Osvitanova.com.ua

Найкращі анекдоти створює саме життя. Або дитяче “вміння” писати твори. Ця підбірка цитат із учнівських шкільних творів неодмінно покращить ваш настрій.

Іван Котляревський, твір “Енеїда”

Про “Енеїду”: твір весь віршований із запорізьким акцентом. Котляревський переплітає в “Енеїді” український народ з троянським. Коли читаєш, то співаєш, коли не ротом, тоді головою. Еней був алкоголіком, а коли треба, то перетворювався у справжнього героя. Котляревський переплутав українських героїв з античними. Енеїда не любила Енея. “Еней був парубок моторний…” Це говорить про те, що і в ті часи вже почав зароджуватися технічний прогрес. Від Енея і пішла епоха моторизації.

Читайте також:  ЗНО з української мови та літератури: підготовка, онлайн-ресурси, лайфхаки від експертів

Леся Українка, твір “Лісова пісня”

Лукаш за професією був музикант. Коли Лукаш грав на сопілці, то він виливав на людей навколишній світ. Леся Українка Косач – поетеса. Лукаш любив свою улюблену героїню цього твору – Мавку. Мавка любить красу, але чомусь її руйнує. Мавка – це істота, але одягнена в людину. Леся Українка змальовує ліс як сукупність особистостей. Я думаю, що у нас немає людей, яким би не подобалися твори Лесі українки , а якщо вони є, то з ними треба боротися. Це лісне створіння хотіло відчути на собі справжнє кохання. Леся Українка затронула мене не тільки як поет, а й як жінка. Через нещасливе кохання Мавка покинула свою домовину.

Про Лесю Українку

Попри всі негаразди, Леся Українка боролася з життя і перемогла його. Вірш Лесі Українки “Contra sperma”.

“Слово о полку Ігоревім…”

Ярославна дуже плакала – і тоді Ігоря відпустили з полону. Коли Ярославна плакала, то сльози у неї були чисті. Коли Ігор побачив Золотий Сон, то він задумався, але не надовго. Ярославна надихувала письменників, щоб вони про неї писали. Ігор любив не тільки Ярославну, а й свою руську землю. Ігор бився мужньо, поки не осліп.

Іван Котляревський, твір “Наталка Полтавка”

Коли Возний побачив Наталку, то серце у нього тронулось. З переляку серце вискочило на волю. Наталка виходе за першого міцного жениха. Наталка думала, що женихи другий раз не прив’яжуться. Твір “Наталка Полтавка” врізав мене у саме серце. Коли не потрібно, то Наталка з Полтави проявляє рішучість. Горе прибило стару Терпелиху. Терпелиха з Наталкою колись усиновили Петра. Наталка Полтавка закінчуєть щастям.

Іван Нечуй-Левицький, твір “Кайдашева сім’я”

У Карпа в «Кайдашевій сім’ї» була жінка Мотря, котра нічого не розуміла, зате робила все по-дурному. Кайдашиха шкодувала чоловікові їжу, бо не була його мамою. Карпо мав роботящі руки, які при сварці перетворювалися у кулаки. Кайдашиха називала Мотрю коровою. І це дійсно так. Ставши невісткою, свекруха почастувала її гірким полином.

Про Тараса Шевченка

Шевченко ввів українську літературу за межі країни. Ця жінка без минулого, але з добрим майбутнім пішла на той світ. (“Наймичка” Т.Шевченка). Коли Шевченка посадили за грати, йому було 27 років, а коли він одсидів і вийшов на волю, він став старим і його навіть дружина на впізнала. “Катерина” Шевченка був присвячений жертвам голодомору. На голові у Тараса шапка, шаравари і вишита сорочка. Під шубою у Тараса – біла сорочка і довгі вуса. Іван Шевченко, щоб не впасти духом, ховався в бур’яни з Оксаною.

Читайте також: Література за допомогою мемів: у київській школі в незвичний спосіб вчать давні твори

Твори-роздуми на різні теми

Коли я закінчу школу, то буду любити її. Україна має друге місце з корупції лише тому, що дала хабара, щоб не опинитися на першому. Як тільки я знаходжу ключі до успіхів у навчанні, хтось міняє всі замки, і я знову отримую двійки. Коли я прийшла у школу 1 вересня, то вистроїлась біля нашого класу. Мамині руки не можуть сидіти без діла. З одного вікна виглядала перша половина города, а з другого — друга. В центрі міста росте парк, обсаджений нашими батьками. На новорічній ялинці нас частували цукерками і хлопавками. Ліна Костенко ніколи не тримала язик за зубами. Президент присягаючи перед усією країною, не буде ж тримати руку, наприклад, на планшеті. Коли, наприклад, читати книгу, то в мозок поступає кров і людина може стати приємним співрозмовником. У нас хороша квартира, у батьків хороша робота з хорошою зарплатнею… а у мене хороший атестат. І все це у нас завдяки розуму, що дали нам книжки. Книга вчить, як на світі ходить. Від читання ще ніхто не вмер. Щоб читати книжку, треба міцно сісти. Книги завжди були і будуть безкоштовні, а за інтернет треба сплачувати гроші. Добро настигне нас… Життя – як бумеранг, куди б його не кинув, завжди повертається. За алкоголь батьків позбавили батьківських прав ще в дитинстві. Люди будуть переживать друг за друга, а це важна речовина у світі. Людина байдужа з трьох причин: їй боляче, вона втомилася, вона дурна. Мойсей вів народ через постелю. У нашу школу полюбляють приїздити письменники рідного краю та різні циркачі.

Про інші твори української літератури

На головну героїню «Повії» П. Мирного казати «дурепа» — некоректно. Треба казати «людина з гуманітарним складом розуму». Кавалер з «Украденого щастя» І. Франка був настільки бідним, що подарувати своїй коханій нічого не міг, і він подарував їй своє прізвище. Він розумів свого собаку з першого його слова. Герой повісті Коцюбинського так їй сподобався, що вона хитро закосила під жінку його мрії. Захар Беркут побачив, що хтось із татарської орди впав передніми ногами на землю. Гриця підвели вечорниці та бажання випити. Голова Оксани була заплетена у довгі коси. У собаки були голубі очі і рожеві щоки. Тарас Бульба повільно встав і у такому ж темпі подивився на усіх козаків. Коли Тарас Бульба побачив Остапа, у нього піднялися нерви. Чіпка на деякий час зумів забути вийти заміж за Галю і знову зробився гарним другом для друга дитинства Грицька. В центрі роману лежать позитивні герої. Микола Джеря був єдиний хлопець на селі, через те його й любили дівчата. У нього були волошкові очі з такими ж віями. Князю Олегу пророчили, що він помре від змії, котра виповзе із його черепа. Наприклад, Наполеон і Гітлер не читали твір “Хазяїн”. У романі “Хіба ревуть воли, як ясла повні” зображено відношення гуцулів до домашніх тварин. У Гонти посередині обличчя був один ніс. Він побачив дівчинку на санях, яка запряжена собаками. Відомий письменник Тарас Бульба написав роман “Тарас Бульба”. Дівчина, набираючи воду, поїла солдатів. За кущем біліло щось синє. Лише старий дідусь сидів на возі з маленькою сірою конячкою.

Читайте також:  25 пронизливих поезій Ліни Костенко

Поширити у соц. мережах: