Osvitanova.com.ua

Ми впевнені, що ви точно чули про книжку Остіна Клеона «Кради як митець», в якій він переконує читача, що ніщо не є оригінальним, ідеї не беруться з повітря – їх можна «вкрасти», читай надихнутися. Красти треба чесно. Тобто не просто наслідувати інших, а переосмислювати і перероблювати чужі ідеї і створювати власні шедеври. Нижче ми нагадаємо про головні правила, які наводить в книжці автор.

Правило 1: Кради як митець

Автор говорить, що не існує нічого абсолютно оригінального, ніщо не з'являється із пустоти. Всі результати спираються на створене раніше. Тому вміння «красти» ідеї – це теж мистецтво. Робота «митця» полягає в тому, щоб формувати в собі надивленість, збирати хороші ідеї, надихатися фільмами, книжками, картинами, людьми і так далі. Зберігайте в теці тільки те, що відгукується саме вам. І не забувайте цікавитися світом, гугліть незнайомі терміни чи видатних особистостей.

Правило 2. Не чекайте, поки розберетесь в собі. Займайтесь справою!

Так ви зекономите час, швидше зрозумієте себе і навчитеся. Ви вже готові. Нехай вас не лякає «синдром самозванця», всі це відчувають. Грайте в творчість, доки не почнете творити. Починайте з копіювання — всі так навчаються. Точну копію зробити не вдасться, бо ви інша людина. Але не крадіть стиль, запозичте спосіб мислення.

Правило 3. Пишіть книжку, яку самі хотіли б прочитати

Пишіть не про те, що знаєте, а про те, що любите. Намалюйте картину, яку хотіли б бачити; почніть бізнес, яким би хотіли керувати; придумайте товари, якими б хотіли користуватися – робіть саме те, що хотіли б бачити зробленим.

Правило 4. Старайтеся робити все своїми руками

Знайдіть спосіб залучити тіло до творчості. Адже нам потрібні відчуття, яких позбавляє нас робота на комп’ютері. Якщо дозволяє простір, то спробуйте створити для себе два робочих місця – аналогічне та цифрове. Аналогічне – це місце, де можна буде писати, рвати папір, клеїти, робити нотатки від руки.  

Правило 5. Зрозумійте важливість хобі і побічних проєктів

Краще мати одночасно декілька проєктів, щоб можна було перемикатися з одного на другий. Набридне один – відкладіть і переходьте до іншого, а коли він набридне, повертайтесь до першого. Практикуйте продуктивне відкладання. Буває так, що саме в ті моменти, коли ви нічим до пуття не зайняті, приходять свіжі ідеї. 

Дуже важливо мати хобі. Не обов'язково, щоб воно приносило гроші, головне – щоб воно приносило радість. Хобі дає, але не бере, воно відроджує. Цінуйте всі грані своєї душі. Не намагайтеся робити все за єдиною схемою чи пов'язувати всі свої захоплення. Просто займайтеся ними, і з часом ви побачите, що все має сенс.

Правило 6. Добре робіть свою роботу і діліться нею з іншими

Більшість людей в світі не зобов'язані цікавитись тим, що ви думаєте. Як казав письменник Стівен Прессфілд: «Не те, щоб люди дурні або грубі, вони просто зайняті». Люди прагнуть стати відомими, як найскоріше, але коли ти маловідомий, не існує ніякого тиску, тому це час експерементувати і вчитися. Привертати увагу краще після досягнення результатів.

Формула популярності проста: робіть свою роботу добре і діліться нею. Працюйте щодня, робіть помилки, виправляйте їх і продовжуйте. Інтернет допомагає ділитися результатами на платформах з роботами творчих людей чи в соцмережах. Не обов'язково ділитися всім одразу. Викладайте ескізи, обговорюйте, діліться порадами. Не бійтеся, що ідеї вкрадуть — навіть хороші ідеї треба впроваджувати в життя.

Правило 7. Забудьте географію – вона більше не керує нами

Натхнення чатує на вас в усіх усюдах. За допомогою інтернету ми можемо завжди бути на зв'язку з усім світом, але й без нього можна обійтися. Ще Кафка казав: «Не обов'язково виходити з дому. Сядьте за стіл і слухайте. Навіть не слухайте — чекайте. Навіть не чекайте, просто сидіть спокійно на самоті. І весь світ запропонує вам себе». Періоди добровільної ізоляції та короткочасного усамітнення дуже важливі. Виходьте з дому. Ще краще час від часу переїжджати туди, де люди живуть зовсім іншим життям. У звичному оточенні мозок почувається занадто комфортно. Треба струснутися, вивести його з рівноваги.

Правило 8. Будьте хорошою людиною

Заводьте друзів, ігноруйте недоброзичливців, говоріть про людей добре. Тримайтеся ближче до талановитих і розумних людей, які займаються чимось справді цікавим. Стежте за тим, що вони роблять, про що говорять, чим захоплюються.

Не шукайте схвалення. Здається, що гарна робота не потребувала зусиль, але це ілюзія. Ніхто не знає, скільки часу й енергії вкладено. Вашу роботу оцінять не всі, а деякі можуть вас навіть образити. Навчіться почуватися комфортно в цій ситуації або просто будьте занадто зайняті, щоб помічати це.

Збирайте хвалебні відгуки. У моменти самотності і розчарування перечитайте декілька і сили повернуться. Але пам'ятайте, що все тимчасово. Не дозволяйте собі заспокоюватися на досягнутому.

Правило 9. Будьте нудними (тільки так можна виконати свою роботу)

Творчість вимагає великої кількості енергії, тому бережіть себе: правильно харчуйтеся, багато гуляйте, висипайтеся. Витрачаючи енергію на дрібниці, ви нічого не залишите для творчості.

Не беріть у борг і намагайтеся витрачати по мінімуму. Замість цього відкладайте гроші, що дозволить не турбуватися про фінанси. Не кидайте основну роботу, якщо творчість поки не приносить дохід. Основна робота дасть стабільний дохід і дозволить зберегти свободу самовираження. Заведіть календар і розподіляйте заплановану роботу на щоденні відрізки. 

Правило 10. Сприймайте творчість, як вміння позбуватись зайвого

У наш вік надмірності виграють ті, хто розуміє, від чого треба позбутися, щоб зосередитися на дійсно важливому. Ніщо не паралізує так сильно, як ідея про необмежені можливості. Твір мистецтва характеризується не тільки тим, що в нього вкладено, але й тим, що залишено за межами.

Перебороти творчий ступор легко – достатньо обмежити себе. Парадоксально, але обмеження в цьому випадку означає свободу. Створюйте речі, використовуючи ті ресурси, які є у вас прямо зараз.

{{read_more|Читайте також| 2064, 4902}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: