Osvitanova.com.ua

4 червня 2021 року стартував новий освітній проєкт «Портрет читача замолоду». Це  –  серія відеоінтерв'ю про читання як стиль життя та інструмент розвитку критичного мислення, яку реалізує культурно-видавничий проєкт «Читомо».

Усього заплановано 8 відео, в яких українські інтелектуали (письменники, перекладачі, літературознавці, громадські діячі) поділяться власними історіями про книжки та вплив читання на їхнє життя. Також автори проєкту запрошують усіх охочих ділитися у соцмережах власними історіями про значення книжок у житті. Розповіді можна викладати з хештегом #МояЧитацькаБіографія.

Ідея створення проєкту пов’язана з результатами тестування PISA. Це – Програма міжнародного оцінювання учнів, за якої оцінюється середнє вміння школярів рахувати, читати, розумітися на природничих та гуманітарних дисциплінах. Згідно з дослідженням PISA, 2018 року Україна посіла ступінь «нижче середнього» в читанні. В останні 3 роки ситуація схожа: майже третина учнів не досягає базового рівня читання.

Творці проєкту – команда медіа про книговидання та культуру читання «Читомо». Оксана Хмельовська, засновниця й головна редакторка, стала ведучою «Портрету читача».  

«Того ж 2018 року ми з командою нашого видання провели власне масштабне опитування Ukrainian Reading Publishing Data. Виявили приголомшливі факти: більшість українців не мають постійної звички читати книжки. Мало того, в структурі щоденних звичок перше місце посідає споживання «швидкого контенту» з соцмереж. Тобто українці поверхово сприймають прочитане, не заглиблюючись й не аналізуючи. Відтак цілі покоління втрачають навички до критичного мислення і як наслідок – стають вразливими до маніпуляцій, фейків, неперевіреної інформації. Тому ми вирішили створити відео, в якому пояснюємо, як книжки здатні змінювати світогляд, наші звички та життя», – коментує Оксана Хмельовська.

«Портрет читача замолоду» – це спроба поглянути на відомих успішних людей саме як на досвідчених читачів, дослідити їхню читацьку біографію та вплив книжок на певні життєві рішення, позицію, світогляд. А також через флешмоб #МояЧитацькаБіографія залучити до ширшої дискусії блогерів, письменників, видавців і самих читачів.

«Міжнародний фонд «Відродження» тривалий час підтримував переклади класичних творів світової гуманітаристики, тож ідея промоції читання є частиною нашої програмної роботи. Ми  вважаємо, що культура читання є одним з головних інструментів розвитку критичного мислення. Тому дуже цікаво почути людей, які є читачами з досвідом. Сподіваємося, їхній приклад надихатиме й інших», – говорить Станіслав Лячинський, директор програми «Соціальний капітал» Міжнародного фонду «Відродження». 

{{read_more|Читайте також| 4552, 4758}}

Героєм першого відео проєкту став Євген Глібовицький, експерт зі стратегій, співзасновник «Громадського», засновник компанії pro.mova та член наглядової ради Суспільного мовлення. Консультує політиків, бізнес і ГО в питаннях комунікації. Вважає, що читання – це як вміння бігати марафонські дистанції. Цей процес тренує концентрацію, вміння брати на себе відповідальність та навіть навички тайм-менеджменту.

Інтерв’ю з Євгеном Глібовицьким нижче.

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: