Osvitanova.com.ua

Бектон Лавлес (Becton Loveless) – автор статей ресурсу EducationCorner.com вважає, що якісна освіта це найкраще, що ми можемо дати нашим дітям. Далі його поради батькам, як заохочувати дітей до навчання.

Більшість хороших учнів не народжуються хорошими учнями. Одна з найбільших помилок, яку можуть зробити вчителі та батьки, коли мова заходить про розвиток учнів і дітей, які добре навчаються, – це обмежити навчання школою. Хоча заняття в школі – онлайн чи офлайн – будуть основним джерелом навчання, інтелектуальний, соціальний та академічний ріст мають виходити за межі спілкування з вчителями, якщо ви хочете справді посилити бажання та здатність дитини вчитися.

Нижче наведено перевірені поради та стратегії, які мотивуватимуть вашу дитину до навчання. Застосовуйте їх правильно, і ви побачите, як ваша дитина або учень відкриє для себе радість навчання.

1. Прищеплюйте любов до читання

Деякі експерти стверджують, що читання є запорукою успіху в житті. Я дотримуюсь тієї ж думки. Діти, які з задоволенням читають, з задоволенням і вчаться. А ті, кому важко дається читання, неохоче вчаться.

Читання не тільки сприяє розвитку словникового запасу, воно допомагає мозку дитини навчитися обробляти концепції та спілкуватися. А навички, отримані під час читання, покращують не тільки мовлення, а загалом позитивно впливають на здатність навчатися з усіх предметів, зокрема з математики і з природничих наук.

Частіше читайте своїй дитині. Нехай ваша дитина читає вголос. Вивільніть час для сімейного читання, коли кожен буде зосереджений на читанні протягом 20 хвилин на день. Читайте самі й показуйте на власному прикладі, як важливо читати.

2. Менше контролю, більше свободи у навчальних виборах

Коли мова заходить про освіту, деякі діти відчувають лише контроль, контроль і контроль. Коли дитина відчуває себе під контролем або втрачає контроль над навчанням, вона часто відмовляється від навчання. Важливо бути для дитини провідником у процесі навчання, але не менш важливо дозволити дітям контролювати власний досвід навчання. Будь то вдома чи в класі, надайте дітям можливість безпосередньо впливати на їхній вибір у навчанні. Хороший спосіб зробити це – надати дітям варіанти. Наприклад, призначаючи письмовий проєкт, дозвольте дітям вибрати тему для написання.

Ми також рекомендуємо дозволити дітям самостійно обирати позакласні заняття. Чим більший контроль і внесок ви зможете надати дитині щодо її навчального середовища, діяльності та стилю, тим більш зацікавленою та мотивованою стане дитина до навчання.

3. Заохочуйте відкрите та щире спілкування

Заохочуйте свою дитину чи учня висловлювати свою думку про те, що відбувається з його навчанням. Створіть відкриту атмосферу, де йому буде комфортно висловлювати свої симпатії, антипатії чи занепокоєння. Коли вона ділиться своєю думкою, підтримуйте її почуття, навіть якщо не згодні. 

Коли діти відчувають, що їхня думка не має значення, або вони зайшли в глухий кут, вони, ймовірно, втратять зацікавленість у навчанні. Хороші учні знають, що їхня думка має значення, і відчувають впевненість у тому, що можуть відкрито говорити про свій навчальний досвід, тому що не почують на свою адресу засудження, приниження чи зневаги

4. Орієнтуйтеся на інтереси дитини

Коли навчання залучає дітей до цікавих сфер і предметів, навчання стає цікавим, і діти залучаються до навчання. Якщо ви справді хочете допомогти своїй дитині стати гарним учнем, заохочуйте її досліджувати теми та предмети, які її захоплюють. Якщо він любить динозаврів, допоможіть йому знайти захоплюючі та цікаві книжки та історії про динозаврів. Потім запропонуйте йому визначити його п’ять улюблених динозаврів і пояснити, чому він вибрав кожного з них.

5. Заохочуйте різні стилі навчання

Кожна дитина має навчальні стилі, які найкраще підходять до її способу навчання. Хтось інформацію краще сприймає на слух, комусь треба побачити, комусь доторкнутися, а комусь краще заходить мікс з навчальних стилів. Визначте з дитиною, як вона краще сприймає інформацію і підтримуйте найефективніший для неї стиль.

Існує сім основних стилів навчання: зоровий, слуховий, вербальний, фізичний, логічний (математичний), соціальний (міжособистісний) та усамітнений. Наприклад, діти, які навчаються візуально, найкраще навчаються, спостерігаючи, як все працює. А діти, які краще навчаються на слух, найкраще вчаться, слухаючи пояснення. Для маленьких дітей корисно використовувати різні стилі навчання.

6. Діліться своїм ентузіазмом щодо навчання

Ентузіазм зникає, особливо коли справа доходить до вивчення нового. Якщо ваша дитина або учень побачать, що ви щиро захоплені навчанням, вони, швидше за все, захопляться навчанням. Будь то історія, наука, читання, письмо чи навіть математика, допоможіть дитині зрозуміти, що навчання — це подорож до відкриттів, що захоплюють. 

Користуйтеся будь-якою можливістю дізнатися з нею щось нове. Коли ваша дитина побачить, яку радість і захоплення приносить у ваше життя навчання, вона також почне розділяти ваш ентузіазм щодо вивчення нового.

7. Застосовуйте гейміфікацію

Ігрові технології навчання не є новою концепцією. Використання ігор як освітнього інструменту не лише надає можливості для глибшого навчання та розвитку софт-скілів, воно допомагає мотивувати дітей вчитися. Коли дитина активно займається грою, її розум відчуває задоволення від вивчення нової системи. Це справедливо незалежно від того, чи вважається гра «розважальною» (наприклад, відеогра) чи «серйозною» (наприклад, географічна гра доміно з прапорами, країнами, материками). 

Ігрове навчання також є ефективною мотивацією для командного навчання, яке може бути особливо корисним для дітей у класі, адже тут вмикається дух змагання стати найкращим. 

8. Зосередьтеся на тому, що він вивчає, а не на його продуктивності

Замість того, щоб запитувати дитину, як вона склала контрольну з математики, щойно вона повернеться додому зі школи, нехай навчить вас того, чого сама навчилася з математики. Зосередьтеся на тому, чого навчається ваша дитина, а не на результатах навчання. 

Хоча успішність важлива, зосередження на її навчальному досвіді дасть вашій дитині зрозуміти, що фактичне навчання важливіше, ніж оцінки на тестах, і що ви більше турбуєтеся про неї, ніж про її продуктивність. А поки дитина розповідатиме про свій новий досвід і вчитиме того, чого сама навчилась, вона закріпить вивчене.

9. Підтримуйте дитину в організації свого навчання

Допомога вашій дитині впорядкувати документи, підручники та завдання значно допоможе їй відчути мотивацію до навчання. Дезорганізація типова для дітей молодшого шкільного віку, але вона також може призвести до відчуття перевантаженості. 

Перевтомлені діти витрачають більше часу та зусиль на розчарування та хвилювання, ніж на навчання. Будьте терплячими, але послідовними, допомагаючи дитині організувати її шкільне приладдя та завдання. Завдяки вашій підтримці, дитина менше перенапружуватиметься і перевтомлюватиметься, а відповідно буде більше вмотивованою до навчання. 

10. Визнавайте та відзначайте досягнення

Якими б маленькими вони не були, важливо визнавати та відзначати досягнення вашої дитини. Це особливо важливо для дітей молодшого шкільного віку, яким потрібне постійне позитивне підкріплення, щоб підтримувати їх мотивацію до навчання.

Завершення складного проєкту заслуговує особливої відзнаки. Завжди використовуйте позитивне підкріплення як інструмент для мотивації навчання з дитиною

11. Зосередьтеся на сильних сторонах

Зосередитися на сильних сторонах може бути важко, коли у вашої дитини так багато труднощів у навчанні. Попри цей факт, зосередження на сильних сторонах вашої дитини є життєво важливим для здорового емоційного та академічного розвитку та прогресу. 

Концентрація на сильних сторонах вашої дитини є ще однією формою позитивного підкріплення, яке мотивуватиме її продовжувати вчитися. І навпаки, зосередження уваги на слабкостях вашої дитини лише викликає розчарування, страждання та відсутність бажання вчитися. Дитина погано склала тест з математики? Ну тоді, окрім того, що дасте їй необхідні пояснення з математики, привітайте з тим, що вона грамотно пише українською.

12. Зробіть кожен день днем ​​навчання

Перетворювати кожен день на навчальний може здатися занадто складною справою, але насправді це не так, якщо підійти до цього правильно. По можливості заохочуйте дитину досліджувати навколишній світ, ставити запитання та встановлювати зв’язки. Підтримуйте в ній критичне мислення, обговорюючи різні суспільні проблеми, новини та її переживання. Такий підхід допоможе вашій дитині розвинути в собі внутрішню мотивацію вчитися в класі, вдома чи де б вона не була.

Переклад з англійської https://www.educationcorner.com/motivating-your-child-to-learn.html

{{read_more|Читайте також| 5575, 5592}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: