За рішенням міжнародного журі SSEP команда Сколівського ЗЗСО І–III ст. № 2 в партнерстві з командою онлайн-школи SchoolToGo стали переможцями Всеукраїнського конкурсу шкільних космічних експериментів SSEP, що проходив із вересня до грудня 2023-го.

SSEP (Student Spaceflight Experiments Program) — комплексна програма з розвитку наукової та STEAM-освіти. Її учасники й учасниці отримують можливість відправити мінілабораторії з дослідження мікрогравітації на Міжнародну космічну станцію (МКС) кораблем «SpaceX Dragon» із космічного центру Кеннеді NASA у штаті Флорида, США.

Мала академія наук, що координує проєкт, долучилася до Student Spaceflight Experiments Program ще в 2021-му та проводить цей конкурс уже втретє.

Проєкт учнів називається «Одержання гідрогелів біомедичного призначення в умовах мікрогравітації». Команду зацікавили такі речовини, як гідрогелі, зокрема інформація в ЗМІ про використання гідрогелів медиками на фронті.

«Ми дізналися про відкриття вчених-хіміків Львівської політехніки, які запатентували унікальний спосіб одержання гідрогелю. Такі гідрогелі складаються з ланцюгів органічної природи, які зв'язані між собою фізичними та хімічними взаємодіями. Ланцюги утворюють сітку, в отворах якої знаходиться вода чи інші гідрофільні речовини. Ці речовини мають властивість поглинати інші водорозчинні речовини та утворювати плівку, тому їх уже застосовують у різних галузях на Землі», — коментують учасники проєкту.

В умовах космосу гідрогелі здатні виконувати функції систем контрольованого виділення ліків, субстрату для вирощування клітин чи рослин, осушувачів, гідрогелевих мембран, давачів вологи, а також можуть припиняти кровотечі, загоювати рани.

Зараз учні проводять дослідження в лабораторії та готують зразки для мінілабораторії з дослідження мікрогравітації, які згодом відправлять на Міжнародну космічну станцію (МКС).

Читайте також
Вчені NASA озвучили Чумацький шлях

Вчені NASA озвучили Чумацький шлях

Про процес соніфікації в дії
27.09.2020 0
100 професій майбутнього

100 професій майбутнього

Професії, які будуть потрібні в найближчі 30 років
21.09.2021 1

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram