Osvitanova.com.ua

Одного разу Махатма Ганді сказав, що жити треба так, наче цей день останній, а вчитися треба так, наче жити збираєтесь вічно. Його слова досі актуальні – виграє той, хто прийняв для себе концепцію life-long learning. А на її підтримку ми пропонуємо вам добірку з TED-виступами про навчання дорослих онлайн.

1. Дафна Коллер, Чого нас вчить онлайн-освіта

Співзасновниця освітньої онлайн-платформи Coursera розповідає про те, як навчаються дорослі і як зробити цей процес більш ефективним. В своїх тезах вона спирається на дані платформи і тому ви дізнаєтесь про особливості навчання онлайн. Цікаво, що онлайн-курс більш якісно залучає студентів до засвоєння матеріалу, а спільнота студентів одного курсу швидче допомагає тим, в кого виникають питання, ніж це зробив би професор. Крім того, обробка великих даних дозволяє персоналізувати навчання.

Дафна вважає, що онлайн-курси підходять для засвоєння базових навичок і в багато чому не замінять традиційних офлайн-курсів, але головне те, що онлайн-курси надають можливість навчатися більш широкому загалу бажаючих. Майбутнє, схоже, за змішаним навчанням, коли теорію учні отримують онлайн, а на очних заняттях виконують те, для чого потрібна взаємодія, тобто вчаться активно.

Якщо ми могли би запропонувати безкоштовну освіту високого рівня по всьому світу, що би це дало? Три речі. По-перше, це би зробило освіту основним правом людини, і будь-хто в світі, маючи здатність та бажання, міг би отримати необхідні знання, щоб покращити життя собі, своїм сім’ям та своїм спільнотам. По-друге, це би забезпечило можливість навчатися протягом усього життя. Сором, що для великої кількості людей навчання припиняється після закінчення школи або вузу.

Якщо ж зробити зміст курсів доступним широкому загалу, ми матимемо шанс дізнаватися щось нове, коли самі того забажаємо, чи то для того, щоб розширити свій світогляд, чи, щоб змінити своє життя. І нарешті, це сколихне хвилю інновацій, адже виняткові таланти можна знайти будь-де. Ймовірно, майбутній Альберт Ейнштейн або Стів Джобс живе десь у віддаленому африканському селищі. І якщо ми запропонуємо цим людям здобути освіту, вони зможуть висунути нову геніальну ідею і зробити світ набагато кращим місцем для життя.

2. Джон Грін, Путівник від фаната картографії: як вчитися усьому онлайн

Про переваги освітнього ком'юніті дещо вже ви почули у попередньому відео. Джон Грін – відомий письменник, в цьому виступі доводить через вламні приклади, як освітні ком'юніті якнайкраще стимулюють людей вчитися впродовж всього життя.

3. Адора Світак, чого дорослі можуть навчитися від дітей

Обдарована дитина Адора Світак в цьому виступі говорить, що світові потрібне «дитяче» мислення – сміливі ідеї, неприборкана творчість і особливо оптимізм. А для цього дорослим потрібно не тільки навчати дітей, а й вчитися в них.

Дорослі, вам слід прислухатися до дітей, вчитися від них, довіряти нам і очікувати від нас більшого. Вам потрібно прислухатися сьогодні, тому що ми – лідери завтрашнього дня, а це означає, що ми дбатимемо про вас, коли ви станете старими та немічними. Та ні, жартую. Ні, дійсно, ми будемо наступним поколінням, тими, хто просуватиме світ вперед. А якщо ви думаєте, що для вас це насправді не має великого значення, пам’ятайте – клонування можливе, і ви знову повернетесь у дитинство та захочете, щоб вас вислухали, як моє покоління. Отож, світові потрібні можливості для нових лідерів та нових ідей. Дітям потрібні можливості для ініціативи та успіху. Ви готові до співпраці? Бо світові проблеми не повинні передаватися людською спільнотою із покоління в покоління.

4. Бен Данлап, Той, хто вчиться все життя

Президент Уоффордського колледжа Бен Данлап в цьому виступі розповідає історію Шандора Теслера, угорця, який пережив Холокост. Завдяки цьому періоду в своєму житті Шандор навчився жити яскраво і завжди вчитися новому. 

5. Пітер Норвіг, Віртуальна лекція із 100 000 студентів 

Восени 2011 Пітер Норвіг удвох з Себастяном Труном викладали курс штучного інтелекту в Стенфорді. Ці лекції відвідали близько 200 студентів офлайн і 100 000 онлайн. В цьому виступі він поділився знахідками у викладанні для великої кількості людей дистанційно. Вони спробували поєднати деякі старі методи з новими і побачили тисячі взаємодій між студентами класу, – кожний вчиться новому у кожного і так настає справжня освітня революція.

 

Читай також 5 виступів TED, які варто переглянути цього літа кожному вчителю

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

 

Поширити у соц. мережах: