Osvitanova.com.ua

Багато з українців почали переходити на українську в повсякденному житті. Беруть участь у різноманітних курсах і марафонах для покращення мовлення. А хтось займається самостійно. Розкриємо завісу, ведучі цих курсів і марафонів рекомендують зокрема виконувати артикуляційну гімнастику. Артикуляційною гімнастикою займаються диктори, ведучі, актори й співаки. Ми, шановні читачі, теж можемо покращити свою вимову завдяки артикуляційним вправам. Головне – регулярно займатись. Далі вправи для губ, язика та щелепи в текстовому форматі й відео. Користуйтесь, кому яким зручно.

Вправи для губ

«Трубочка» Обидві губи посилаємо максимально вперед у своє крайнє положення (максимально напруживши їх у кінцевій точці). Потім м'яко повертаємо у висхідне положення – 15 разів. Зуби разом. «Собача посмішка». В. п. «Трубочка», зуби разом. Одночасно м'яко посилаємо губи назад, показуючи усі зуби (піднявши передню губу вгору, опустивши нижню вниз). «Маятник». В. п. «Трубочка». М'яко з'єднуємо нею крайнє ліве та праве положення.  «Ліфт». В. п. «Трубочка». З'єднуємо нею крайнє верхнє і нижнє положення. «Шторки» По черзі по одному та по два рази підіймаємо та опускаємо відповідно верхню та нижню губи, показуючи верхні та нижні зуби. (Зуби разом) «Годинник». В. п. «Трубочка». З'єднуємо крайнє ліве, переднє, праве і нижнє положення. «Почісування». Зуби не разом. По черзі по одному та по два рази почісуємо зубами верхню губу, а верхніми зубами нижню губу. «Натягування». По одному та по два рази по черзі натягуємо верхню та нижню на відповідно верхні та нижні зуби. (Губи не торкаються одна одної) «Рибки» або «Рупор». В. п. «рупор» – обидві губи з відкритим ротом утворюють рупор. Потім одночасно, не торкаючись одна одної, обидві губи витягуються якнайглибше у порожнину рота і м'яко повертаються у положення «рупор». «Коні». Вправа для відпочинку. Обидві губи звільняємо і через розслаблення губ видихаємо повітря, «фиркаючи», як коні.

Вправи для язика

«Лопата». Широкий, вільний язик «вивалюємо» зовні (рот напіввідкритий)  «Трубочка» В. п. «Лопата». Краї язика згортаємо у трубочку, кінчиком якої тягнемося якомога далі вперед і повертаємось в В.п., закривши рот.  «Зміїне жало». Рот напіввідкритий. Гострим кінчиком язика тягнемося якомога далі вперед паралельно стелі та підлозі, не торкаючись ним зубів та губів. Повертаємось в В.п., закриваючи рота.  «Дзвоник». В. п. «Зміїне жало». Не закриваючи рота, б’ємо ним по куточках рота без звуку, не торкаючись зубів та губів.  «Годинник». В. п. «Зміїне жало». Я –годинник. Язиком – годинниковою стрілкою – показую час (12, 6. 3, 9) Довільно.  «Морозиво». Рот напіввідкритий. Гострим кінчиком язика намагаємось дотягнутися до кінчика носа та підборіддя, злизуючи уявне морозиво.  «Коники». Гострим кінчиком язика притискаємось до піднебіння і різко відриваємо його, імітуючи цокання копит.  «Кошенята». Рот напіввідкритий, широкий гострий кінчик язика б'є по верхній губі туди й назад, імітуючи лакання молока.  «Індіанці». Те саме що й «кошенята», але зі звуком в примарному тоні.  «Мак». Губи разом, зуби ледь розтулені,  активним кінчиком язика за годинниковою стрілкою і навпаки сильно притискаючи його, масажуємо ясна, вичищаючи їх від маку.  «Склоріз». Губи разом, зуби розтулені. Гострим кінчиком язика за годинниковою стрілкою і навпаки вирізаємо кружальця з губів, відриваючи їх від ясен.  «Уколи шпагою». Губи разом, рот напіввідкритий. Гострим кінчиком язика по одному та по два рази намагаємось по черзі проштрикнути праву та ліву щоки (посередині щік).  «Хомяк». По одному та по два рази по черзі надуваємо і здуваємо щоки.  «Полоскання». Запускаємо повітря між зубами й губами й, не випускаючи його довільно полощемо порожнину рота.

Вправи для щелепи

«Ліфт». Нижня щелепа повільно опускається в крайнє нижнє положення і потім повертається в В. п. (язик лежить нерухомо)  «Позіхання». Позіхаємо, піднімаючи вгору м'яке піднебіння й опускаючи корінь язика, утворюємо купол (прикриваючи рот рукою, без звуку).  «Пилочка». Зуби ледь розтулені. Повільно рухаємо щелепою у країні праве і ліве положення (з притиском, губи нерухомі)  «Жорна». Зуби ледь розтулені.  Губи разом. Обережно з’єднуємо щелепою крайні праве – переднє – ліве – заднє положення (і навпаки у зворотному напрямку). Щелепа вниз не опускається.  «Обруч». Щелепою за годинниковою стрілкою і навпаки з’єднуємо крайні праве – нижнє – ліве – верхнє положення по колу.  «Санчата». Нижньою щелепою обережно йдемо вперед у крайнє переднє положення, потім обережно йде в крайнє заднє положення.  «Екскаватор». Щелепою обережно з’єднуємо крайні нижнє – переднє – заднє положення.  «Каток». Щелепою обережно з’єднуємо крайні переднє – нижнє – заднє положення.  «Маски». Виявляючи максимум фантазії в хорошому настрої кривляємося до відчуття розігрітого пластиліну (працюють всі рухомі м'язи обличчя). 

Всі вправи для щелепи без винятку робляться в повільному темпі.

{{read_more|Читайте також| 5469, 5552}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки й групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: