Osvitanova.com.ua

Сталий розвиток – це словосполучення сьогодні можна зустріти все частіше. Однак багато дітей не розуміють, що воно означає. Батькам важливо навчити дитину концепції сталого розвитку і пояснити, як вона може допомогти нашій планеті й внести свій внесок у збереження навколишнього середовища.

Почніть з малого: вчіть дитину зменшувати кількість сміття. (Навчіть її «золотому» правилу: «Скорочуй, використовуй повторно, переробляй»). Спробуйте вирощувати овочі разом з дитиною або придумайте інші заняття, які навчать її піклуватися про навколишнє середовище.

Щоб дитина краще зрозуміла необхідність зберігати навколишнє середовище, вчіть її за допомогою веселих занять, які розвинуть у неї корисні навички. Розглянемо деякі з них.

1. Перетворіть сортування сміття у гру

Якщо ви вже сортуєте сміття, перетворіть це заняття у гру, щоб передати цю навичку дитині. Використовуйте для різних видів сміття (паперу, пластику, скла тощо) пакети різних кольорів або різні сміттєві відра. Разом з дитиною ви можете знайти в інтернеті і роздрукувати знаки для позначення різних видів сміття, а потім наклеїти їх на сміттєві відра. Після цього розкажіть дитині про сортування сміття.

2. Компостуйте сміття

Компостування – це не тільки корисне для навколишнього середовища заняття. Це може бути цікаво для дитини. Використовуйте для цього спеціальний компостер або звичайне відро. Якщо ви живете в приватному будинку, краще тримати відро у дворі, якщо у квартирі – на балконі. Дотримуйтесь таких рекомендацій:

вистеліть дно відра гілками, покладіть зверху шар листя і налийте трохи води; зверху складайте харчові відходи: картопляну шкірку, яблучні недогризки, кавову гущу, яєчну шкаралупу тощо. додайте до харчових відходів ще води; поверх шару харчових відходів покладіть ще один шар листя; коли відро буде заповнено, перемішайте вміст; через 3-12 місяців компост, що утворився, можна використовувати в саду або для підживлення ґрунту для кімнатних квітів.

3. Використовуйте потенційне сміття для творчості

Не поспішайте викидати старі журнали, пластикові контейнери, коробки тощо. Дитина може використовувати їх для творчості. Дайте їй скотч, клей, фарби, маркери, ножиці –  і дозвольте створити щось нове з того, що ви збиралися викинути у відро для сміття.

4. Користуйтеся саморобними засобами побутової хімії

Перетворіть стандартне прибирання на науковий експеримент і зробіть засоби побутової хімії своїми руками. Наприклад, змішайте харчову соду з теплою водою – у вас вийде засіб для чищення, яким ви можете витерти внутрішню частину мікрохвильової печі або холодильника. Щоб витерти стіл, змішайте рідке мило з теплою водою.

5. Розфарбуйте екосумки

Хто сказав, що екосумки повинні бути сірими й нудними? Візьміть маркери для тканин, фарби тощо і прикрасьте вашу сумку. Беріть її з собою щоразу, коли йдете до магазину за покупками.

6. Мотивуйте свою сім'ю більше ходити пішки замість того, щоб їздити на машині

Прогулянки пішки корисні для навколишнього середовища, на відміну від поїздок на машині. Крім того, ходіння пішки – це хороша фізична активність. Якщо вам дозволяє час та інші обставини, ходіть в магазин, аптеку тощо. Якщо ви ходите разом з дитиною, грайте з нею в ігри під час прогулянки.

7. Розвивайте у дитини екологічну свідомість

Допоможіть дитині зрозуміти необхідність збереження навколишнього середовища з раннього віку. Ваш внесок у цю справу може бути незначним, на перший погляд, але в довгостроковій перспективі ваші маленькі дії можуть принести велику користь.

{{read_more|Читайте також| 2192, 3982}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: