Osvitanova.com.ua

Читомо зібрав десятку влогерів, які творять на YouTube якісний культурний контент. Сучасно про класичну українську літературу і письменників, сторітелінг і підготовку до ЗНО. А ще про походження популярних слів, фраз чи фразеологізмів, і такі незвичні літературні теми як український бестіарій.

1. Нотатки варварки

Літературна критикиня Тетяна Петренко на своєму каналі говорить «про українську класичну літературу те, чого не говорили про неї в школі й універі». Цей канал стане гарною інтелектуальною підтримкою й підкине вам чимало цікавих тем для роздумів. Тут справді все критично й аналітично. Хочете свіжого погляду на українську класику – вам сюди.

2. Влог Степана Процюка

Письменник Степан Процюк на своєму каналі розповідає переважно про українську літературу XIX-XX століття, зокрема й про цікаві факти, які стосуються письменників цього періоду, аналізує їхніх твори. Тут є і про письменників, і про гроші, і про політику, а також про культурний та соціальний контексти. Не оминув автор стороною й хвороби та історії кохання українських класиків. Від Франка і Лесі – до Тичини й Антонича.

3. Шоу Мартина Якуба

Якщо ж бажаєте перемкнутися на сучасну літературу, то вам на канал Мартина Якуба, який торік почав активно записувати розмови з відомими українськими письменниками. Нешаблонні запитання й відверті відповіді, невимушена атмосфера й дотепні жарти. Питання часто стосуються сучасного стану української літератури й книжкового ринку, їхньої комерційної складової та всіляких актуальних тем. Якщо комусь ці інтерв’ю можуть здатися задовгими (близько години), то Мартин також пропонує окремі тематичні відеонарізки з найцікавішим зі сказаного.

4. Влог Анатолія Дністрового

І щоб далеко не відходити від літературної теми, ось вам відеоблог письменника Анатолія Дністрового. Це й онлайн-лекції, й огляди книжок, і роздуми про літературу, мистецтво, кіно та історію. Маркс і Гегель, Целан і Лишега – тут ви знайдете контент про кого завгодно. Також можна послухати й оповідання самого Дністрового в авторському виконанні.

5. Влад Сторітелер

Якщо ж ви самі пробуєте щось писати чи вже пишете, то вам точно потрібен цей влог. Владислав Лєнцев створив свій канал саме із цією метою – чітко й ґрунтовно пояснювати основні закони сторітелінгу. Так, він зізнається, що не є письменником у сенсі прибутковості, проте має цінний досвід написання телесценаріїв та оповідань. Тут ви почуєте виключно практичні поради – із чого починати написання історії, аналіз слабких і сильних персонажів, лайфхаки щодо побудови сюжету, а також поширені помилки в роботі з текстом. Усі тези й поради проілюстровані конкретними прикладами з літературних творів. Дуже корисно!

6. Легка українська

Цей проєкт насправді створений для підготовки до ЗНО із літератури, проте ми вирішили включити у добірку і його. Тут цікаво й оригінально подають інформацію і переказують сюжети творів українських письменників. Звісно, подивитися відеопереказ твору буде недостатньо для підготовки, але щоб згадати прочитане – якраз влучний формат. Ба більше, тут навіть є кілька переспівів відомих класичних творів. І хоча канал вже не оновлюється, але ці матеріали не мають терміну придатності й будуть цікавими завжди.

7. Катерина Лепська

Ще один канал зі схожим контентом – пані Вчительки Катерини Лепської. Але крім переказів творів, тут також є ґрунтовний аналіз романів та поезії, відеолекції про відомих письменників, огляди книжок і корисні відео про українську мову. У кадрі не лише сучасна молода пані вчителька, а й різноманітний супровідний матеріал: схеми та всілякі текстові підказки. Корисно не лише для учнів та педагогів, а й для всіх, хто читає книжки й цікавиться українською літературою.

8. Твоя підпільна гуманітарка

Як вже зрозуміло з назви, це канал на всілякі гуманітарні теми. Засновники – відомі в літературному просторі філологи й перекладачі Остап Українець та Євген Лір, котрі почергово знімають відео про різне й цікаве. Наприклад, про походження популярних слів, фраз чи фразеологізмів, або про матюки в мові, або про походження мови чи письма. Є й літературні теми, зокрема про горор та український бестіарій. Де ще ви можете почути про це все, як не тут?

9. Читанка

Читанка – рубрика, яку веде Тетяна Микитенко на своєму  YouTube-каналі. Тетяна відома нам усім перш за все проєктом про агресивний несмак українського бомонду і не тільки «Рагулі», який спершу існував як текстовий блог, а згодом перейшов у відеоформат. Стріми з «Читанка» викладаються на тому ж самому каналі. Формат доволі нетиповий, оскільки це фактично читацький клуб на YouTube. Заздалегідь у телеграм-каналі відбувається голосування, спільно обирається книжка для читання, а  згодом Тетяна виходить у прямий ефір й обговорює твір із глядачами/чатачами (вони також можуть дискутувати й залишати свої коментарі у чаті). Особливість дискусій – це не лише аналіз тексту як такого, але й залучення книжки у певний контекст, історичний період, біографії автора тощо.

10. Третя Паралель

Канал про комікси, тобто мальописи, який існує вже 5 років. Засновник і ведучий каналу – перекладач коміксів Микита Янюк. Тут не лише огляди видань, тематичні добірки чи анонси новинок, а й онлайн-інтерв’ю з видавцями чи творцями коміксів, презентації видань у прямому ефірі тощо. Частина з таких стрімів є відеоверсією подкасту «Баляндраси». Цей канал – справжня знахідка для шанувальників коміксів в Україні.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: