Osvitanova.com.ua

ЗНО (не) зло. Вся справа у розділових знаках. Доки одні активно готуються по книжках, інші відкладають підготовку на останню полицю. Але альтернатива є для обох категорій. Все більше ресурсів випробовують нові форми подачі. А перехід на дистанційне навчання тільки підтверджує слова Володимира Зеленського про «країну в смартфоні». Ми підготували добірку сайтів для підготовки без нудотних масивів тексту, таблиць і графіків. Тепер можна сміливо виймати книжки з-під подушок та не класти монетки під п’ятки.

МОН України

Робити одночасно декілька справ – можна. Завдяки відеоурокам YouTube-канал МОН України існує варіант комбінування навчання та дозвілля. Прослуховувати матеріал можливо під час малювання, прогулянки, прибирання чи майстер-класів із кулінарії. Відео також транслюються телеканалом Рада і розміщуються на офіційному каналі. Зазвичай, у ролику міститься інформація із декількох предметів. Переважно це математика, історія, біологія та англійська мова. А з історії України існує багато подкастів у вільному доступі і на інших Youtube-каналах.

Turnjourn

Іншим видом підходу до підготовки є вивчення матеріалу завдяки ілюстрованим матеріалам. Цю стратегію використала сторінка в Instagram під назвою TurnJourn. Вона була створена працівниками прес-служби Інституту журналістики в цьому році для підготовки до ЗНО з української мови, історії України та англійської мови. Ідея ресурсу полягає в тому, що в нашій пам’яті легко фіксуються саме картинки, а потім уже по них мозок відтворює потрібну інформацію. Тому автори вибрали форму легкої, веселої подачі ілюстрацій і тез для швидкого запам’ятовування. 

Профіль сторінки @turnourn в Instagram

Окрім того, на сторінці в Stories викладаються інтерактивні тести з відповідями та поясненнями, які допомагають випробувати власні сили та перевірити вивчений матеріал.

Prometheus

Тут все просто. Кожен може обирати безкоштовний курс та пройти його по програмі. Серед предметів українська мова та література, історія України, математика, англійська. Інформація подається як в текстовому форматі, так і завдяки відеолекціям.

Мова – ДНК нації

Ресурс буде корисний для тих, хто вчить мову. Окрім правил, тут можна також виконати вправи та написати диктант після реєстрації. Усі матеріали подаються в легкій розважальній формі за допомогою дотепних ілюстрацій.

Сторінка проекту «Мова – ДНК нації»

Osvita.UA

А от інформацію про особливості проведення та оцінювання ЗНО можна прочитати на Ostiva.UA. Сайт розміщує статті про структуру проведення ЗНО, про особливість тестових завдань, нарахування балів та написання власного висловлювання. Бажаючі можуть випробувати свої сили в тестових завданнях минулих років.

Нагадуємо, що через карантин проведення ЗНО переноситься. Це дає додатковий час підготуватися. Якщо він закінчиться не пізніше 1 червня, то основна сесія ЗНО буде перенесена на період з 25 червня до 17 липня. За визначенням МОН України, формат і процедура проведення ЗНО у 2020 році не зміняться.

На жаль, ні кількість предметів, ні прохідний бал у зв’язку з карантином зменшені не будуть. А тому школярам та студентам варто витратити час до першого тестування продуктивно і з користю.

Поширити у соц. мережах: