Osvitanova.com.ua

8 вересня у світі відзначається Міжнародний день грамотності, один з міжнародних днів в системі Організації Об'єднаних Націй. Докладніше про свято читайте за цим посиланням, а ми пропонуємо вам переглянути різні онлайн-ресурси для вдосконалення української мови. 

Офіційний сайт української мови

На сайті є правила правопису, пунктуації, правильних наголосів, а також словник синонімів. Крім того, там додані підручники, є розділ антисуржик і можна поставити запитання.

«Словотвір»

Майданчик для перекладів запозичених слів, на якому зареєстровані учасники пропонують варіанти перекладу запозичених слів та голосують за найкращі. На сайті є креативні (читай веселі) переклади, наприклад, «віп-зона» – панський кут, а «попкорн» – баранці, «планшет» — гортайчик.

LanguageTool

Програмний засіб, який допоможе перевірити граматику та пунктуацію в україномовних текстах. У безплатній версії максимальний розмір тексту на перевірку – 20 тис. символів. Є можливість завантажити додаток для використання в браузері.
 

Лінгвістичний портал «Мова.info»

На порталі ви знайдете правила правопису і добірки словників, а також підручник і тести. У довідковій службі є відповіді на поширені запитання.

Мова – ДНК нації 

Мультимедійний освітній проєкт для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови. На сайті можна ознайомитися зі складними моментами української мови, зробити вправи, написати диктант. В проєкта також є додаток і 11-серійний мультсеріал для дітей.

Тренажер із правопису української мови

Поєднує теоретичні положення й практичні завдання (онлайн-вправи, тести), що сприяє засвоєнню граматики української мови і вдосконаленню правописних навичок. Навчальні матеріали додатково містять різноманітну пізнавальну інформацію. Є розділ з підготовки до ЗНО.

Лайфхаки з української мови

Онлайн-курс у формі корисних порад для вивчення теорії української мови. Курс складається із 16 лекцій, також доступний інтерактивний конспект зі всіма темами.

«Є-Мова»

Освітня платформа громадської організації «Український світ» пропонує курси як з вивчення та популяризації української мови, так і культурно-просвітницького характеру та курси підвищення кваліфікації вчителів. Крім того, ви можете пройти тест на визначення рівня української мови та замовити онлайн-навчання для себе чи для колег. 

Новий український правопис

За цим посиланням завантажуйте Український правопис (2019). А за цим посиланням стислий огляд основних змін у новій редакції «Українського правопису» (2019).

Додаток R.I.D.

Проєкт пропонує кожному збагатити свій словниковий запас смачними колоритними словами, які конкуруватимуть із заїждженим повсякденним мовленням. Програма відкриває користувачу три нових слова щодня. За вивчення цих слів нараховується ігрова грошова одиниця – «пісок часу».

Анімаційний серіал для дошкільнят «Говоримо українською»

Вивчайте правила та особливості, властиві українській мові разом з дітьми. Цей анімаційний проєкт з 26 серій створено телеканалом  ПЛЮСПЛЮС за підтримки Міністерства культури України для популяризації української мови серед дитячої аудиторії. До проєкту були залучені мовознавець Олександр Авраменко та психологиня Світлана Ройз. 

Телеграм-канали

В Телеграмі є цікаві канали, які також дозволять вам вдосконалити українську, наприклад, 
на каналі  Українська мова на вас чекає інформація про типові помилки в наголосі, виборі слів та висловів. В Солов'їна Мова вам допоможуть побороти суржик, а на каналі Плекаймо мову ви знайдете не тільки правила і роз'яснення щодо правопису, а також гарні цитати про мову. А в Корректаріум мовознавці знайомлять зокрема з новим правописом. Мовні цікавинки дивіться на Грамота.ua, а питомі українські сталі вислови на каналі Українські фразеологізми.

TikTok

В цій соцмережі нам прийшлися до вподоби канал Сорокіної Наталі (@zno_natali), яка у своїх відео коментує новини зі сфери освіти й готує до ЗНО, та канал Данила Гайдамахи (@chornobrovyi), представника покоління Z, в якому він декламує вірші й розповідає, як перейти на українську мову.

YouTube

Якщо ви надаєте перевагу цьому каналу споживання інформації, то зверніть увагу на експрес-уроки української мови Олександра Авраменка, а також короткі відео від проєкту Studia Tutoria.

Онлайн-словники

Словник скорочень української мови
Академічний тлумачний словник української мови в 11 томах
Словник фемінітивів
Російсько-український словник сталих виразів
 

{{read_more|Читайте також| 2982, 5057, 4862, 3780}}

Звичайно, що всі ресурси охопити неможливо, пишіть в коментарях, які ресурси необхідно додати й ми розглянемо вашу пропозицію.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: