Osvitanova.com.ua

Основна думка книги Марка Леві «Геніальність на замовлення. Легкий спосіб пошуку нестандартних рішень та ідей (Accidental Genius: Using Writing to Generate Your Best Ideas, Insight, and Content) присвячена розвитку навички фрірайтингу, мета якого – розібратись у своїх думках, перейти на рівень мислення за рамками повсякденності: допомагає увійти у творчий стан, вільний потік слів та думок. Хочете знаходити у власній голові відповіді на багато життєвих питань, посунути в бік внутрішнього критика, що заважає розвивати власну геніальність, спробувати змінити світ на краще? Тоді ця стаття саме для вас.

Що таке фрірайтинг

Коли існує проблема, яку важко вирішити відразу, потрібно шукати обхідні шляхи. Марк Леві впевнений, що всі відповіді вже закладені у наших головах, потрібно лише навчитись їх витягати. Існує механізм, який допоки нам невідомий, але у певних життєвих ситуаціях він вмикається та породжує геніальні здогадки, проривні відкриття та просто чудові ідеї. Виявляється, існує навичка, яка за бажанням допомагає дістатись того, що знаходиться в нас глибоко в голові.

Як вам ідея змінити життя на краще за допомогою письмової практики? Фрірайтинг – це навичка вільного письменства, за допомогою якої можна знайти вирішення будь-якої життєвої ситуації, дещо схожа на мозковий штурм. Тексти, створені з його допомогою, стануть ще більш привабливими для аудиторії, а процес їх написання більш ефективним. Але навичка фрірайтингу здатна принести користь будь-якій людині, незалежно від віку та професії, оскільки допомагає пізнати себе, оточуючий світ та сприяє подальшому розвитку. 

Читай також Стислий виклад 12 світових бестселерів з soft skills. Частина 3: Вміння перетворювати перешкоди на можливості

Чому варто писати?

По-перше, виведення літер на папері або натискання клавіш на клавіатурі фокусує мислення – йому необхідний фізичний предмет, на якому можна зосередити увагу. В іншому випадку увага переключається, оскільки процесу мислення властиве перескакування з одного на інше. У результаті людина починає фантазувати й сеанс письменства завершується не зовсім продуктивно. 

По-друге, фрірайтинг – створення стенограми думок. Аналог у програмуванні – лог-файл (log file), у який програма записує виконані дії. З його допомогою можна знайти помилки, якщо вони виникли при виконанні коду. Лог-файл допомагає цінним думкам не загубитись у глибинах нашого розуму.

Чому так прекрасні думки, записані на папері? Вони допомагають побачити сильні та слабкі сторони особистості. Перші знадобляться для вирішення життєвих задач – із сильними сторонами працювати набагато легше та приємніше. Другі підказують нам, що необхідно покращити: так ви можете зрозуміти де були, де ще не були та куди хочете потрапити.

“Використовуй те, що тобі дано, тому що це – твій скарб”, – помітив одного разу філософ Ральф Емерсон. Цю цитату Марк Леві довгий час носив із собою у гаманці.  Вона допомагала йому досягати того, що було для нього важливим. Завдяки їй, він став цінувати свій розум та використовувати його по максимуму.

Фрірайтинг дуже схожий на процес дослідження, як у вчених – це система, що включає в себе декілька етапів: спостереження, формулювання гіпотези, збір та аналіз результатів, потім висування нової гіпотези. Один етап переходить в інший з метою знайти можливе вирішення ситуації. Ось так виглядає розбір проблеми по-науковому:

Спочатку ви переносите на папір все, що є у вас у голові: берете конкретну ситуацію та пояснюєте чому ви про неї пишете. Досліджуйте її з точки зору, яка вам близька. Фіксуйте на папері факти та ваше ставлення до них. Визначте, де саме ваші факти, поведінка та думки працюють на вас; Далі ви розмислюєте, де думки та дії можуть завдати вам шкоди; Далі запитуєте себе “Які ситуації з минулого схожі на цю?” - це можуть бути ситуації з вашого життя, а також із життя інших людей або навіть вигаданих персонажів.

Читайте також Стислий виклад 12 світових бестселерів з soft skills. Частина 4: Твердість характеру

Це не пошук ідеального рішення – ви наповнюєте листок ідеями. Перед тим, як завершити сеанс, підведіть підсумки: як би ви вчинили, ґрунтуючись на власних роздумах?

З чого почати написання

Розпочніть з розминки. Гарною вправою для розігріву є “гра у протилежності”. Ви берете вислів та замінюєте всі слова у ньому на протилежні. Наприклад, "У лісілісі темномуде ходить хитрий лис, росла собі ялиночка" перетворюється у "У степустепу світломуде сидить наївний заєць, засохла собі пальмочка". Записуйте питання, а не відповіді. Це простіше, ніж одразу фіксувати вирішення проблем, тим паче якщо цих рішень ще немає. Розділіть написання та редагування. Це два різні процеси, тому спроба одночасного виконання подавляє один чи інший. Занадто вже багато команд поступає до мозку й продуктивність роботи з текстом падає. Аналізуйте свої фрірайтерські тексти: виділяйте варті уваги ідеї, спостереження, гіпотези та розкладайте їх по поличкам. Сам Марк Леві виділяє у тексті не просто фрагменти, а завершені частини тексту, які називає “згустками мислення”. Саме такий метод є ефективним, адже ви створюєте власне сховище думок.

 

Існує декілька прийомів, які запускають потік думок та допомагають розпочати написання тексту:

Прицільна наводка – конкретний, але незавершений вислів. Наприклад, “Одного разу…”, “Пам’ятаю, як…”, “Якби я був чарівником…”. Це можуть бути й більш довгі фрази. З них і варто починати, адже вони створюють напрямок для письма.

Викладайте на письмі те, що знаходиться у вас перед носом. Люди схильні ускладнювати прості речі. Зверніться до реальних фактів, відходьте від абстрактності – описуйте практичні проблеми.

Втома. Спочатку ваша енергія витрачається на звичайний хід думок. Ви розмислюєте про їх правильність та коректність. Коли енергії не вистачає – внутрішні обмеження зникають, починається потік більш щирого письма.

Шукайте гору ідей. Людину губить не відсутність ідей, а бажання відшукати одну – найкращу ідею. Сто ідей краще, ніж одна, знаходьте їх – чим більше, тим краще.

Проведіть бесіду на папері. Ця практична вправа знайшла використання у коучингу, коли клієнтам пропонують уявити бесіду з вигаданими співрозмовниками – дізнатись, що вони думають про вашу ситуацію. Для того, щоб ефективно провести вигадану розмову із кимось, потрібно собі чітко уявити, як виглядає співрозмовник, і зробити так, щоб співрозмовник спонукав вас говорити – відповідати на короткі та логічно відкриті запитання, наприклад, на таке  “Три речі, які я можу зробити сьогодні, щоб моє життя стало більш цікавим?”
  Виходимо з глухого кута. Запишіть відповіді на такі запитання: Яку проблему я намагаюсь вирішити? Кому доводилось вирішувати подібну проблему? Як її вирішували? Як їх досвід можна застосувати до вирішення моєї ситуації? Письменницький марафон. Серія сеансів загальною тривалістю декілька годин породжує свіжі ідеї, адже відповіді на життєві запитання лежать там, де ми ще не були. В іншому випадку ми вже б ними скористались. Удаватись до марафону має сенс, коли потрібно підібрати матеріал для книги, знайти конкретні переваги, нові ідеї для бізнесу.

Сеанси фрірайтингу допоможуть вам зрозуміти, що переносити думки на папір не так вже й складно. Вони розвивають у вас здатність бачити предмети та явища, які ви раніше не помічали. Повсякденне життя стане джерелом натхнення та матеріалом для письменницьких проектів, адже ви навчитесь колекціонувати цікаві випадки із життя, які потім перетворите на цікаві історії. У фрірайтингу можна фантазувати – такий підхід розширює кругозір. Усвідомлена гра з вимислами розширює представлення про можливості. Перевірено на собі ;).

Читай також Стислий виклад 12 світових бестселерів про soft skills. Частина 1: Емоційний інтелект

Статтю та інфографіки підготовлено з використанням матеріалів книг Марка Леві «Геніальність на замовлення. Легкий спосіб пошуку нестандартних рішень та ідей (Accidental Genius: Using Writing to Generate Your Best Ideas, Insight, and Content)" та коуч-книги Smart Reading 12 soft skills 21 століття.

Поширити у соц. мережах: