Osvitanova.com.ua

Найуспішніші люди планети оцінюють своє життя не за розмірами банківських рахунків, а за якістю особистих відносин. Бізнес легко оцінити за допомогою цифр. Оборот, прибуток, витрати, відтік співробітників і так далі. Але як оцінити власне життя? Універсальної метрики ніхто не придумав. Тому кожна людина вільна створити власну, аби визначити своє місце в світі.Хтось дивиться на розміри свого заробітку в порівнянні з іншими. Деякі озираються, наскільки високо видерлися по кар'єрних сходах. Дехто оцінює себе за зовнішнім виглядом. Експерт з продуктивності Даріус Фору вивчив, як свої життя оцінюють найбільш успішні мислителі сучасності.

Ви рідко почуєте, щоб успішні люди мірялися розмірами банківських рахунків чи чимось подібним.

Зате люди, яких називають успішними, часто дивляться на такі три фактори:

1. Енергія;

2. Робота;

3. Стосунки.

Я експериментував з поліпшенням кожної з цих складових у власному житті. І виявив, що вони тісно між собою пов'язані.

Коли я сповнений енергії, я в чудовому настрої. А в чудовому настрої працюється набагато краще. Коли працюю краще, я більше задоволений життям і можу більше дати навколишнім людям. Це покращує наші взаємини.

А в чому секрет хорошого життя? У хороших відносинах.

Професор Гарвардської бізнес-школи Клейтон Крістенсен пише у своїй книзі: «Єдиний і найважливіший фактор довготривалого щастя – це стосунки з нашою сім'єю та близькими друзями».

Коли мова йде про стосунки, якість важить більше, ніж кількість. Думаю, не зайвим буде нагадати: нікого не хвилює, скільки підписників чи онлайн-друзів ви маєте.

Справжні стосунки вимагають часу. І вони безумовні. Більшість взаємин складно назвати справжніми.

Ми любимо когось лише доти, поки вони не змінять погляди або, наприклад, не додадуть у вазі. Або ми запрошуємо друзів на дні народження доти, поки вони ходять з нами на пиво.

Ці види умовних взаємин нічого не варті. Справжня дружба і любов сильніші за це. Ви підтримуєте тих, кого любите, що б не сталося. Саме це робить життя багатим.

Є сенс концентруватися тільки на тому, що вам підвладне

1. Вимірювання енергії

Виміряти енергію просто. Все, що потрібно зробити, це оцінити, як ви себе почуваєте фізично.

Важливо знайти способи наповнюватися енергією. Можете почати, поставивши собі питання: «Який невеликий крок я можу зробити сьогодні, який сильно вплинув би на мою енергію?».

Ось варіанти, які підходять усім:

1. Тренуватися щодня. Я працюю з вагою чотири рази на тиждень, роблю інтервальні бігові тренування і стежу за тим, щоб здійснювати швидкі 30-хвилинні прогулянки в ті дні, коли не тренуюся.

2. Добре харчуватися. Я не дотримуюся спеціальних дієт. Їм м'ясо, хліб, пасту й безліч інших продуктів, які вважаються не дуже корисними. Але почуваю себе відмінно. Зате я вживаю дуже мало цукру (хоча люблю шоколад). Крім того, я не вживаю більше калорій, ніж спалюю.

Це одна частина рівняння. Коли я роблю дві ці речі кожен день, почуваю себе відмінно. Я сповнений енергією. Щойно я припиняю тренуватися чи харчуюся чимось шкідливим, мені стає гірше. Тож я знаю, що це працює.

Ви запросто зможете набрати енергію, якщо почнете займатися спортом і переглянете харчування.

2. Оцінка роботи

Коли мова йде про роботу, я не дивлюся на дохід або статус. Замість цього, я дивлюся на те, чого можу навчитися. Іншими словами, чи досяг я свого максимального навчального потенціалу?

Чому я дивлюся на навчання, а не дохід? Тому що це важливіше.

Крістенсен добре формулює це в своїй книзі:

«Щоб стати по-справжньому щасливим, потрібно продовжувати шукати можливості, які здаються вам наповненими змістом, в яких ви зможете чогось навчитися, процвітати і нести дедалі більше й більше відповідальності».

Кар'єрний і життєвий успіх безпосередньо залежать від того, скільки ви вчитеся. Що ще важливіше: наскільки ви здатні продовжувати вчитися. Освіта не має кінця.

Звичайно, дохід безпосередньо залежить від вашого розвитку в навчанні. Щоб бути успішним, ви завжди повинні використовувати свої знання. Без застосування знання безглузді.

У цілому ж, що більше ви знаєте (з досвіду чи навчання), то більше ви віддаєте компанії, колегам, клієнтам і так далі. А цей внесок уже трансформується в дохід.

3. Вимірювання відносин

Чим більше ви віддаєте людям, тим кращими будуть стосунки. І цей останній інгредієнт замикає коло життя.

Коли ви оцінюєте свої стосунки, стежте лише за собою. Уникайте найбільшої помилки більшості людей: ми часто дивимося на те, що інші зробили для нас. В такому випадку є ризик почати вести рахунок.

«Те, як люди поводяться з вами, це їхня карма. Те, як ви реагуєте, – ваша», – так говорив психолог Вейн Дайер.

Замість того, щоб дивитися, як інші поводяться з вами, оцініть, скільки часу й енергії ви самі вкладаєте у стосунки. Це єдине, що ви можете контролювати.

З мого досвіду, коли ви приділяєте час людям, які для вас важливі, стосунки поліпшуються. А якщо вони цього не роблять, то, швидше за все, цим взаєминам просто не судилося відбутися.

Сенс у тому, щоб концентруватися тільки на тому, що вам підвладне.

Наша енергія, наші зусилля, вкладені в роботу, як і те, що ми вкладаємо в стосунки, – все це ми можемо контролювати. Це один із головних уроків, якого вчать нас філософи.

Погляньте на своє життя. Зробіть швидку оцінку того, як ви себе почуваєте. Все, що вам залишилося зробити, – поліпшити його.

Переклад  з англійської dariusforoux.com/how-i-measure-my-life/

{{read_more|Читайте також| 3338, 5722}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: