Osvitanova.com.ua

З 2001 року щорічно 26 вересня відзначається Європейський день мов. Основна мета – заохочення вивчення мов протягом усього життя. При цьому поняття європейських мов мається в ширшому сенсі, аніж 24 офіційні мови країн-членів ЄС. Подивімося, що казали про вивчення мов відомі громадські та культурні діячі.

 

1. Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина (Йоганн Вольфганг фон Ґете, німецький поет, прозаїк, драматург, мислитель і натураліст).

2. Знання однієї мови дозволяє ввійти в коридор життя, знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридорі (Франк Сміт, канадський психолінгвіст).

3. Якщо ти розмовляєш з людиною мовою, яку вона розуміє, ти говориш з її головою. Якщо ти розмовляєш з людиною її рідною мовою, то ти говориш з її серцем. (Нельсон Мандела, південноафриканський правозахисник, політик та юрист, президент Південно-Африканської республіки з 1994 по 1999 роки).

4. Хто не знає інших мов, не знає і власної (Йоганн Вольфганг фон Ґете, німецький поет, прозаїк, драматург, мислитель і натураліст).

5. Щоб мова тобі повністю відкрилася, маєш бути залюбленим в неї (Олесь Гончар, український письменник, літературний критик, громадський діяч).

6.  Для вивчення мови вільна допитливість набагато важливіша за грізну обізнаність (Аврелій Августин, християнський теолог і церковний діяч).

7. Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає (Хосе Марія Арце, іспанський політик).

8. Ми повинні вивчати мови – це єдина річ, яку корисно знати навіть погано (Като Ломб, угорська перекладачка, письменниця, одна з перших у світі синхронних перекладачів).

9. Добре виражена думка звучить розумно всіма мовами (Джон Драйден, англійський поет, драматург, критик, байкар).

10. Інша мова — це інше бачення життя. (Федеріко Фелліні, італійський режисер і сценарист)

11. Межі моєї мови визначають межі мого світу. (Людвіг Вітгенштайн, австрійський філософ)

12. Звичаї народу позначаються на його мові, а з іншого боку, значною мірою саме мова формує народ. (Фердинанд де Соссюр, швейцарський лінгвіст, засновник структуралізму).

13. У мові – дух нації (Вільгельм фон Гумбольдт).

14. Мова — це дорожня карта культури народу. Вона розкаже, звідки цей народ прийшов і куди він йде (Ріта Мей Браун, американська письменниця).

15.  Знати багато мов означає мати багато ключів до одного й того ж замка (Франсуа Вольтер, французький філософ)

{{read_more|Читайте також| 5690, 1893}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

  

Поширити у соц. мережах: