Osvitanova.com.ua

Розповідаючи дітям про екологію та методи збереження природи, ми приділяємо багато уваги відходам. Пояснюємо, як і для чого потрібно їх сортувати, як смітити менше. Та може виникнути питання: що робити з непотребом, який уже є?

Проєкт “Дружня школа” розповідає про апсайклінг – що це таке і чому це не тільки корисно, але цікаво і весело.

ЩО ТАКЕ АПСАЙКЛІНГ

Апсайклінг – це не просто переробка старих речей, а виготовлення із них нових. Він передбачає повторне використання вживаних речей. Це потрібно, щоб зменшити виробництво і його вплив на зміни клімату, а також кількість відходів і ресурсів, які йдуть на їхню переробку.

ЧОМУ ЦЕ КЛАСНО

Апсайклінг дає можливість по-новому подивитись на непотріб і мотлох, який точно є в більшості домівок. Цей процес не тільки дає причину влаштувати глобальне прибирання, а й придумати і створити щось нове та гарне з речей, яким місце на сміттєзвалищі.

Плюси: чистота і порядок, можливість заощадити сімейний бюджет (бо ж робитимете щось, що точно потрібне) і водночас отримати стильні елементи інтер’єру, побуту, гардеробу. Зрештою, просто цікаво провести разом час.

ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ РАЗОМ З ДІТЬМИ

Обкладинки для зошитів, книг, блокнотів. Відберіть старі речі, пошиті з цупкої тканини (наприклад, поношені джинси). Прикладіть блокнот у розгорнутому вигляді обкладинкою до поверхні речі. Відмалюйте шматочком мила контури і додайте по 5 сантиметрів по краях, щоб загнути і підшити тканину. Заберіть блокнот, виріжте вашу викрійку, прошийте краї зверху і знизу, щоб можна було одягати на блокнот. Із обрізків можна сплести закладку і зробити петельку для ручки.

Ваза для квітів. Візьміть банку/пляшку/бляшанку, клей і все, що може знадобитись для декору. Обклейте майбутню вазу нитками із старого в’язаного светра чи зробіть на ній аплікацію із шматочків шкіри, які можна вирізати із старих капців чи сумки.

Хатинку для домашнього улюбленця. Це варіант, якщо є непотрібні коробка і футболка. Будка може бути такою: на прямокутну коробку одягнути стару велику футболку так, щоб горловина була, як вхід. Краї з іншого боку приклеїти чи закріпити степлером, рукави зашити і заправити всередину – будуть кишеньками для іграшок.

Органайзер для речей. Це якщо є багато маленьких коробочок-баночок. Їх можна розфарбувати або обклеїти тканиною і скріпити разом. Допоможе перетворити безлад у тумбочці на порядок.

Годівничка для безпритульних тварин. Маєте старі надщерблені тарілки чи пошкоджені миски, які не протікають, але вже й не використовуються? Прикріпіть їх до шматка труби чи дерев’яного бруска, зверху додайте невелике накриття (щоб у миски не падав дощ) і виносьте туди, де ходять бездомні котики.

Простір для апсайклінгу безмежний – починаючи від простої модифікації старих речей (вкоротити довжину, додати кишені, перефарбувати) до глобальних перероджень.

Тетяна Павліченко, журналістка проєкту “Дружня школа”, спеціально для “Нової української школи”

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Поширити у соц. мережах: