Osvitanova.com.ua

 

Володимир Співаковський

Бізнесмен, президент корпорації Гранд

Френсіс Бекон в 16 столітті виголосив, що знання — сила. На жаль, як ми бачимо, в 21 столітті це не факт. Якби знання були силою, то всі академіки, професори, вчителі, інженери і винахідники сьогодні були б найбагатшими і найуспішнішими! Якби знання були силою, то в них би вкладали нечувані інвестиції, щоб ще більше примножувати цю силу. Якби знання були силою, їх би щосили прагнули, а не ухилялися.

Але, на жаль, зі знаннями щось відбувається — надламане і катастрофічне. Вони або застаріли, або пасивні, або якісь, соромно сказати, безперспективні. Мало хто вже бачить в них сенс. Все частіше говорять: «раптом знадобляться». Тобто, ми дожили до того принизливого стану, що офіційно стали жити на раптом.

Був час, коли вважалося, що знання прилипають — як загар до шкіри. Але навіть загар згодом сходить. І суспільство за інерцією продовжує плодити просто «знайок» і «незнайок». Обидві категорії якісь недолугі.

На жаль, зі знаннями щось відбувається — надламане і катастрофічне

У країні величезна кількість людей розумних і обізнаних, а нікого це не радує і не збагачує. У чому ж справа?

— Одні знають, але не можуть.

— Інші можуть, але не розуміють, як.

— Треті — розуміють, але не виходить.

— У четвертих виходить, але не те.

Читайте також: Володимир Співаковський: "Оцінки і майбутнє. Як мотивувати дитину вчитися"

— У п'ятих — все виходить те, але невчасно.

— У шостих — вчасно, але не там.

— У сьомих — і те, і там, але не для тих.

Просто біда. Чи є вихід? Так, навіть два.

Перший вихід — система знань уже починає різко змінюватися, прямо на наших очах. Скоро все буде інше. І всі батьки почнуть гостро розбиратися в тому, що таке добре і що таке погано щодо освіти своїх дітей.

Позитивне тут те, що у батьків буде великий вибір. І вони свідомо виберуть — або онлайн, або офлайн, або школу, або вчителя, або особистість. І вони дадуть своїм дітям ті знання, з якими вони будуть крокувати (летіти) по життю легко і впевнено.

На жаль, цей же позитивний фактор буде одночасно і негативним — для тих, яким замість вибору краще мати щось для всіх однакове і стандартне. Та й щодо болючого питання оплати буде, на жаль, розшарування. Але я навіть не знаю, як до цього ставитися.

Читайте також:  Володимир Співаковський: Навіщо в школі ставити оцінки?

Другий вихід — плисти по волі хвиль, куди занесе. Раптом хвилі винесуть до щастя і успіхів. В принципі, теж варіант.

Тепер хороша новина. Який би формат навчання з 1 вересня не впав нам всім на голову, треба бути готовими і до онлайну, і до офлайну, і до змішаного, і до обмеженого, і до будь-якої іншої форми. Тому що, якими б не були гіркі обставини в країні і в світі, дітей все одно потрібно вчити. І вчити добре.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Текст опубліковано з дозволу автора

Поширити у соц. мережах: