Osvitanova.com.ua

 

Щоб вступити до університету школярам потрібно здати зовнішнє незалежне оцінювання. Щороку до цього виду тестових завдань все більше уваги, адже навіть у найпродуманіших завданнях трапляються помилки.

Розглянемо декілька загадкових випадків.

Українська мова і література, 2015 рік

Завдання №29-33:

Текст належить відомій українській письменниці Галині Пагутяк. На думку абітурієнтів і самої авторки, питання до тексту є некоректним, адже варіантів інтерпретації могло бути безліч. Пізніше пані Галина написала відкритого листа до Ігоря Лікарчука, директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), щодо порушення її авторських прав:

«Виявивши мені честь і обравши мій текст для аналізу, автори питань і відповідей, безперечно, розуміли, що це складний філософський текст, який можна по-різному інтерпретувати, але повелися з ним дуже непрофесійно… Абітурієнти звернулись до мене дати відповіді на тестові завдання. Я прочитала їх і зрозуміла, що розумні відповіді можна отримати лише тоді, коли ставлять розумні запитання».

За словами Пагутяк, уривок в ЗНО був використаний без її дозволу.

Історія України, 2019 рік

Завдання:

Абітурієнтам необхідно було вибрати фото, на якому зображено Георгіївську церкву Видубицького монастиря (м. Київ). От тільки це завдання не має правильної відповіді, адже на жодній фотографії не зображено Георгіївську церкву.

Представники УЦОЯО пояснили, що помилка сталась через технічний недогляд. Під час друку завдань замість світлини церкви помилково помістили фото собору Великомучениці Катерини в Чернігові.

У результаті, всім абітурієнтам за це завдання зарахували по балу незалежно від їхньої відповіді.

Українська мова література, 2017 рік

Завдання

Учасникам ЗНО пропонувалось обрати одну з чотирьох цитат із п’єси Івана Карпенка-Карого «Мартин Боруля» як таку, що характеризує кульмінацію сюжету.

Тільки правильної відповіді це завдання немає, адже кульмінацією сюжету може бути будь-який уривок. Представники УЦОЯО вирішили зарахувати за це завдання 1 бал усім учасникам.

Фізика, 2019 рік

Завдання № 32.1 (в одних зошитах) або № 31.1

Завдання з фізики мало дві правильні відповіді. В УЦОЯО пояснюють казус неоднаковим трактуванням питання в навчальній літературі. Мовляв, більшість авторів визначають коефіцієнт трансформації трансформатора в режимі холостого ходу як відношення напруги на первинній обмотці до напруги на вторинній обмотці. Однак є поодинокі випадки, коли цей коефіцієнт вважають відношенням напруги на вторинній обмотці до напруги на первинній.

У результаті, рішення було прийнято на користь вступників. Ті, хто обрав відповідь «0,02» і «50», отримали по 1 балу. 

Поширити у соц. мережах: