Osvitanova.com.ua

Незвичний шкільний рік щойно закінчився, а вчителі вже мріють про зустріч зі своїми учнями! Будьмо оптимістами, сподіваймося на безпечні посиденьки на природі до початку навчального року! Стежите за новинами? Маєте декілька цікавих місць для літнього пікніка, щойно з’явиться можливість?

Пропонуємо вам ознайомитися з корисними екозвичками та впровадити їх в особисте й шкільне життя вашого класу! Деякі правила можна використовувати вже зараз, деякі – з початку навчального року.

Нагадайте дітям кілька «зелених» кроків у повсякденному житті, які доположуть стати дружніми до природи та засвоїти нову корисну звичку – збереження довкілля:

Не приносьте додому здорових дитинчат лісових звірів і птахів. Не ловіть метеликів, бабок, жуків, равликів заради забави. Не розоряйте мурашники. Мурахи – санітари лісу. Не ламайте здорові гілки на деревах. Не залишайте сміття на природі: у лісі, на пляжі чи в парку.

Раціонально використовуйте папір

Дослідження Асоціації з питань управління інформації та зображень (AIIM) показало, що для виробництва 1 тони паперу використовується 17 дерев, 26 тисяч літрів води, 4000 кВт електроенергії і 240 літрів палива. Над такими цифрами варто замислитись і власним прикладом показати дітям, наскільки важливо економно використовувати папір.

Не викидайте листи, якщо учень використав їх лише з одного боку – пишіть і на звороті. Заохочуйте дітей здавати макулатуру на вторинну переробку в спеціальні пункти приймання. Використовуйте папір із тегом FSC – він не містить хлору для відбілювання аркушів. Уникайте використання паперових тарілок і чашок. Користуйтеся оригінальними із кераміки або інших матеріалів, що миються. У класі є принтер? Налаштовуйте друк економно. Використовуйте звороти, налаштовуйте мінімальні поля (береги) на ваших документах. Якщо ви друкуєте вебсторінку, скопіюйте та вставте потрібний текст у будь-який текстовий редактор, щоби не витрачати сторінки на зайву рекламу чи меню.

Мінімізуйте споживання пластику

1. Власні чашки замість пластикових стаканів

Якщо в школі є кулер, найчастіше «комплектом» до нього йдуть одноразові стаканчики. Екологічною альтернативою можуть стати особисті чашки. Корисні теплі напої можна приносити в термосах із дому.

2. Альтернативи одноразовим бахилам

Замість використання поліетиленових бахил, зверніть увагу на багаторазові аналоги чи змінне взуття. До створення багаторазових бахил залучіть учнів, пошити їх можна навіть зі старих парасольок! Такий аксесуар буде корисним не лише для учнів, а і для батьків, які зустрічають дітей у школах або супроводжують у медичних установах.

3. Оригінальні багаторазові сумки для змінного одягу замість пакетів

Запропонуйте учням пошити (вдома або на уроці праці) багаторазову екоторбинку для спортивної форми або змінного взуття. Поясніть важливість цієї ініціативи! Своїм прикладом діти можуть надихнути батьків використовувати схожі мішечки для овочів та фруктів. Так школярі та їхні родини скоротять кількість пластику та підкреслять власну індивідуальність.

«Ні» повітряним кулькам!

Звісно, цей пункт логічніше обєднати з попереднім, адже це пластик, але кулькова проблема величезна, потребує особливої уваги! Повітряні «друзі» можуть подолати великі відстані, забруднюючи найвіддаленіші куточки нашої країни. Після відпускання в небо вони падають назад на поверхню землі та у водойми.

Термін розкладання кульок – від 4 років, капронових стрічок – понад 100 років. Загроза для тварин і птахів. Коли тварина поглинає залишки кульки, вона може блокувати її шлунково-кишковий тракт та призвести до загибелі. Небезпека для морських мешканців. Залишки повітряних кульок, що потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи інших невеликих морських створінь. Через це їх споживають у їжу більші морські тварини. Шкода для птахів. Пернаті часто плутаються в стрічках і не можуть більше літати. Крім цього, вони також споживають залишки повітряних кульок у їжу.

Концепції впровадження екологічної освіти можуть бути різними, але найбільш ефективними є ті, що супроводжуються практикою та власним прикладом. Установіть у школі коробочки для збору батарейок, використовуйте багаторазовий посуд, мінімізуйте використання пластику. Хай звички ваши учнів будуть схожими на ваші, виховуйте себе!

Поширити у соц. мережах: