Osvitanova.com.ua

Подивитися і завантажити посібник.

«Живі письменники. Батькам» – спільний проєкт ГО «Смарт освіта» та ДУ «Український інститут книги», реалізований у партнерстві з Фундацією Дарини Жолдак, в рамках якого вийшов посібник для батьків дітей 6-10 років. У ньому ви знайдете:

описи 50 дібраних експертами книжок сучасних українських письменників; запитання для бесід із дитиною про зміст; ідеї для спільної гри; коментарі психолога.

Рекомендовані книжки розраховані на різний рівень читацької компетентності – як для дітей, котрі тільки починають читати, так і для вправних читачів. Укладачі посібнику при виборі орієнтувалися на відзнаки в рейтингах та конкурсах, відсутність у навчальній програмі 1–4 класів та актуальність книжок, всі вони видані впродовж останніх 5–6 років і є наявними в книгарнях т та бібліотеках.

Під описом кожної книжки є теги: тематичні (пригоди, тварини тощо) і психологічні (наприклад, дорослішання, пошук свого Я). За ними батьки можуть обрати найактуальніше для їхньої дитини.

Два основні блоки орієнтуватимуть у напрямах роботи:

Про що поговорити. Серйозні теми варто обмірковувати та обговорювати з дитиною, спостерігати за її реакцією, ставити запитання, вислуховувати думку й надавати підтримку. Як із цим гратися. Ігри та творчі завдання до текстів поглиблять сприйняття і сприятимуть розвитку творчого мислення.

Окремі книжки мають QR-коди, за якими міститься додаткова інформація (анімаційні відео, ігри) або весь текст у відкритому доступі. Книжки на складні теми (втрата, агресія, дискримінація) містять докладні коментарі психолога про те, на що варто звернути увагу під час читання й обговорення.

Над посібником працювали дитяча й сімейна психологиня Світлана Ройз, співзасновниця та керівниця проєкту підтримки дитячого читання «БараБука» і дитяча письменниця Таня Стус, дитяча письменниця іекспертка проєкту підтримки дитячого читання «БараБука» Марія Артеменко та інші.

Дивіться також 10 відео циклу «Живі письменники» з матеріалами для інтегрованих уроків

Галина Титиш, очільниця ГО «Смарт освіта» та укладачка посібника:

«Родинне читання – це не лише прекрасна сімейна традиція, яка залишиться теплим спогадом дитини на все життя, але й потужний внесок, який батьки можуть зробити для її розвитку. Міжнародне дослідження PISA доводить: ті учні, яким батьки багато читали змалечку і під час навчання в початковій школі, досягають кращих результатів у навчанні, ніж інші учні. Ще на успішність позитивно впливає обговоренням різних тем, щоденних подій та шкільного життя. Цей посібник вміщає як чудові тексти для читання з дитиною і читання самою дитиною, так і плани бесід для ще більшого занурення у світ книжок».

Світлана Ройз, дитяча та сімейна психологиня:

«Сучасні діти живуть у цифрову епоху. Їм часто бракує живих контактів, вони бувають самотніми, дуже чутливими, але водночас не до кінця усвідомлюють власні емоції. Читання разом із дорослими стає для них не тільки розвитком навички, а й психотерапією, тренінгом з емпатії, коли твориться спільний емоційний та ціннісний простір, а герої книжок перетворюються на безпечних провідників у стабільний світ. Дітям цікавіше читати, якщо є з ким обговорювати прочитане. Це одна з форм родинного спілкування».

Тетяна Стус, фахівчиня з дитячого читання:

«Українським школярам, перегодованим неапетитною, малостравною “класикою”, сьогодні потрібно не просто “захопливе читання”. Вкрай важливо запропонувати їм тексти про актуальний для них світ, важливі для їхнього віку виклики та корисні інструменти в тому числі для самопізнання, психологічної стійкості та формування національної ідентичності.

Для покоління, що виростає в нестабільні часи громадянського становлення, у просторі, де навіть дорослі люди неабияк потребують опори, надійними помічниками стануть твори сучасної вітчизняної літератури. Твори не про страждання та плачі історичної давнини, а про однолітків, про знайомі дитині ситуації, міста та місця — від освічених творчих людей, які живуть у тому ж світі, що й вони».

На сайті Yakaboo ви зможете придбати книжковий бокс або окремі книжки, які рекомендовані у проєкті, та разом із дитиною зануритися у літературний світ. Акція діє до 28 лютого 2021 року.



Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: