Osvitanova.com.ua

29 вересня - 1 жовтня у Києві відбувся визначний захід для освітньої сфери – Всеукраїнський освітній хакатон "EduHack". Головна ідея Хакатону – об`єднати людей навколо ідеї і одразу втілити її в життя. За 3 дні інтенсивної роботи кожна з команд представляла свій продукт перед жюрі. Переможці хакатону отримали винагороду та необхідну підтримку для доопрацювання та ресурси для запуску свого проекту.

Організаторам вдалося створити платформу, де зібралися ініціативні діячі у сфері освіти з усієї України для створення нових ідей та інноваційних рішень, покликаних подолати проблеми сучасної освіти в Україні.

Учасники змогли знайти однодумців, одразу перевірити свою ідею на життєздатність, всесторонньо пропрацювати новий проект або наявний продукт під керівництвом досвідчених менторів зі сфер освіти, бізнесу, технологій та культури, мали можливість послухати лекції відомих експертів, взяти учать у майстер-класах та почути історії успіху від розробників успішних освітніх проектів.

Учасників не обмежували у виборі ідеї. Більшість нових проектів були орієнтовані на створення альтернативних шкіл або дошкільних закладів, змін системи навчання. Тему розширили освітні проекти для викладачів (ідея Наталії Чуприни ) та консалтингові проекти для освітніх закладів, мобільні додатки та сайти для фасилітації навчального процесу тощо.

Але були й дійсно іноваційні ідеї та проекти. Наприклад, платформа MILANA - персональний асистент у месенджері, який відправляє вам повідомлення навчального змісту - тексти лекцій, відео-лекції, аудіо підкасти, презентації, графіки, кейси, задачі та завдання по курсу, на який ви підписалися.

Ще одна вже існуюча ініціатива - “Академія самостійності і відповідальності” , яку заснував багатодітний батько, Ігор Каратунов. Проект про домашню школу-пансіон із невеликою кількістю учнів, де навіть діти з особливими потребами формують свій характер, успішно проходять шкільну програму екстерном, присвячують свій час позакласним заняттям - спорт, музика, громадська діяльність тощо, і стають лідерами.

EduHack зібрав абсолютно різних учасників освітньої сфери - і молодих людей, і апологетів галузі, хтось прийшов лиш із шаленим бажанням творити зміни, хтось - із свіжою ідею, а хтось - з розробленим проектом та вагомими напрацюваннями, дослідженнями та аналізом ринку, і шукав людей у свою команду. Були й такі, що приходили з уже діючим проектом і лиш вдосконалювали його. Саме такий - Студія освіти для викладачів «СОВа» - зайняв перше місце.

Надзвичайно цікаво було слідкувати за розвитком свіжих ідей, з кожним днем відчувався прогрес і вдосконалення. Деякі перетворилися на проекти, але були і такі, що залишилися лиш ідеєю і чекають свого зіркового часу на наступному заході.

Розробляти нові освітні проекти допомогали:

Альона Шевчук – керівник напряму онлайн-навчання EVO.Company; Максим Копистко – волонтер, голова ГО Чейспейс; Максим Бачек – бізнес-тренер компанії Team Expert, яка вже 11 років спеціалізується на розвитку бізнес-команд в Україні; Мар'ян Цар – ІТ-фахівець з великим досвідом в розробці програмного забезпечення та менеджменті; Дарья Немчина – експерт з продажів; Наталія Виноградова – експерт з SMM; Валерія Алавіє – івент-організатор.

Зірковими лекторами, які надихали відвідувачів на дії були Іветта Делікатна, спів-засновник та директор SingularityU Kyiv Chapter, розповідала про важливість постійного вдосконалення. Олексій Мась поділився ідеями про те, як виростити інноваторів та залучити їх до вашого проекту. Іван Примаченко, співзасновник курсів Prometheus, розповів про головні освітні тренди. Також виступали Євген Мірошніченко, Євгенія Панічевська, голова Асоціації батьків дітей з аутизмом, та інші лектори, які надихали слухачів на дії. А засновники проекту Bristar Studio розповіли про новий тренд edutainment та досвід створення навчальних ігор, узгоджених з навчальними планами МОН, та запровадження шкільного серверу UniBox.

Фото: з сайту Bristar Studio

Усі учасники отримали винагороду. Команда EdCamp Ukraine особливо відзначила проекти «Школа життєтворчості» і «Е-садок», і надала власні подарунки.

Освітня спільнота вдячна EduShifts Ukraine, "School Angels", Національний комплекс «Експоцентр України» (ВДНГ) та компанії «Київстар», а також Ірині Браніцкій та Анні Сушко за організацію заходу та з нетерпінням чекає на нові зустрічі!

Репортаж Аліни Попсуй, “Освіта Нова”

Поширити у соц. мережах: