Osvitanova.com.ua

Чули про впливовий філософський напрям стоїцизм? Це стародавнє вчення про правильне ставлення до життєвих негараздів, але без зайвого оптимізму. Саме філософам цього напряму приписують винайдення метафори «перешкода – це вогонь»: подібно тому, як вогонь пожирає усі перешкоди на своєму шляху та від цього лише збільшує свою силу, так і сильна людина при правильному ставленні до проблеми здатна перетворити будь-яку перешкоду собі на користь. Вдало адаптувати цю філософію до проблем та потреб сучасного світу зміг Раян Голідей у своїй книзі «Напролом. Мистецтво перетворювати перешкоди на перемоги».

Ти не можеш змінити проблему, але можеш змінити своє ставлення до неї

З цієї цитати варто розпочати. Безліч відомих людей мали на своєму шляху перешкоди: війна, в'язниця, дискримінація, тяжкі захворювання, інвалідність. Більшість труднощів здаються в порівнянні з цим дрібними та незначними, чи не так? Світ зовсім не ідеальний й фактично нічого нам не винен. Як і дві тисячі років тому, він непередбачуваний та може зіпсувати наші плани. Мудрість полягає у тому, щоб ставитись до перешкод як до можливостей, адже кожний негаразд у житті:

загартовує нас та робить сильнішими, допомагає долати схожі труднощі у майбутньому; дає цінний досвід та навчає важливим речам: готовності приймати неминуче та направляти зусилля у потрібне русло; показує нам наші слабкості та вразливі місця.

Історія вказує на те, що перешкоди не лише неминучі, але й необхідні: саме вони вчать нас знаходити нові рішення, вказують шлях, дають переоцінку речей у житті. Перешкоди долаються у три кроки, які можна у собі дисциплінувати: сприйняття, дія, воля.

Дисципліна сприйняття

Усвідомте свою силу. Ми самі вирішуємо що відчувати у конкретній ситуації. Людину можна позбавити майна, фізичної свободи, але думки та погляди залежать лише від нас. Можна скласти руки, зламатись, або ж залишитись вірним собі. Якщо ми не хочемо почувати себе ображеними, нас неможливо образити. Будьте об'єктивними та контролюйте свої емоції. Якщо ми емоційно задіяні у ситуації, нам важко побачити реальну картину - існує висока можливість вчиняти дії, які нам шкодять. Емоції необхідно брати під контроль. Насправді немає гарних чи поганих речей, ми самі обираємо як ставитись до того чи іншого явища. Дощ вважається проявом поганої погоди, проте є безліч людей, яким така погода довподоби. Заспокойтесь. Як би ми не старались передбачити усі неприємні сюрпризи, вони все одно неминучі. Єдиний спосіб з ними справлятись – холодний розум та сила духу. Якщо ви не можете віднайти у собі ці якості, ви просто не зможете проявити інші.

Дисципліна дій

Почніть діяти. Для того, щоб досягти успіху, потрібно з чогось почати. Використовуйте будь-яку зручну для цього можливість. Просто зробіть перший крок, а потім поступово набирайте обертів. Відома жінка Амелія Ергарт, що здійснила самостійний переліт над Атлантикою, хотіла стати пілотом у 20-ті роки минулого століття, коли ця професія була недоступною для жінок. Одного разу їй зробили пропозицію брати участь у польоті над Атлантикою, повідомивши, що у проекті буде задіяно двох чоловіків: пілота та штурмана, а їй нічого не доведеться робити самій. Багато хто міг би сприйняти таку пропозицію образливою, але Амелія погодилась та здобула безцінний досвід. А вже через п'ять років здійснила самостійний політ.

Будьте наполегливими. Як ви вже знаєте – більшість проблем на вирішуються в один крок. Виявіть тепрплячість, спробуйте різні варіанти рішень. Завзятість завжди дає результат, а прокладати новий шлях завжди важко. Проте це єдина можливість опинитись там, де не бував досі.

Не бійтесь невдач. Майже кожний блискучий успіх починався з невдач. Якщо ви хочете чомусь навчитись, провали стають цінним активом. Аналізуючи свої помилки ви починаєте шукати альтернативні варіанти. Невдачі – це чудова школа, а гарна освіта не буває безкоштовною. Платою стануть дискомфорт, втрати, необхідність почати спочатку, але кращого вчителя у вас не буде. 

Концентруйтесь на процесі й пам'ятайте: правильне те, що дає результат. Концентруйтесь на тому, що потрібно робити саме зараз, у цю хвилину. Розбивайте складну задачу на етапи та проходьте їх послідовно, тоді будь-яка задача стане посильною. Не існує правил, які підходять до кожної життєвої ситуації, а з кожного правила завжди існують винятки. Тому вирішуйте проблему так, як того вимагають обставини. Пам'ятайте про ідеали, але дійте прагматично, ваша задача вирішити не усі несправедливості у світі, а саме конкретну проблему.

Клин клином вибивають. Іноді краще не атакувати перешкоду, а відійти вбік та дати можливість перешкоді атакувати вас. Використайте силу перешкоди проти неї. Ганді не боровся з британською владою, але політикою громадянської непокори він провокував її, й чим жорсткіше вона відповідала, тим більше прихильників з'являлось у його руху. Пасивний супротив не означає відсутність опору. Насправді, воно потребує неабиякої стратегії, дисципліни, самоконтролю та мужності.

Читай також Стислий виклад 12 світових бестселерів з soft skills. Частина 4: Твердість характеру

Під час навчання в університеті, у мене стався конфлікт з одним із викладачів і він два семестри поспіль намагався мене відрахувати. Тоді мене рятувала висока академічна успішність з інших предметів. Його безпідставне неприязне ставлення до мене, принизливі насмішки та сумніви в тому, що я з інтересом ставлюсь до навчання провокували мене до відповідної поведінки. Я пропускала його лекції, іноді й практики, писала всі конспекти за ніч до іспиту, а на самому іспиті сподівалась на списування. Проте, все змінилось, коли нам повідомили, що у наступному семестрі, у зв‘язку з виходом на пенсію іншого викладача, він викладатиме в нас 4 з 10 предметів й заміну йому знайти не виявляється можливим. Для мене це означало відрахування за результатами наступної сесії. Зараз це веселить мене, але на той час це здавалось мені найбільшою проблемою. Мені важко уявити до чого призвела б моя політика протесту, але я вирішила змінити підхід: відійти вбік. Я відвідувала усі лекції, виконувала домашні завдання, днями розв'язуючи ці задачі, терпіла глузування біля дошки, що цей семестр для мене останній; невіру, що я сама змогла щось розв'язати; я так нервувала перед виходом до дошки, що на увесь день могло погіршитись моє самопочуття. Тоді я не відстоювала свою позицію, хоча хотілось відповісти: було дуже важко підтримувати самооцінку, коли мені щодня нав'язували сумніви у моїй компетентності. Крім того, я не бачила поступових змін у ставленні викладача до мене і розуміла, що завжди знайдеться привід мене завалити. Але я продовжувала працювати на свій максимум, навіть коли зламала ногу, підіймалась на милицях на п'ятий поверх, щоб написати контрольну. У результаті два предмети я склала з першого разу, інші два на перескладанні, але все одно результат був гідним. Ця ситуація дала мені усвідомлення моєї сили: я доклала чимало зусиль, тому дуже пишаюсь собою та ціную освіту, яку отримала.

Виконуйте будь-яку роботу на совість. На шляху до успіху іноді доводиться розпочинати із самих низів. Яку б роботу вам не довелось виконувати, виконуйте її настільки добре, як це тільки видається можливим. Жодну чесну справу не можна вважати занадто дрібною чи ганебною. Будь-якою якісно виконаною роботою можна пишатись. Виховуйте себе, виконуючи друбні справи добре і так само добре ви будете виконувати й великі справи.

Дисципліна волі

Будьте готові до найгіршого. Гірше за все не те, що деякі речі можуть піти не так, а те,що ми будемо не готові до цього. Хоч це й грубо звучить, але насправді світ байдужий до ваших страждань: не намагайтесь його змінити –готуйте себе до того, що все може стати гірше. Ця готовність і є ваш захист.
  Вмійте поступатися. Не витрачайте час на обставини, які сильніші за вас. Якщо прийняти умови гри, з обмежень можна вилучити користь. Томас Джеферсон був поганим оратором: сором'язливим та замкнутим, мав дефекти вимови. Але він прагнув бути політиком. Вихід з цієї ситуації він все ж знайшов: почав складати письмові тексти. Він досягнув такого успіху у цій справі, що саме його призначили написати Декларацію незалежності.


Читай також Стислий виклад 12 світових бестселерів з soft skills. Частина 2: Фрірайтинг
 

Полюбіть все, що відбувається. Коли ви навчитесь сприймати ситуацію, потрібно зробити наступний крок –навчитись радіти всьому, що відбувається, сприймати все позитивно. Навіть ваша злість та агресія, якщо вони шкодять іншим людям, не є негативними емоціями – вони заряджають вас енергією змінити все на краще, створювати для себе комфортні умови. Пам'ятайте про метафору з вогнем: перешкоди – паливо для успіху, і ми повинні бути за них вдячними. В усьому є позитивні сторони, навчіться їх бачити.

Одного разу на фабриці Едісона сталася пожежа. Коли 67-річний винахідник побачив страшенне полум'я, що охопило декілька будівель та знищувало справу його життя, він покликав дружину, дітей та друзів: такої пожежі більше не бачити. Наступного дня він сказав репортеру, що вогонь допоміг йому позбутись старого мотлоху і що він надто старий та занадто багато пережив, щоб не почати все спочатку. Через три тижні роботу фабрики було відновлено.

 

Проявляйте стійкість та наполегливість. Стійкість – це не просто наполегливість, а готовність триматись до кінця, чого б це не коштувало, спробувати всі способи вирішення проблеми, поки не знайдеться потрібне. Рішучість перемогти неможливо.     

Відчуйте себе частиною чогось більшого. Навіть якщо ви не можете вирішити свої проблеми, можливо ви можете допомогти іншим людям, полегшити їх гірку участь. Коли ви допомагаєте іншим, ваші особисті страхи відступають. Адже коли вас вважають сильним, ви дійсно набираєтесь сил.

Будьте готові почати все спочатку. Варто подолати одну перешкоду, як за нею з'явиться інша. І кожного разу ми вчимося, знаходимо силу та мудрість – ми стаємо кращою версією себе. Кожна виграна битва збільшує ваші шанси на перемогу в наступній. 

Пам'ятайте, що ви не вічні. Життя коротке, але це не привід впадати у депересію, навпаки, ця думка має зробити життя більш захопливим та наповненим. Не марнуйте його на пусті відчуття жалю, на заздалегідь програшні проекти – іншими словами на те, що насправді вам не потрібне. Смерть – головна нездоланна перешкода. Але вона має цінність. Передчуття смерті дозволяє бачити перспективу, розставити пріоритети та цінувати те, що маєш. Якщо навіть усвідомлення нашої смертності може піти нам на користь, то що вже казати про інші перешкоди?

Читайте також Стислий виклад 12 світових бестселерів про soft skills. Частина 1: Емоційний інтелект

Статтю та інфографіки підготовлено з використанням матеріалів книг Раяна Голідея «Напролом. Мистецтво перетворювати перешкоди на перемоги» (The Obstacle Is the Way: The Timeless Art of Turning Trials into Triumph)" та коуч-книги Smart Reading 12 soft skills 21 століття.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: