Osvitanova.com.ua

В ефірі UA: Радіо Культура періодично звучать твори, які є в цьогорічній програмі ЗНО з української мови та літератури. Підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання – у розпалі. А отже, саме час зазирнути до радійних фондів та переслухати записи, які точно стануть у пригоді. “Нова українська школа” публікує добірку записів.

Чому це варто зробити:

прозові твори звучать голосами відомих українських акторів, а поезії – навіть голосами самих авторів (і це дуже рідкісні записи); слухання – це відпочинок для очей, можна слухати, наприклад, під час прогулянок на свіжому повітрі; інтонації відкривають нові сенси, а професійна гра акторів змушує буквально “проживати” твір, затамувавши подих.

І ще одна важлива деталь: на сайті ukr.radio є можливість завантажити запис. А отже, ви можете сформувати власний плейлист для підготовки до ЗНО.

1. “Слово про Ігорів похід”

Радіовистава за “Словом…” у перекладі Максима Рильського. У головних ролях – Костянтин Степанков (Боян), Аркадій Гашинський (Святослав), Ада Роговцева (Ярославна), Віталій Розтальний (Ігор).

СЛУХАТИ

2. Іван Котляревський, “Енеїда”

Запис знаменитої вистави Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. У головних ролях – Анатолій Хостікоєв (Еней) та Наталія Сумська (Дідона).

Слухати:

Частина 1 Частина 2

3. Творчість Тараса Шевченка

Зрозуміти Кобзаря, його переконання та ідеї – про що саме й навіщо він писав – допоможуть майстерні читання його творів іншими митцями.

Уривок із балади Тараса Шевченка “Причинна” (читає Дмитро Лінартович) Уривок поеми Тараса Шевченка “Катерина” у виконанні Наталі Ужвій (раритетні записи з фондів “Українського радіо”) Уривок із поеми Тараса Шевченка “Кавказ” (читає Саломе Енґіборян) Баладу “Лілея” Тараса Шевченка (читає Ольга Сумська) Поему Тараса Шевченка “Кавказ” (читає Ніла Крюкова)

4. Пантелеймон Куліш, “Чорна Рада”

Радіовистава за твором “Чорна Рада” триває близько чотирьох годин. Це унікальний запис, що зберігається в радійних фондах. Текст від автора читає Богдан Ступка. У ролях: Віталій Розстальний (Шрам), Лесь Задніпровський (Петро), Віктор Цимбаліст (Черевань), Лариса Хоролець (Меланія), Наталя Сумська (Леся).

Слухати:

Частина 1 Частина 2 Частина 3 Частина 4

5. Леся Українка, “Лісова пісня”

Радіопостановка, під час якої ви буквально відчуєте себе частиною казкового світу, вигаданого поетесою. У ролях: Ада Роговцева, Богдан Ступка, Олександр Ігнатуша, Лариса Кадирова.

СЛУХАТИ

6. Поезія Павла Тичини

У фондах “Українського радіо” зберігаються раритетні записи – Павло Тичина читає власні вірші “Розкажи, розкажи мені поле”, “Їдемо з Великої Багачки”.

СЛУХАТИ

7. Поезія Максима Рильського

У радійних фондах є щонайменше три вірші, записані голосом самого Рильського – “Троянди і виноград”, “Пісні” та “До Рони”.

СЛУХАТИ

8. Олександр Довженко, “Зачарована Десна”

Як відомо, за жанром “Зачарована Десна” – кіноповість. Тобто в ній багато візуальних образів. Вас здивує, наскільки яскраво їх можна передати лише за допомогою звуків у радіовиставі. У головних ролях – Віталій Розстальний, Вячеслав Сланко, Микола Шутько, Ольга Сумська.

СЛУХАТИ

9. Поезія Василя Голобородька

Поезія Василя Голобородька – тема однієї з програм Івана Малковича “Поетична антологія від Тичини до Жадана”. Малкович сам читає вірші Голобородька.

СЛУХАТИ

Бонус для натхнення

Випуск програми “Книжковий лабіринт”, тема якого – “Як розповідати сучасним дітям про знакові події нашої історії?”. Гостя ефіру – Зірка Мензатюк, авторка книжки “Таємниця козацької шаблі”, яка витримала 14 перевидань і увійшла до шкільної програми.

СЛУХАТИ

Нагадаємо, на час карантину, коли школярі навчаються дистанційно, UA: Радіо Культура збільшило кількість освітнього контенту в ефірі. Щодня з вівторка до п’ятниці о 12:00 виходить спецпроєкт “Шкільна класика” – радіовистави за творами української та світової літератури.

А в проєктах “Радіотеатр” та “Вистава без антракту” звучать вистави не лише зі шкільної програми, а і для додаткового навчання. Зокрема, тут можна ознайомитися з творами, які вивчають в українських вишах.

“Нова українська школа”

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: