Osvitanova.com.ua

У рамках семестрового проєкту наша учениця, Надія Горбик, провела вебінар для батьків, на якому поділилась результатами своїх досліджень у сфері комунікації між дорослими та підлітками.

Надя розповіла про свій досвід: як вона навчилась визначати свої життєві цілі, пріоритети та зрозуміла, як підлітку прийти до усвідомленості та яка функція батьків на цьому шляху.

Під час вебінару Надя говорила зокрема про планування часу, формування цілей, мотивацію, усвідомленість та екологічні конфлікти. Головний висновок такий:

Основною стратегією спілкування батьків з дитиною повинна бути  взаємодія. Це коли батьки не нав’язують, а підтримують, поважають і приймають світогляд дитини. Також дуже важливо висловлювати свої потреби та емоції, які ви відчуваєте. Коли батьки озвучують свої потреби, це допомагає вибудувати місток розуміння та довіри між дорослими та дитиною.

Лайфхаки від Наді, як замінити застарілі фрази-переконання надихаючими реченнями й покращити комунікацію у родині

1. «Ти займаєшся якоюсь дурнею» 

Це переконання сприймається дитиною як «Я – поганий, тому що роблю це». А насправді ця справа може надихати дитину і може стати поштовхом до розвитку особистості. Замість цієї фрази можна поцікавитись, чим займається дитина. Наприклад: «Я не розумію це заняття, проте я поважаю тебе і твій вибір».

2. «Ти ж хлопчик/ти ж дівчинка»

Вважається, що таким чином батьки нав’язують поведінковий стереотип, який обмежує дитину у самовираженні та пригнічує індивідуальність. Замість цього можна сказати: «Мені незвична твоя поведінка або вигляд, проте я розумію, що для тебе це зараз важливо».

3.  «Прохання батьків має вищий пріоритет, ніж власний час дитини».

Так дитина починає знецінювати свій час, замість цього можна сказати: «Я ціную твій час та маю до тебе прохання: "Давай домовмось, коли ти зможеш це зробити"».

Чудова ідея збиратись за вечерею та обговорювати плани на тиждень. Таким чином дитина навчиться заздалегідь розподіляти свій час та окреслювати свої особисті кордони.

4. «Ти ще недостатньо доросла/ий»

Дитина стає більш залежною від авторитетної для неї думки, це не завжди погано, але робить її невпевненою у власних думках та висновках. Натомість краще сказати: «Хоча мій досвід вказує на протилежне, мені все одно цікава твоя думка, і я хочу дізнатись, як ти дійшов/дійшла до такого висновку?».

{{read_more|Читайте також| 4719, 4889}}

5. «Не можна плакати»

Людина пригнічує свої емоції, і це може перерости потім в агресію та втрату довірливих стосунків. Особливо нам, підліткам, дуже важливо проявляти всі свої емоції, якими б вони не були та знати, що батьки нас приймають будь-якими. Замість цього можна сказати: «Чи можу я тебе підтримати?».

6. Тому що є таке слово "ТРЕБА"» та «Через не хочу»

Такі фрази батьків заганяють дітей в рамки та позбавляють вибору. Я вважаю, що потрібно вчитись аргументації з дитинства, і батьки – це найкращий приклад. Якщо думка аргументована, то дитина зрозуміє чому це важливо і буде діяти не з примусу. Замість цього можна сказати: «Ми робимо це, тому що…».

7. «Я ж мама, мені можна розповісти все»

Ми позбавляємо дитину особистого простору, тому що це може сприйматися, неначе з неї вимагають цю інформацію, навіть якщо не хочеться говорити. Замість цієї фрази можна сказати: «Коли будеш готовий, я з радістю вислухаю тебе і не буду засуджувати».

Для дитини важливо навчитись прислухатись до себе та довіряти собі. Батьки – найкращі наставники та приклад для дітей!

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: