Osvitanova.com.ua

Щороку мешканці світу відзначають День Землі 22 квітня і таким чином вшановують вразливу природу планети, яка все більше потерпає від людських дій. Заходи з ініціативи громадських організацій до Всесвітнього дня Землі спонукають людей бути уважнішими до проблем довкілля, привертаючи чимало уваги з боку медіа та громадян.

Перша і найбільша акція у рамках Дня Землі пройшла у 1970 році в США 22 квітня. 20 мільйонів американців — в той час 10% від загальної чисельності населення Сполучених Штатів — вийшли на вулиці і в парки, протестуючи проти погіршення стану навколишнього середовища.

Настає День Землі, коли лунає Дзвін миру – символ спокою і солідарності націй щодо проблем екології. Перший такий дзвін, відлитий з орденів і медалей людей з різних куточків планети, був встановлений у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в 1954 році.

Засновником Дня Землі вважається член Сенату США Гейлорд Нельсон, який виступив з ідеєю національного дня для залучення уваги до навколишнього середовища після того, як став свідком руйнівної дії великого розливу нафти в Санта-Барбарі, штат Каліфорнія, в 1969 році. 

До кінця 1970 року перший День Землі призвів до створення Агентства США з охорони навколишнього середовища та прийняття законів про чисте повітря, чисту воду і зникаючі види. До 1990 року День Землі став глобальним, мобілізувавши 200 мільйонів осіб в 141 країні і піднявши проблеми навколишнього середовища на світовій арені.

Найбільшим викликом для майбутнього людства і систем життєзабезпечення стали зміни клімату, і тому кліматичні зміни і було обрано темою ювілейного Дня Землі. 

В цьому році сама планета показала, як ми можемо про неї дбати. Завдяки карантинним заходам по всій планеті знизився обсяг шкідливих викидів у атмосферу. У каналах Венеції з'явилася риба і дельфіни, вода в них стала прозорою. Планета показала нам, як ми можемо про неї дбати, і що навіть короткострокові заходи дають швидкий ефект. 

Цей рік від минулого Дня Землі, нагадав нам про ще декілька речей.

- Потрібно моніторити небезпечні віруси, які циркулюють у дикій природі і передаються від тварин людям, і докладати зусиль аби вони не потрапляли до людської популяції. 

- Різноманіття життя на Землі скорочується, і в цьому році ми попрощалися з низкою видів. Наприклад, китайський веслоніс (прісноводна риба) та суматранський носоріг оголошені вимерлими. Нижче на фото ви бачите останніх двох північних білих носорогів на планеті. Але є й добрі новини, дослідники все ж виявляють ще не досліджені види рослин і тварин.

- Руйнівні масштабні пожежі в Австралії наприкінці 2019 року на початку 2020 проілюстрували наслідки зростання середньої температури. Загинуло понад мільярд тварин, постраждала вся екосистема континенту. Пожежі виникли після багаторічної посухи.

Поширити у соц. мережах: