Osvitanova.com.ua

Діти від природи дуже відкриті та привітні. Вони не усвідомлюють, що не всі дорослі хороші, що їм можуть завдати болю. Про дитячу доброту та щирість відомо всім, а шахраям і педофілам у першу чергу.

Вони чудові знавці психології, тому так легко налагоджують контакт із дитиною, заплутують її, підкупляють солодощами чи лестивими словами. 

Аби вберегти дитину від цього, потрібно вчити її правил безпечного спілкування з незнайомим людьми. Щоб сформувати цю навчику, батькам потрібно розповідати дитині, як правильно реагувати на чужинців, а не загострювати увагу на тому, що хтось заподіє їй шкоди. Як це зробити? Ділимося простими правилами.  

Обговоріть систему відносин «свій — чужий»

Пояснюйте дитині, що чужа людина — це будь-який незнайомець, незалежно від його поведінки, статі та віку. А до категорії «свій» належать мама, тато, бабусі й дідусі (коло осіб можете позначити самі).   

Перш ніж почати розмову зі стороннім дорослим, дитина повинна запитати дозволу у когось зі списку «свій».  Навіть якщо ви самі знаєте людину, а дитина ніколи її раніше не бачила, вона однаково має спочатку запитати у вас.  

Не залякуйте дитину 

Фрази на зразок «Чужий дядько тебе вкраде» лише підсвідомо сформують негативну настанову та підірвуть базову довіру дитини до світу. Краще наголошуйте, що є й такі незнайомці, з якими можна говорити. Це, наприклад, співробітники поліції, продавці, пожежники, учителі тощо. До цих людей дитина може звернутися у разі надзвичайної ситуації. 

Якщо порушили кордони — клич на допомогу!

Розкажіть дитині про те, що незнайомці не тільки не повинні розмовляти з нею, але і брати її за руку, торкатися, різко хапати, підходити ближче ніж на два метри. Узагалі дитина має знати, що будь-які дотики, що їй неприємні, причиняють відторгнення, повинні одразу припинитися. Це стосується і того моменту, коли її торкається хтось знайомий. 

Навчіть говорити «Ні!» 

Навчіть дитину не брати у незнайомців жодних подарунків, цукерок, грошей; нікуди не йти, якщо її покликали; не вірити, якщо їй обіцяють щось купити; не йти за незнайомцем, навіть якщо він переконує, що відведе до мами і тата. 

Пояснюйте, що у разі небезпеки можна кричати на вулиці. Дітям так часто забороняють галасувати, що для них це може виявитися складно. Тож потренуйтеся разом. Якщо не вийшло, не кричіть, посмійтеся разом і спробуйте ще разів десять. 

Більше про навчання дітей безпечної поведінки з незнайомцями, в інтернеті, вдома та на вулиці шукайте у книзі Світлани Казьміної «Нестрашна енциклопедія безпеки для дорослих та дітей». До того ж, у книзі ви знайде цікаві завдання для дітей, що допоможуть у навчанні та закріпленні правил безпеки.

Поширити у соц. мережах: