацифіст, що до 2014-го жив із дружиною в землянці в Горлівці та мріяв урятувати Землю від екологічної кризи. Війна у 2014-му перевернула його світ. Воронін пішов у снайпери. Він – один із «кіборгів», що захищали Донецький аеропорт, і донині служить у ЗСУ.

2. «Я працюю на цвинтарі» (2021)

Чорна комедія, знята за сюжетом однойменної книжки блогера Павла Белянського. За сюжетом, колишній архітектор Олександр керує фірмою, яка встановлює надгробки на місцевому кладовищі. Люди замовляють у нього пам’ятники щодня. Їхні життєві ситуації іноді комічні, іноді – сумні. Через власну психологічну травму Олександр реагує на них з уже традиційними цинізмом та іронією. 

3. «Дике поле» (2018)

Стрічка є екранізацією роману Сергія Жадана «Ворошиловград». Актора на роль головного героя шукали серед 5000 професіоналів. Зрештою, його зіграв Олег Москаленко. У головного персонажа Германа зник старший брат, тому він змушений повернутися в рідне містечко на Донбасі і захищати сімейний бізнес – стару бензоколонку. Його заступництва потребують також давні друзі й колишня дівчина.

4. «Зустріч однокласників» (2019)

В українській адаптації данської комедії «Зустріч однокласників» головні ролі виконали Андрій Бурим, Олексій Нагрудний і Валерій Харчишин. За 25 років після випускного троє шкільних друзів вирушають на зустріч однокласників. Але на шляху музиканта, підприємця та архітектора з’являються неочікувані проблеми.

5. «Бурштинові копи» (2021)

Патрульний Максим змалку мріяв робити світ безпечним. Раптово його переводять із Києва до невеликого села на Житомирщині, де діє бурштинова мафія. Максиму з новим напарником потрібно зупинити її та виконати ще одне непросте завдання – повернути довіру своєї дівчини. Головні ролі виконали актори студії «Мамахохотала» Євген Янович і Олег Маслюк, співачка Аліна Паш, актриса Дар’я Петрожицька.

6. «Носоріг» (2021)

Стрічка, спільно створена командами з України, Польщі та Німеччини, привернула увагу світової кіноспільноти. «Носоріг» здобув перемогу на Міжнародному фестивалі артхаусного кіно в Батумі в номінації «Найкращий актор» (виконавець головної ролі Сергій Філімонов). Стокгольмський міжнародний кінофестиваль дав стрічці нагороди «Найкращий міжнародний фільм» і «Найкращий актор» (Сергій Філімонов). Фільм розповідає про життя бандита з 90-х на прізвисько Носоріг. Він швидко стає частиною кримінального світу, який зрештою повністю захоплює його увагу. Наприкінці Носоріг втрачає те, що, як виявилось, цінував більше за гроші.

7. «Поводир» (2014)

Стрічку знято на основі реальних подій. В ній описуються 30-ті роки в радянській Україні. Американський інженер Майкл Шемрок із сином приїздить до Харкова будувати тракторний завод. Чоловік закохується в актрису Ольгу Левицьку (Джамала), якою захоплений спецслужбовець Володимир. Майкла вбивають, його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Хлопець стає його поводирем. 

8. «Мої думки тихі» (2019)

Перший український фільм, який з’явився на HBO Europe. Стрічка отримала Спеціальну премію журі на 54-му Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах, приз глядацьких симпатій на Одеському міжнародному кінофестивалі та премію FIPRESCI за найкращий український фільм. Трагікомедія про проблеми батьків і дітей. 25-річний звукорежисер Вадим отримав замовлення – записати для відеогри звуки різних тварин. За спів рахівського крижня, який гніздиться на рідному для хлопця Закарпатті, йому пообіцяли тисячу доларів «зверху». У Рахівський район Вадим їде із мамою Галиною, яка надокучає йому розмовами та поведінкою.

9. «Сторожова застава» (2017)

Українське фентезі за мотивами роману Володимира Рутківського. Школяр Вітько гуляє Карпатами та раптово опиняється в минулому за часів Київської Русі, де триває протистояння богатирів і половців. Для акторів стрічки виготовили 160 костюмів, ще близько 150 – дібрали з приватних колекцій. Будівництво фортеці «Сторожової застави» та декорацій у ній тривало майже пів року, а на створення табору половців витратили 100 тонн ґрунту, 1000 метрів мотузок та 200 квадратних метрів повсті.

10. «Віддана» (2019)

Друга половина XIX століття. Масштабна пожежа. Доктор Анґер не встигає врятувати дружину, але виносить з вогню рідну доньку Аделю і доньку хатніх робітників Стефанію. Дівчата ростуть разом. Стрічка розповідає про їхнє життя за 25 років, де уже жінки намагаються зрозуміти, хто вони одна одній: сестри та подруги чи служниця та господиня. «Віддана» – наймасштабніша історична стрічка вітчизняного кінематографа, знята за мотивами роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія»Під керівництвом кінокостюмерки Лесі Патоки для акторів пошили 150 костюмів і зібрали понад 300 образів періоду межі XIX–XX століть. 

11. «Фокстер і Макс» (2019)

Сімейний фантастичний фільм отримав нагороду Dream Award на Сеульському фестивалі дитячого кіно, дві «Золоті Дзиґи» за найкращі візуальні ефекти й найкращий монтаж, а також гран-прі «Чілдрен Кінофесту». У стрічці школяр Макс малює нанофарбами собаку, який несподівано оживає та виявляється роботом із суперможливостями. Злочинець, який дізнається про пса, починає полювати на пару.

{{read_more|Читайте також| 4147, 5656}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: