Osvitanova.com.ua

Підлітки – люди емоційно нестійкі. Вони легко потрапляють під вплив друзів і знайомих, мають нестійку самооцінку і часто не можуть оцінити, шкоду чи користь несуть взаємини. Що робити, якщо ви помітили, що ваша дитина опинилася в поганій компанії або закохалася в недостойну людину? Спробуйте з нею лагідно поговорити. Розкажіть, що таке здорові й нездорові стосунки, як підвищити власну самооцінку і на чому будується справжня любов.

Здорові та хворі відносини

Здорові відносини будуються на повазі, рівності, довірі та безпеці, пишуть автори книги «Як допомогти дитині подорослішати». Спроможність відносин проявляється в словах, справах, доброті і прихильності, звернених один до одного. У здорових відносинах присутні всі перераховані елементи. У парі двоє відчувають себе комфортно.

Неважливо, йдуть двоє разом в кіно або ділять один молочний коктейль на двох, в будь-яких ситуаціях повинні працювати принципи поваги, рівності, довіри й безпеки. Ось на чому будуються здорові відносини.

1. Взаємна підтримка

Прекрасно, коли люди підтримують один одного в навчанні, творчості, кар'єрі. У деяких відносинах зустрічається якийсь один вид підтримки, в інших (наприклад, в романтичних) їх кілька. Коли обидва керуються тим, що краще один для одного, кожного чекає успіх – як у стосунках, так і в особистих починаннях.

2. Спільне дозвілля

Спільне проведення часу (онлайн або особисто, в школі або на роботі, в компанії інших людей або удвох) – важлива частина здорових стосунків. Якщо люди хочуть проводити час разом, значить, вони небайдужі один до одного, будь то закохані або друзі-однокласники. Головне, щоб ці зустрічі приносили кожному з них достаток собою, іншою людиною і відносинами.

3. Збереження меж

Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, а встановлення меж – один зі способів підтримки здорових відносин. Межі можуть стосуватися як особистого простору, так і того, скільки часу варто проводити разом. Коли двоє людей встановлюють межі, це допомагає дізнатися, чого кожен чекає від відносин (особливо якщо мова про закоханість). Межі потрібно визначати спільно.

4. Відкрита комунікація

Комунікація в здорових відносинах ґрунтується на повазі, рівності, безпеки та довірі. Це проявляється в мові: в словах, інтонації, мовою тіла, в тому, як люди слухають один одного. У міцних відносинах обидві людини здатні обговорювати те, що їх турбує і засмучує. Ця відкритість – індикатор поваги до почуттів і думок іншого, можливості спілкування на рівних, впевненості в тому, що тебе вислухають, безпеки обговорення будь-яких проблем.

У хворих відносинах перераховані риси або відсутні зовсім, або хибні, або залежать від певних умов, передбачають виняток з правила або тиск. Такі складні ситуації не можуть приносити радість, навпаки, вони негативно позначаються на учасниках відносин.

Ознаки нездорових відносин, про які варто розповісти дітям.

1. Образи

Нездоровий характер відносин зазвичай не проявляється в самому початку. Часто все починається з дрібної образливої фрази, кинутої ненароком. Поступово інтенсивність образ зростає і переходить в жорстокість. Зазвичай збиток, фізичний або емоційний, стає очевидним, коли обидві людини вже вклали багато сил у відносини. Тому потрібно бути уважним до перших тривожних сигналів.

2. Ізоляція від рідних

Прагнучи контролювати іншого, людина обмежує його спілкування з рідними й близькими, ізолюючи від їх підтримки. Вимагаючи занадто багато турботи й уваги, одна людина не залишає іншій можливості подумати про себе.

3. Навіювання почуття провини

Агресор вселяє думку, що інша людина зробила щось неправильно, щоб виправдати своє насильство й отримати привід для покарання.

4. Запальність

Гнів викликає страх або почуття провини, особливо якщо кривдник звинувачує іншого у своїх емоціях. Іноді насильство відбувається на фізичному рівні.

Психологи кажуть, що в нездорові відносини вступають люди з заниженою самооцінкою, тому важливо виховувати повагу до себе, яка не формується за один вечір. Це довгий процес, і ви можете допомогти підлітку пройти цей шлях.

Як підвищити самооцінку

Самооцінка приходить зсередини: вона складається з того, що людина знає про себе та свій характер. Самооцінці можна навчитися, її можна придбати. Самооцінка – результат того, що людина задоволена своїми вчинками й своєю особистістю.

Нижче наведені поради з книжки для підлітків «Ти сильніше, ніж ти думаєш» щодо того, як підвищити самооцінку.

1. Завести «Список досягнень»

Підліток може навчитися накопичувати та зберігати гідність, щоб у нього всередині завжди був запас. Щоб завжди пам'ятати про свої сильні сторони, корисно завести «Список досягнень». У нього дитина має записувати свої справи й вчинки, якими пишається.

У списку можуть бути пункти про те, що дитина:

навела порядок у своїй кімнаті без нагадувань; не спізнилася на урок; допомогла новому учневі в школі; накрила стіл до вечері (вийшло дуже красиво) і так далі.

Цей список допомагає постояти за себе – не перед іншими, а перед самим же собою. Іноді люди забувають, що кожен – цінна і гідна особистість. Список досягнень нагадує про це. Він дає привід щодня відчувати власну гідність.

Вести позитивний внутрішній діалог

Порадьте підлітку замінювати негативні або критичні думки про себе на позитивні. Коли внутрішній голос каже гидоти, потрібно відповісти йому! Замість того щоб знову і знову думати про те, що викликає досаду і занепокоєння, краще подумати про приємне.

Наприклад замість «... я нічого не можу зробити правильно» можна сказати «... я добре вмію розводити багаття». Замість «... ніхто не хоче зі мною дружити» – «... я сам можу з ким-небудь подружитися».

Проводити час з тими, хто тебе любить

Підліткам хочеться проводити більше часу з друзями та менше з батьками, братами й сестрами, бабусями й дідусями, тітками, дядьками та іншими членами сім'ї. Розкажіть дитині, що родичі можуть дати те, чого не можуть дати інші люди: безумовну любов і прийняття. Це відмінно зміцнює самооцінку.

Робити добро

Є багато способів допомогти людям і зробити світ кращим. Запропонуйте дитині разом організувати благодійний рух. Або вступити в благодійний клуб або організувати його в школі. Або просто взяти участь в роботі клубу, групи, загону або команди, які активно займаються громадською діяльністю.

Можна просто присвячувати одну годину на тиждень збору сміття у своєму районі. Або читати вголос літній сусідці. Або доглядати за маленькими дітьми, поки їхні батьки роблять домашні справи. Роблячи добро, діти починають цінувати себе, приходить розуміння значущості, що не може не відбитися на самооцінці.

Три чарівних фрази

Як перевірити, наскільки здорові стосунки? Запропонуйте підлітку скористатися методом трьох фраз з книжки «Ти маєш значення!». Суть в тому, що в здорових стосунках обидва партнери готові один одному сказати наступні фрази.

Ти подобаєшся мені + я подобаюся тобі

Коли хтось тобі дійсно подобається, ти захоплюєшся не тільки зовнішністю і популярністю цієї людини. Ти розумієш, що вона являє собою як особистість, знаєш її принципи й переконання, чого вона хоче в житті й ким мріє бути. Симпатія і закоханість не одне і те ж. Закоханість або потяг – це скороминуща пристрасть, одержимість, яку можна відчувати в тому числі й до зовсім незнайомої людини.

Коли ти подобаєшся комусь як людина (і навпаки), у вас є все для того, щоб ваші відносини склалися щасливо. Ви не будете намагатися змінити або контролювати один одного. Якщо людина симпатична тобі, значить, вона тобі небайдужий. Це необхідна умова для зближення сердець і для того, щоб підтримувати один одного в ваших починаннях і захоплення.

Я довіряю тобі + ти довіряєш мені

Що робить відносини особливими? Не троянди на 8 березня, а довіру. Довіра – це свобода бути собою у відносинах і впевненість, що до твого тіла, почуттів і думок поставляться з повагою.

Довіра має бути двосторонньою, і вона починається з чесності. Ти проявляєш повагу до людини, яка довірилася тобі, коли говориш їй правду і зізнаєшся, якщо збрехала. Ви з партнером відкрито обговорюєте ваші почуття і бажання. Ви повинні разом визначити умови ваших відносин. Наприклад, чи можна вам зустрічатися з іншими людьми? Якщо ти відчуваєш, що відносини пора закінчити, у тебе повинна бути можливість чесно сказати про це партнеру. Довіра допомагає зблизитися, і воно необхідне, якщо між вами виникне фізична близькість.

Я поважаю тебе + ти поважаєш мене

Поважати себе – значить прислухатися до себе, встановлювати межі, відкрито говорити про свої потреби й сприймати цілком очевидним те, що до тебе ставляться як до рівної. Хороші відносини з партнером ґрунтуються на тих же принципах. Якщо партнер тебе не поважає, ти можеш почати думати, що не варта доброго поводження. А це неприпустима омана!

Батьки не в змозі вберегти дитину від усіх неприємностей. Але вони можуть застерегти, дати пораду і допомогти розібратися в собі. Не відкладайте важливої розмови – поговоріть з дитиною про відносини прямо зараз!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: