Osvitanova.com.ua

У світі чимало хороших фільмів, утім, далеко не кожен ми можемо порадити переглянути дітям, тим паче далеко не всі входять у список рекомендованих Міністерством освіти для перегляду у школах. У цій добірці ми зібрали саме ті стрічки, що здобули високу відзнаку за висвітлення складних проблем. Переглянувши їх, учні краще зрозуміють культуру або ключові моменти в історії інших країн.

1. «Могила світлячків» (1988 р.) – історія, що запам’ятається надовго

Сумний фільм за мотивами автобіографічного роману Акіюкі Носака розповідає історію нелегкого життя дітей під час Другої світової війни. Хлопчик Сейто і його молодша сестра Сецуко втрачають матір під час бомбардування та вимушені поселитися у тітки. Посилаючися на нестачу продуктів, жінка змушує хлопця продати останню згадку про матір – її кімоно, та решту спадку, аби купити рис і прогодувати родину. 

Утім, сім’я тітки заледве прогодовує себе, що й казати про дітей загиблої сестри, тож Сейто полишає дім родичів та вирішує поселитися з сестрою у старому бомбосховищі. Через погане харчування Сецуко починає хворіти. У паніці Сейта знімає гроші з банківського рахунку матері і купує на них їжу. У банку хлопець дізнається, що Японія капітулювала, а його батько, скоріш за все, загинув. Сейта повертається додому та поспішає нагодувати сестру, але дівчинка все одно помирає. 

«Могила світлячків», що розповідає про болючі сторінки історії Японії, внесена до переліку стрічок, які рекомендують переглянути японським школярам. Адже це один із фільмів, що найкраще відображають жахіття війни. Звісно, не варто рекомендувати це аніме учням молодшої школи, а от учні старших класів його оцінять.

2. «Енні» (1982 р.) – легкий мюзикл для наймолодших

«Енні» знято за мотивами однойменного бродвейського комедійного мюзиклу, що розповідає про маленьку сироту, яка змушена жити у жахливому притулку для дівчаток у часи Великої депресії. Дівчинці складно примиритися з диктаторськими порядками, що запровадила директорка, утім, не все так погано! Кмітливість і чарівність допомагають їй потрапити на тижневі канікули до маєтку ексцентричного нью-йоркського мільярдера.

Фільм цікавий і легкий, тож підійде для найменших глядачів. Він не лише демонструє колосальне соціальне розшарування у часи Депресії, але і говорить нам про те, як важливо турбуватися про дітей. І все це в історії про те, як спілкування з дитиною здатне змінити дорослих!

3. «Форрест Гамп» (1994 р.) – історія незвичайної людини

Це не просто культовий фільм, що отримав 38 нагород та неабияк вплинув на всю поп-культуру. Це стрічка, що дозволить зрозуміти культуру Америки, поглянути на неї зсередини. Крізь призму життя однієї людини показано основні історичні віхи країни, але при цьому розповідь цікава і легка. 

Ми бачимо хлопця, IQ якого становить лише 75, чого недостатньо для вступу у звичайну школу. Утім, не дивлячися на цькування, Форрест не лише потрапляє до школи, але і проживає довге насичене життя – грає у американський футбол, вступає до університету, згодом потрапляє на війну у В’єтнамі, отримує медаль пошани, виступає на антивоєнному мітингу, стає учасником забігу через США та навіть створює родину. 

Фільм не лише розповість дітям про важливість толерантного ставлення до всіх людей, але і покаже, що завдяки мудрості та вірі у життя можна досягти будь-яого. Тож не час жалітися на долю, що не наділила нас привілеями наперед!

4. «Звичайний фашизм» (1965 р.) – про історію з сатирою

Документальний фільм, що отримав «Золотий голуб» і приз кінокритиків на VIII міжнародному кінофестивалі документальних фільмів у Лейпцигу. У ньому використано хроніки з кіноархівів Міністерства освіти і пропаганди нацистської Німеччини, особистого фотоархіву Адольфа Гітлера, а також численні аматорські знімки, виявлені в есесівців.

Стрічка у сатиричній формі розповідає про становлення фашизму у Німеччині й Італії та розбирає різні його аспекти: культуру і мистецтво третього рейху, культ вождів, пропаганду, народні маси тощо. У стрічці у доступній формі подано інформацію про складні та багатогранні історичні процеси. Головне під час перегляду не забувати, що розвінчуючи фашистський режим, фільм ані словом не згадує про режим сталінський. Утім, ця паралель може стати цікавою темою для аналітики та дискусії.

5. «У гонитві за щастям» (2006 р.) – концепція «self made» у дії

Біографічний фільм, заснований на мемуарах Кріса Гарднера, який із бідного торгівельного представника зумів перетворитися на успішного брокера. Хоча спочатку все було не так добре. Покинутий дружиною Кріс через борги втрачає квартиру, тож змушений вести життя безпритульного. І все це з маленьким сином на руках! Одночасно він вдає з себе молодого стажера, що практикується для прийому у поважну фінансову компанію.

Свого часу оглядач видання «San Francisco Chronicle» дав фільму наступну характеристику: «Його краса у чесності. Це не типова екранізована історія успіху, де після довгого періоду розчарувань успіх приходить запакованим подарунком з гарною стрічкою. Навпроти, ця історія успіху слідує найбанальнішій життєвій схемі – вона описує серію жахливих помилок та невдач, втрачених можливостей, корисних справ, які чомусь не вдались і усе це супроводжується ледь помітними перемогами, що поступово складаються у щось більше».

Кожна з цих максимально різнопланових історій допоможе учням проникнутися співчуттям до героїв та подій, проаналізувати складні явища та долучитися до золотого фонду класичного та сучасного кінематографу. А це неодмінно збагатить їхній досвід та уявлення про світ!

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: