Osvitanova.com.ua

З початком пандемії, а тепер ще й повномасштабної війни в Україні світ став змінюватися ще швидше. Ніхто вже не говорить про плани на рік, тут хоч би з завтрашнім днем впоратись. Те, що працювало вчора, вже сьогодні не працює. Через нові технології та різкі зміни в суспільстві виникають нові виклики, з якими, здається, неможливо впоратись.

Етап VUCA замінив SPOD-світ у 80-ті роки через різке зростання кількості інформації й розвиток технологій. З початком пандемії, а тепер ще й повномасштабної війни, світопорядок став BANI. Порівняємо колишнє з теперішнім і поговоримо, як адаптуватися до нових умов.

Goodbuy VUCA

SPOD означає:

Steady (Стійкий); Predictable (Передбачуваний); Ordinary (Простий); Definite (Визначений).

Вважають, що термін VUCA з'явився на початку 90-х років і пов'язаний з ім'ям американського полковника Стефана Гарроса, доктора поведінкових наук. Тоді він працював над вирішенням завдання, сформульованого керівництвом Пентагону: як треба діяти військовим, коли бойові обставини постійно змінюються.

Полковник запропонував концепцію VUCA, яка слугує моделлю бойових дій у сучасних умовах з такими ключовими характеристиками:

Volatility (Нестабільний) — дає поштовх непередбачуваним перетворенням та появі двояких ситуацій не тільки у звичайному житті, а й у бізнесі. Незрозуміло, як довго може продовжуватися такий стан справ, як вести діяльність в умовах настільки мінливих обставин. Uncertainty (Невизначений) — не забезпечує можливість планування подальших дій через відсутність необхідної інформації. Ухвалення рішень, виходячи з минулого успішного досвіду, який завжди приносить позитивний результат. Не можна прогнозувати ефективність розробки та впровадження ринку нових товарів. Complexity (Складний) — трактується як великий обсяг інформації та другорядних чинників, які дозволяють виважено приймати рішення і планувати наступні кроки. Величезна кількість правил, норм, документів та обмежень ускладнює процес створення та просування на ринку нових товарів, послуг. Ambiguity (Неоднозначний) — відсутність чітких правил гри. Постійно існує ризик появи суперечливої ​​інформації. Невідома поведінка клієнтів з появою нової бізнес-моделі, не можна прорахувати результат, який вийде в результаті ваших зусиль.

Провідні школи світу в рамках світу VUCA розвивали в дітях софт-скіли, тобто компетенції, які дозволяють протистояти ризикам VUCA-світу. Вони також покладені в основу реформи НУШ. Розглянемо теорію «VUCA-Prime», запропоновану у 2007 році вченим Бобом Йохансеном, яку він назвав моделлю поведінкового лідерства і яка якраз і пропонує стратегії протистояння ризикам VUCA-світу.

Vision (Бачення) вище нестабільності. Коли усе непередбачувано змінюється, дуже важливо зосередити увагу на загальному баченні. Знання вектора руху гарантуватиме, що ми зможемо триматися нашого курсу навіть при бурхливих зовнішніх обставинах. Коли усе навкруги непередбачувано змінюється, фокусуйтеся на меті. Understanding (Розуміння) зменшує невизначеність. Розуміючи наше оточення ми зменшуємо невизначеність і можемо з упевненістю рухатися вперед. Зіткнувшись з невизначеністю, досліджуйте й експериментуйте, щоб краще зрозуміти.  Clarity (Ясність) протистоїть складності. Ясність дозволяє відсікти непотрібні й заплутані деталі, зосередившися на ключових елементах ситуації: в чому полягає ризик і як на нього реагувати. Зіткнувшись зі складною ситуацією, спрощуйте її. Agility (Гнучкість) допомагає здолати неоднозначність, зберігаючи свободу дій для швидкого реагування на обставини, що змінюються. Гнучкий фахівець опрацьовує усі можливі варіанти й готує цілий ряд потенційних стратегій реагування. Коли майбутнє пропонує декілька альтернатив, будьте готові адаптувати свій підхід для досягнення остаточного результату.

У VUCA-середовищі вже складно управляти компаніями, націленими на поступове зростання та розвиток. Потрібно вміти стратегічно мислити, знаходити шляхи виходу із кризових ситуацій, швидко ухвалювати та виконувати рішення, продумано ризикувати. Здавалося, бізнеси почали з цим справлятися, але пандемія і війна в Україні показали, що хаос може стати ще глибшим. Так само до хаосу виявилися неготовими наші діти. Ми вчили їх правил гри у світопорядку VUCA, а правила гри змінилися.

{{read_more|Читайте також| 5592, 5575}}

Hello BANI

Характеризуючи стан сучасного світу, можна сказати, що в ньому не залишилося жодних орієнтирів, а також структури й правил. Для його назви футурист Джеймс Кашіо, за аналогією з попередніми, запропонував використовувати абревіатуру BANI.

За словами футурологів на нас очікує шалений розвиток технологій – штучного інтелекту, роботів, синтетичної їжі. Але при цьому більша частина населення нашої планети залишатиметься за межею бідності. Людям доведеться виживати, докладаючи колосальних зусиль через зміни у світопорядку і відсутність психоемоційних опор. 

Аби спростити виживання, варто зрозуміти особливості нового часу і розробити стратегію адаптації.

Як розшифровується абревіатура BANI:

Brittle (Крихкий) — всі звичні нам способи дій і методи можуть у будь-який момент зруйнуватися. Ніхто не захищений, немає надійної опори, будь-яка дрібниця може похитнути усталений порядок. Anxious (Тривожність) — такий світ тримає всіх у тривожному стані. Невідомо, де ти опинишся завтра, що незабаром станеться, які можливості будуть втрачені. Nonlinear (Нелінійний) — не можна встановити чіткий зв’язок між причиною та наслідком. Подія може вплинути на майбутню мету несподіваним чином. Для досягнення результату потрібні різноспрямовані численні дії. Incomprehensible (Незбагненний) — бракує знань і даних, рішення приймаються навпомацки. Не виходить скласти картину зрозумілого уявлення про події, що відбуваються.

Абревіатури чи моделі для протистояння ризикам BANI світу нижче не шукайте, її ще не придумали. Але ідеї й стратегії є.

У своїй книжці «Антикрихкість» кризовий менеджер та професор Нью-Йоркського університету Насім Талеб пояснив, як протистояти змінам з високо піднятою головою: крихкості має протистояти стійкість, а краще — антикрихкість. Гігантський хижак є прикладом крихкості. Фенікс – стійкості, адже відроджується з попелу. Міфологічна Гідра – антикрихкості, адже на місці кожної відрубаної голови з’являлося дві. Те, що може швидко відновитися після руйнування, має шанси на успіх в сучасному світі. 

Щоб зменшити тривожність, дослухаймося порад психологів:

Ставтеся до змін у світі як до появи нових можливостей, не відкладайте свого розвитку. Почуття занепокоєння супроводжувало людей завжди. Тренуйте в собі стійкість, ставайте сильнішими при зіткненні з хаосом, гартуйтеся і вчіться витягувати користь з невдач. Немає сенсу в довгострокових стратегіях, коли все змінюється так швидко. Рухайтеся вперед потроху, будьте уважними, по можливості робіть запобіжні кроки. Складіть план, після його виконання отримаєте мотивацію на нові звершення.  Будьте готові до різного розвитку подій, демонструйте гнучкість та творчий підхід під час ухвалення рішень.  Навчайтеся на помилках, вносьте корективи та тестуйте нові методи, які допоможуть вам стати кращими. Не чекайте на ідеальний момент! Заглиблюйтесь у сутність того, що відбувається, — відкладайте убік все зайве. Довіряйте своїй інтуїції та досвіду. Часто миттєво ухвалені рішення можуть виявитися точнішими, ніж ретельно обдумані. Не переживайте, якщо здається, що все перевертається догори дриґом. Звідки ви знаєте, що стратегія, до якої ви звикли, краща за нову? І найголовніше — освоюйте нові компетенції!

Нелінійності може протистояти тільки вміння бачити нелінійні залежності. Ось три приклади:  

Коли потік машин на автомагістралі поступово збільшується, до певного моменту це практично не впливає на швидкість машин. Однак згодом навіть невеликого збільшення густини потоку достатньо для того, щоб швидкість впала дуже сильно. Коли ж кількість машин сягає певної критичної точки, утворюється затор і рух припиняється зовсім. Ерозія ґрунту може довгий час майже не позначатися на величині врожаю, але тільки доти, доки товщина ґрунтового шару не стане рівною довжині коренів злаків. Після цього будь-яке, навіть незначне збільшення ерозії призводить до різкого падіння врожайності. Невелика рекламна кампанія (особливо якщо рекламні ролики зроблені зі смаком) здатна привернути увагу споживачів до продукту. Але коли невдала, вона відштовхує покупців і викликає відразу до продукту.

Незбагненності може протистояти швидке прийняття рішень без ґрунтовного обмірковування, тестування припущень і вмотивованість до обраних цілей. Прикладом може стати малий бізнес, де підприємець, наприклад, може швидко переорієнтуватися і працювати як онлайн, так і офлайн, або тільки онлайн. Так, деякі приватні школи під час пандемії закрили офлайн і стали розвивати онлайн-продукти. 

Отже, підсумуємо, чого треба навчатись і вчити у світі BANI: швидко адаптуватись, переорієнтовуватись і змінювати плани, бути гнучкими й антикрихкими, розв'язувати комплексні проблеми, нелінійно мислити й бачити нелінійні залежності, формувати для себе психоемоційні опори через розвиток емоційного інтелекту та психологічні практики й так – вчитись впродовж всього життя.

Але от що цікаво – світ VUCA протримався менше ніж 20 років. А зміни все пришвидшуються. Може так статися, що світ BANI скаже нам Goodbuy за п’ять років. І що тоді? Нічого нового. Згадаємо теорію еволюції – виживає не сильніший, а той, хто краще вміє пристосовуватись до навколишніх умов. Значить щоб не трапилось, головне – бути готовим змінюватись і адаптуватись.

{{read_more|Читайте також| 5571, 5613}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: